Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

svchost Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zbyt dużym obciążeniem procesora i ramu procesem svchost.exe.

Komputer ogólnie jest zmulony, tworzy mi ciagle proces svchost.exe (czasem mam po 2000 i musze resetować kompa)

Nie wiem od czego to się wzięło ;/

Opublikowano

mam to w C:\Windows\Prefetch. Mam tam ich 7 SVCHOST.EXE-7AC6742A.pf wszystkie mają podobne nazwy.... Nie wiem czy mam je usunąć :/

Opublikowano

Jak czytam to co piszecie to aż wyplułem picie o.O

Format po czorta ? cool.gif

Combofix - WTF ? Combofix to nie jest zabawka cool.gif

Autostart ? Zgaduje że są po prostu ukryte atrybutem o.O

Walnij tutaj MBAM (malware bytes anti malware).

Jeżeli SVCHOST.exe nie znajduje się w system32 to jest wirus.

A napewno jest SVCHost ? a nie scvhost, svcchost ?

Bo to najbardziej znane odmiany.

Cheatek, one będą się tworzyć w nieskończoność, gdyż gdzieś na dysku jest plik który je rozmnaża.

One nie mogą być w folderze Prefetch.

Więc może być niezły wirus :)

Więc skan programem OTL Pobierz z takimi ustawieniami

otl3.png

Logi z programu OTL, załącz tutaj :)

Opublikowano

w Prefetch nie ma exe to tylko zapis pracy programu ułatwiający systemowi zarządzanie pamięcią przy starcie i działaniu programu

Jest to mechanizm, który zbiera informacje o plikach niezbędnych do uruchomienia danej aplikacji, a następnie zapisuje te informacje w plikach z rozszerzeniem .pf.

Przykład: aby poprawnie działał program do edycji tekstu potrzebne są między innymi czcionki, które system musi załadować do pamięci. Zaletą prefetch-u jest to, że po uruchomieniu Worda Windows nie musi każdorazowo analizować, jakie czcionki i inne pliki muszą zostać załadowane do pamięci, wystarczy, że zrobił to raz i zapisał odpowiednie wartości w pliku .pf, który staje się w ten sposób czymś w rodzaju scenariusza. W katalogu Prefetch wiele plików ma znajome nazwy np.: winamp...pf, opera...pf, msconfig...pf, są to właśnie scenariusze dla tych programów. Windows nieustannie monitoruje również "stare" programy, aby w razie potrzeby dodać nowe wpisy do pliku scenariusza. Niestety nie kasuje samodzielnie już zbędnych scenariuszy.

Jest to wada tego mechanizmu, z którą można na szczęście walczyć.

Cały mechanizm działa na zasadzie pobrań wyprzedzających żądanie uruchomienia aplikacji. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy uruchomimy dany program, czy też nie, Windows będzie zawsze gotowy, aby uruchomić go w szybkim tempie, niestety kosztem pamięci operacyjnej. Część zawartości katalogu Prefetch jest domyślnie ładowana do pamięci podczas startu systemu [od kilku do kilkunastu MB]. Oprócz tego swojej porci zasobów domaga się monitor tworzący scenariusze.

Dla ścisłości należy dodać, że prefetch jest silnie powiązany z nowatorskim mechanizmem Layout Optimailization. więcej w dziale defragmentacja.

Cały mechanizm skonstruowany jest tak, aby wszystkie pliki, które ładują aplikacje podczas startu systemu były optymalnie rozmieszczane na dysku. Szybszy start systemu uzykujemy dzięki współpracy prefetchu, Layout Optimailization i... systemowego defragmentatora. Prefetch tworzy plik NTOSBOOT...pf, Layout Optimailization zbiera informacje o rozmieszczeniu na dysku plików, które są zapisane w NTOSBOOT...pf, natomiast dfrg.msc traktuje je jako bootfiles i stara się ustawić je w jednym ciągu klastrów. Niestety dfrg.msc robi to nieudolnie: pliki lądują najczęściej w środku lub na końcu partycji i nie tworzą zwartego obszaru danych. Cóż, lepsze to niż pozostawienie ich na powierzchni całej partycji.

Plik Layout.ini znajduje się w katalogu Prefetch.

svhost zarządza i uruchamia skrypty czy polecenia systemowe których jest taka masa ze nawet 90% nie widac , jeśli antywirus nie wykrywa zagrożenia swiadczy to ze jakiś program albo aplikacja w systemie powoduje błedy lub generuje za duże obciązenie, nalezy sprawdzić sobie dzienniki z błędami i znajść aplikacje powodującą problemy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jak ja przeczy tałem to co napisaliście to aż mi sie komp zawiesił xD Sawickas ma 100% racje na co format żal czasu ściągnij OTL i ze skanuj !!!!!!!!Wszystko powinno potem śmigać a ten pliczek co rozmnaża zgaduje że jest ukryty i schowany w jakimś archiwum pewenie!!

-Jestem habilitowanym profesorem,magistrem, który nie umie zawiązać sobie butów.

-A ja jestem technikiem który daje ci prace.