Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Server mu online na linuxie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pisze tutaj kolejny temat aby dowiedziec sie czy jest mozliwosc postawienia servera mu online na linuxie? Interesuje mnie to poniewarz slyszalem ze jest on bezpieczniejszy...

Wiec tak, sciagnalem Ubuntu (najnowsza wersje) 11.04 i zainstaslowalem na nowo utworzonej partycji... Zainstalowalem kilka niezbednych aplikacji, miedzy innymi wine (program potrzebny do uruchomienia aplikacji z rozszerzeniem .exe ktore nie sa obslugiwane przez linuxy) i teraz tak... po odpowiednim skonfigurowaniu muserverstartup udalo mi sie uruchomic serva, ale... wyskakuje blad odbc, taki sam gdy nie dam uprawnien administratora przy uruchamianiu go na windowsie 7. Teraz przyblize wam bardziej jak wyglada to od strony mego kompa:

Mam zainstalowane rownolegle 2 systemy operacyjnne - Windows 7 ultimate x64 i Ubuntu 11.04 x64.

Windowsa mam na partycji C , Ubuntu na partycji K, a server na partycji D ktora jest poswiecona tylko dla plikow i nie ma na niej zadnego systemu.

I teraz przechodzac do glownego pytania: Czy daloby sie uruchomic aplikacje na windowsa PRZEZ ubuntu Z PRZYWILEJAMI ADMINISTRATORA?

Czyli : Uruchamiam MuServerStartup.exe z poziomu Ubuntu przez Wine, aplikacja ta laczy sie z rejestrem zawartym w Windowsie na partycji C, ale aby poprawnie dzialac i polaczyc sie z ODBC potrzebuje zostac uruchomiona jako administrator...

Dodam ze prubowalem uruchomic to jako root ale nic to nie dalo, wydaje mi sie ze musialbym jakos zmodyfikowac MuServerStartUp, aby uruchamial sie z przywilejami administratora lub pokombinowal cos w plikach ubuntu. Nie mam pojecia jak to zrobic, moze wy macie jakis ciekawy pomysl?

PS. Bazy danych mam stworzone uzywajac sql 2000 enterprise i tutaj tez powstaje kolejne pytanie: Czy jest jakis odpowiednik tego programu na Ubuntu? Jesli tak prosilbym o nazwe i jesli ktos posiada to link do jakiegos tutorialu (po polsku lub angielsku).

PS2. Znam C++ na poziomie podstawowym wiec raczej jakies zaawansowane kodowanie odpada, lecz jesli dolaczy ktos jakis poradnik (jesli czynnosc naprawienia tego bedzie wymagala kodowania) to bylbym arcy-wdzieczny:)

Z gory wielkie dzieki, jezeli jest to zly dzial to prosze moderatora o przeniesienie tematu do prawidlowego dzialu. Przepraszam za jakiekolwiek bledy (nie mam poslkiej klawy) i jakiekolwiek bledy w zdaniach ale sie spiesze (jak zawsze ;p).

Opublikowano

Wiesz, nadal napierdalam z MU Online i mój znajomy miał postawiony serwer na linuxie bez żadnych problemów.

A co do uruchamiania z przywilejów administratora to może przeskanuj na początek rejestr i zobacz czy nie ma głupich blokad.. Wiem, że głupio mówię, ale seryjnie..

poszperaj.

OndteAw.png