Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PRZEPRASZAM Z GÓRY ZA BŁĄD W TEMACIE .

hej

kupuje sobie dysk przenośny 500 GB.

chciałem sobie zainstalować na nim system, w sumie możliwe lecz mam 2 pytania:

1. powiem to własnymi slowami: slyszalem ze instalujac system operacyjny jest on instalowany na dane parametry komputera np karte graficzna ramy itp czy to prawda iż przez to własnie system moze byc zainstalowany pod JEDEN KOMPUTER?

2. czy jeżeli pkt nr 1 jest prawdą to czy jest jakaś opcja/ustawienie "domyślne" które gdy podłacze dysk na na jeden komputer przystosuje sie do karty graficznej dzwiekowej ramu itp tego komputera a jak podlacze do drugiego to on automatycznie przystosuje się tych parametrow?

Ps. pisze dość chaotycznie. jak byście nie wiedzieli o co mi chodzi prosze pisać choć starałem się w miare dokladnie opisać mój problem.

;]

Opublikowano

Zalezy jaki system, bo nie wszystkie maja wbudowane sterowniki do kart graficznych, chipsetow i kart dzwiekowych itp. Bo je instaluje sie ze stron producenta lub z dolaczonych do sprzetu plyt. System bedzie dzialal pod kazdym komputerem ale trzeba bedzie instalowac osobno sterowniki do grafy, plyty glownej, karty dzwiekowej i ewentualnie innych urzadzen, ale nie wiem jak to jest z windowsem 7 i vista, byc moze one maja wbudowane sterowniki do wiekszosci sprzetu, wtedy system powinien automatycznie go wykryc i zainstalowac.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

no myslalem nad win 7. no dobrze chocby automatycznie sie instalowaly na dany sprzęt to on sie zainstaluje na sprzed na ktorym bedzie za pierwszym razem zainstalowany a jak bym zmienial? czy dalo by się że tak powiem zrobic tak ze zadzialaja na ogolnym sprzecie? jedne sterowniki np do wielu kart graficznych;]

;]

Opublikowano

tylko linux, dystrybucja praktycznie dowolna i odpali na każdym kompie przez dysk usb czy flash

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

tylko linux, dystrybucja praktycznie dowolna i odpali na każdym kompie przez dysk usb czy flash

robem prosze nie denerwuj sie za to pytanie;d

ale mogl bys mi "opisac" wlasnosci linuxa by go dalo sie zainstalowac na ten dysk by podchodzil pod kazdy sprzed?

;]

Opublikowano

normalnie instalujesz na dysku usb albo podłączonym do kompa by było szybciej , sam czasem wypinam swój dysk kiedy idę czy jadę tam gdzie mam komputer i bez problemu używam cały czas swojego systemu , bez potrzeby tachania nawet laptopa z domu

pozostaje możliwość ze te 10-15% sprzętu nie jest aktualnie obsługiwane przez system ale to wyjątkowe sytuacje

większość dystrybucji ma botowalne płytki LiveCD gdzie masz wszystko gotowe do użycia w kilka minut jedyna wada że wyniki prac musisz zapisać gdzieś na jakimś nośniku

przy window bezsensem wydaje się tworzyć taki dysk z systemem, już zmiana płyty głownej czy chipsetu , ba nie wspomne o ustawieniach biosa ( np ACPI ) może spowodować od razu uwalenie tak spreperowanego systemu . zrseztą jak napisano wyżej by działało trzeba by od nowa instalować urządzenia jeśli się tylko jakiekolwiek zmieni w stosunku do używanego sprzetu wcześniej

duża wadą jest w tym wypadku sterownik do SATA który normalnie działa przy dysku podłączonym do komputera a potrafi uwalić system jeśli podepniemy taki dysk z systemem jako napęd usb

są botowalne obrazy z windows ale działają one praktycznie jak w trybie awaryjnym ( tryn VGA z minimalnym zestawem podstawowych starowników ) i używane są do odzyskiwania czy naprawy uwalonego systemu i wszystkie potzrebne aplikacje musisz mieć wczesniej zainstalowane by działały , pod tym względem jednak linux bije na głowe windowsa, dostępnośc narzędzi i możliwości live systemu wraz z możliwością nawet doinstalowania dodatkowych programów na takim systemie bardzo ułatwia sprawę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

widzę ze ze stawianiem systemu dużo zabawy ale może i skorzystam. a co do gier?

np moj dysk jest na partycji J < jeszce nie podzielone 600GB> instaluje na niej gre, w sumie wszystko ok bo podlaczajac dysk do USB ona dziala normalnie bo jest zainstalowan na partycji J a co zrobić jak np save zapisują się na innej partycji w dokumentach? tzn czy da się coś zrobić by wszystko co zwiazane z gra np te save byly zapisywane na partycji J bez odpiniania głownego dysku

Ps. chodzi mi o to ze dysk normalny z systemem by byl zawsze dostepny a wszystko co z gra zwiazane pliki ktore sie wtedy tworzą zostają na tym J

;]

Opublikowano

gry na dysku usb to już całkiem poroniony pomysł , za mały transfer i możliwośc zacinania się gry w trakcie grania , zresztą większość wymaga instalacji bo potrzebne wpisy do rejestru

a co do zapisu wystarczy sobe przeniesc folder moje dokumenty w potrzebne miejsce, we właściwościach kkatalogu jest opcja, system sam przenosi wszystkie pliki tam zawarte

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Tak jak wyzej pisałem ... stawianie Windowsa na pendrive czy dysku zewnetrznym jest totalną głupotą i nieporozumieniem... Linux jeszcze ma jakiś sens bo odpali na każdym komputerze.

Co do grania w gry to chyba Cię prąd porzadnie pierdolnął w ten łeb. Jak można grać w gry z dysku zewn z takim kiepskim transferem ?

Moze jeszcze napiszesz , ze dobrze by bylo gdyby komputer stacjonarny/ laptop nie mialy wewnetrznych dyskow ?

jqeuR.png

Opublikowano

nie wiem czy mam taki kiepski przesyl jak widzialem mialem 30mb/s . a i jebniety to ty jestes jak nie potrafisz normalnie pisać postów;]

@edit jak podzielic i zlaczyc partycje na takim dysku przenosnym?

;]