Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tech. Informatyk vs. Tech. Ekonomista

J4KU8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę się przenieść do technikum informatycznego lub ekonomicznego, który profil bardziej opłaca się patrząc przyszłościowo ? Może ktoś był/jest w jednym z tych profili, to proszę o opisanie ;)

1358809676-U384748.png

Opublikowano

Polecam Technik Informatyk, więcej kasy zarobisz :D

Przykładowo mój kumpel jest w 3 klasie, jako tako coś tam umie,( malo nauki ), i np za naprawienie przycsku RESET dostał od jakiegos kretyna 200 zł ^^

Opublikowano

Technik Informatyk lepszy według mnie ale zastanów się czym się bardziej interesujesz. Moja siostra studiuje ekonomie ma już licencjata i stwierdziła, że to nudne, wcześniej ją to interesowało teraz już jakoś nie. Ja uczę się na Tech Mechatronik, sam chciałem na początku na Tech Informatyk ale paru pkt. zabrakło. Teraz to stwierdzam właściwie, że mechatronik to nawet opłacalny zawód. Tak właściwie to na jakim profilu teraz jesteś? Nam nauczyciele mówią, że przewyższamy inteligencją nad innymi bo mamy do nauki wiele rzeczy znajdujących się na innych profilach (oni chyba na głowę upadli jeżeli myślą, że nasza klasa jest inteligentna xD). Na Tech Mechatronik u mnie są jeszcze 4 wolne miejsca, a na Tech Informatyk jest 31 osób w klasie :O. Czyli widać, że na razie Tech Mechatronik nie ma brania ale myślę, że to się zmieni w przyszłości :). Ogólnie to jak już się zdecydujesz wybrać jakiś zawód to się go ucz jak możesz i bądź przynajmniej dobry w jednej dziedzinie, bo jak czasami to, aż żal ściska jak patrzę, że ktoś mi zajął miejsce nie tylko w szkole ale i potem w pracy, a wcale się nie zna. Nie mówię, że wszyscy ale jest nie 1 fachowiec co tylko psuje zamiast naprawić :O.

obraz24.png

Opublikowano

Ogólnie to poszedłem do szkoły zawodowej ale miałem 4 z informatyki i jestem w miarę ogarnięty co do tej dziedziny. Nie wiem nawet czemu poszedłem do zawodówy (głupota, błąd), skoro myślę ze sobie poradzę. Chyba wybiorę informatyka lecz nadal się zastanawiam.

1358809676-U384748.png

Opublikowano

A bo ja wiem..ale w moim mieście nie patrzą na pkt bo jest mało szkół ;).

Poszedłem na mechanika ale kompletnie mnie to nie kręci :O

1358809676-U384748.png

Opublikowano

@Bambos

Skad ty sie kurwa urwałeś? Mało nauki ? Jestes niepowazny. Na studiach czeka go sporo materialu z infy. W tym sporo maty ;]. Nie studiowales ? Nie byles w tech inf ? To nie wypowiadaj sie.

jqeuR.png

Opublikowano

Ja jestem teraz w 1 klasie technikum informatycznego. Jak narazie to nie mogę za dużo powiedzieć, ale na pewno będzie więcej nauki niż w Liceach, gdzie np : Polskiego maja po 5-6h w tygodniu,a w technikum inf. są tylko 3. Tez zależy od poziomu jak bedziesz mial w tym technikum ekonomicznym lub informatycznym.. W jednym beda Cie uczyc jak pakowac pliki WinRarem, a w drugim przedmioty techniczne typu : systemy operacyjne, Urzadzenia Techniki Komputerowej, Oprogramowanie Biurowe i Technologia Informacyjna.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Ja jestem na drugim roku w kierunku Tech. Informatyk, pierwsza klasa to zabawa w GIMP'ie, Exelu, Wordzie itd. Moim zdaniem przyszłość to Informatyka, ponieważ co raz więcej osób kupuje sprzęty RTV/AGD czyli to co powinien umieć informatyk :)

Opublikowano

Ja jestem teraz w 1 klasie technikum informatycznego. Jak narazie to nie mogę za dużo powiedzieć, ale na pewno będzie więcej nauki niż w Liceach, gdzie np : Polskiego maja po 5-6h w tygodniu,a w technikum inf. są tylko 3. Tez zależy od poziomu jak bedziesz mial w tym technikum ekonomicznym lub informatycznym.. W jednym beda Cie uczyc jak pakowac pliki WinRarem, a w drugim przedmioty techniczne typu : systemy operacyjne, Urzadzenia Techniki Komputerowej, Oprogramowanie Biurowe i Technologia Informacyjna.

Ja pamietam jak mialem Technologie Informacyjna w swoim liceum. Zenada totalna .. nudzilem sie bo praktycznie temat zajec to :

- obsługa MS OFFICE

- PAINT i inne ciulstwa .

- Kopiowanie informacji z stron ...

Na szczęście w liceum miałem fakultety z infy z swoim nauczycielem, ktory byl fanem linuksa :D. Zawsze mial maskotke pingwinka i koszule LINUX RULEZ .

On wlasnie nam prowadzil zajecia dot. prawdziwej infy czyli :

- programowanie (PHP, C/C++ , PASCAL, JAVA)

- tworzenie www ( HTML , PHP & MYSQL, JAVASCRIPT)

- grafika ( GIMP <3 )

- Sieci i tworzenie sieci. Jak działa sieć w swiecie. Jak zbudowac wlasna siec w domu itd. ;).

No i najlepsze byly koncowki tych zajec jesli jako grupa fakultetów z infy się dobrze spisalismy na sprawdzianie. Gralismy w niesmiertelneggo QUAKE III ARENA na serwerze szkolnym xD.

jqeuR.png

Opublikowano

Jeśli patrzeć przyszłościowo, to poleciałbym Informatyka. Sam na takim kierunku siedzę.

Przeniosłem się z technikum samochodowego do informatycznego i nie żałuję swojej decyzji.

http://zszglogow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=272&Itemid=106

To akurat z mojej szkoły. ;]

g0Tef.jpg

Opublikowano

Kvrwa Ludzie.. O czym wy mówicie? "Mało nauki" ???

Ja właśnie wybrałem się na Technik Informatyk (jestem już 9dni^^)

A więc:

- 18 Przedmiotów

- 14 informatyk / na tydzień

- nowe książki do infy 164zł ;]

- 5 lekcji specjalizujących się

- pojebani na maxa nauczyciele (dupią) ;x

- Nauki w hvj, ponieważ mam lekcji: 8,8,8,8,7 czyli 39h/tyg.

W domu jestem dopiero na 16:10. Przychodzę i padam na łóżko xD

Ale coś za coś ;] Pomęczę się a potem lajt.. ;]

Jeżeli chodzi o ekonomię to bardzo dużo osób na to poszło..

I tak banki są zapełnione, więc nie masz pracy..

A Informatyk w każdej firmie, w każdej ;]

Jak nie Programista stron to grafik czy admin sieci..

Nawet i ten serwis.. Wszędzie masz robote ;]

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

A więc:

- 18 Przedmiotów

morda.

Opublikowano

Bigos.. Ja chce tylko pomuc ;]

A Twoje komentarze możesz napisac na FanART > Diss

Właśnie jest otwarty pojedynek Ja vs. Kto Kolwiek

Frajerze.. ;]

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:

Opublikowano

Ja teraz też dopiero co poszłem na ten kierunek i powiem tyle że jest luz z innych przedmiotów np.

maty- 3 razy w tyg

polak - 4 razy

fizyka - 2razy

a zawodowych to mam

systemy operacyjne

Urządzenia Techniki Komputerowej

Oprogramowanie Biurowe

Technologia Informacyjna

Mam min 2infy dziennie a jedyny dzień kiedy nie mam wg infy to poniedziałek

PS: na każdym kompie jest C.S 1.6 GTA 2 i 3 i na niektórych PS albo NFS xD

ogólnie to luzik czy jest czy go nie ma to już zależy od nauczyciela ;) Ja mam tak że z każdym mam normalną lekcje

a nie tak że cały czas gram xD ale na pewno się jakaś chwilka znajdzie :D

BIERZ INFORMATYK

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Heh ^^ Uwaga ! Wypowiada się kolejny technik informatyk ;p

Testy poszły mi na tyle dobrze, że mogłam wybierać i wybierać. Wybrałam technikum informatyczne i na razie nie narzekam. Jako, że teraz komputery są WSZĘDZIE taki technik informatyk wszędzie znajdzie zawód. W najgorszym wypadku chociażby ta przysłowiowa sekretarka ;)

Pierwsze wrażenie - super. Nauczyciele ogarnięci, mniej "normalnych" lekcji, ogólnie bardzo pozytywnie.

Faktem jest, że mam sporo godzin, bo 38 tygodniowo, ale w gimnazjum wcale nie było wiele mniej.

I szczerze mówiąc po 6 godzinach nudnych lekcji typu historia czy biologia miło jest usiąść i zrobić jakieś ćwiczenie z np. Opr. biurowego.

PS Technologia Informacyjna to NIE jest przedmiot zawodowy :) To przedmiot, który ma każdy uczeń szkoły średniej. (wiem, bo mam znajomych w innych klasach). A jego program przewiduje coś typu: "wyślij e-maila", "zrób folder", "znajdź w internecie wiadomości na X temat" - tak mówił nam nauczyciel tego przedmiotu.

Opublikowano

Nom TJ (Technologia informacyjna) ma każda klasa..

Chce się odnieść do pana 2x UP że ja mam 3polaki nie 4:D i nie mam biologi ;p

Z Zawodowych mam:

OB - Oprogramowanie Biurowe (4/tyg)

UTK - Urządzenia Technologi Komputerowej (2/tyg)

SO - Systemy Operacyjne (3/tyg)

PS - Programy Struktualne (2/tyg.)

no i TJ - Technologia Informacyjna (2/tyg)

+ 1 dodatkowa xD Więc infy w hvj ;d

1343548143-U383429.png

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:

Opublikowano

@Bambos

Skad ty sie kurwa urwałeś? Mało nauki ? Jestes niepowazny. Na studiach czeka go sporo materialu z infy. W tym sporo maty ;]. Nie studiowales ? Nie byles w tech inf ? To nie wypowiadaj sie.

zalezy gdzie chodzi do SQL ;]

ja co prawda w tej chwili się uczę żeby wyrobić sobie średnią i pokazać nauczycielom na co mnie stać ,ale nawet bez nauki ,a co najwyzej z przypomnieniem sobie na przerwie przed lekcja dalbym sobie rade przez cale 4 lata. to juz jest kwestia tego jacy nauczyciele ci przypadna ;) mi np. przypadlo 90% najlagodniejszych nauczycieli w szkole. moze to sie wydawac dziwne ,ale taka juz jest klasa ;)

Ja pamietam jak mialem Technologie Informacyjna w swoim liceum. Zenada totalna .. nudzilem sie bo praktycznie temat zajec to :

- obsługa MS OFFICE

- PAINT i inne ciulstwa .

- Kopiowanie informacji z stron ...

Na szczęście w liceum miałem fakultety z infy z swoim nauczycielem, ktory byl fanem linuksa :D. Zawsze mial maskotke pingwinka i koszule LINUX RULEZ .

On wlasnie nam prowadzil zajecia dot. prawdziwej infy czyli :

- programowanie (PHP, C/C++ , PASCAL, JAVA)

- tworzenie www ( HTML , PHP & MYSQL, JAVASCRIPT)

- grafika ( GIMP <3 )

- Sieci i tworzenie sieci. Jak działa sieć w swiecie. Jak zbudowac wlasna siec w domu itd. ;).

No i najlepsze byly koncowki tych zajec jesli jako grupa fakultetów z infy się dobrze spisalismy na sprawdzianie. Gralismy w niesmiertelneggo QUAKE III ARENA na serwerze szkolnym xD.

Technologia Informacyjna w LO czy też innym profilu niż Technik-Informatyk to 2 różne rzeczy.

Np. w LO ogarniacie na Technologi Informacyjnej exely foldery emaile itd. ,a na profilu TI to całkiem inna sprawa.

Przepisy BHP itd.

Moim zdaniem w tej chwili to najbardziej przydatny przedmiot jak na pierwszy rok.

A więc:

- 18 Przedmiotów

Ja też bym padał ,ale kładę się ok 00:00 , 01:00 i wstaje o 6:00 rano. Z samego rana kawa rozpuszczalna 1.5/2 łyżeczki i co prawda to prawda ,że zmęczony jestem ,ale do 23 potrafię wytrzymać ,żeby nie spać po południu a w nocy buszować.

Co do godzin nauki to różnimy się tylko tym ,że ja mam 38h w tygodniu :)

morda.

jest morda ,jest report :D

hersygna.png
Opublikowano

Ja się wybieram dopiero na technika informatyka, ale z opinii kolegów to nie jest źle, jeżeli dobrze pamiętam to mają 13h/ tyg infy (te wszystkie przedmioty). W gimnazjum na lajcie mam średnią 4.0 więc myślę że sobie poradzę.

Wybierz informatyka.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Ja osobiście preferuje licea ogólnokształcące bądź mat-inf. Dlaczego? W dzisiejszych czasach niestety żaden zawód nie jest pewny ;/

.

Opublikowano

Średnia w gimnazjum ma się nijak do poradzenia sobie w szkole średniej... byle przygłup w gimnazjum może mieć piątkę za jakąś bzdure.

I po rozpoczęciu roku szkolnego wszystkie szkoły mają wyjebane na te bzdurne testy i oceny z przedmiotów, wystarczy, że jesteś zdolny do wykonywania zawodu... a jesteś bo to tylko formalność

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Wczoraj mialem technologie informacyjna i babka mowila, ze w pierwszym semestrze bedziemy uczyc sie Arytmetyki, a w drugim bedzie robic strony internetowe.

Oprogramowanie Biurowe - WORD,Excel, PowerPoint ( na Macintoshach by Apple)

System Operacyjne - Linux,Windows XP Proffesional i cos tam jeszcze. wszystkie przez virtual pc

Urzadzenia Techniki Komputerowej - tutaj jest juz bardziej skomplikowanie ;p za duzo opowiadania.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...