Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno PS3, potrzebuję pomocy

PlayStation3Pyt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów oraz innych. Od ostatniego czasu zbieram sobie kasę i chcę kupić Playstation 3 na Boże Narodzenie. Tutaj jednak wychodzi problem. A właściwie mnóstwo problemów. Ja w dziedzinie techniki trochę słaby jestem gdyż nie jestem bardzo tym zainteresowany. Głównie chodzi mi o kupno, użytek oraz inne sprawy. Zrobię punkty w których zadam pytanie oraz chciałbym oczywiście oczekiwać na nie odpowiedzi.

1) Pierwszą sprawą jest czy kupię za budżet 1300 zł Playstation 3 z Joystickiem oraz z kablami.

2) Jakie Playstation 3 było by lepsze do użytku kilku-kilkunastu godzin. Classic czy Slim była by lepsza. Która się bardziej przegrzewa po dłuższym użytku. Teraz jest szkoła 1 liceum więc dużo czasu mi zajmie nauka, więc 3-4 godzin na Playstation 3 dziennie wystarczyłoby mi.

3) Jaka pojemność powinna być odpowiednia do użytku przeznaczonego dla filmów a w szczególności gier. Powinienem wybrać 160 GB czy 320 GB. Która jest droższa ?

4) Jak czytałem na tym forum Classic zżera więcej prądu. Więc tutaj mam pytanie gdyż telewizor będzie przeznaczony jedynie dla mnie. Czy Slim będzie wraz z telewizorem dużo żarło

5) Główny problem mam z internetem. Chciałbym mieć internet do gier multiplayer.Co musiałbym zakupić ? Jeżeli chodzi o modem, mam osiedlowy od spółdzielni, model dokładnie to Motorola SB5101E SURFboard Cable Modem.

6) Jaki telewizor powinien mieć wejścia. Jaki model powinien być aby odtwarzać gry w HD ? Telewizor mam zamiar zakupić w Październiku. Jakiś telewizor w cenach 1500-2000 zł. Wystarczy mi do 32'(cali).

7) Czy konsola Slim przegrzałaby się po 3-4 godzinach ?

8) Jeżeli chciałbym zakupić konsole w okresie Bożo Narodzeniowym , jak myślicie byłaby promocja konsoli z Fifa 12 ? Bardzo mi zależy na Fifie gdyż jestem długim użytkownikiem serii, dotychczas jedynie na PC'ecie. Grałem nie raz na PS3 i jestem zafascynowany.

9) Jakie kontrolery są najlepsze ? Słyszałem iż bezprzewodowe Dual Shock 3 są najlepsze czy to prawda ?

Za odpowiedzi dziękuję. Po tych pytaniach zadam jeszcze parę :)

Pozdrawiam

Opublikowano

1) Tak, możesz konsolę kupić w sklepie na pewno się zmieścisz w tym budżecie ( Konsola ostatnio taniała ).

2) Polecam Ci slim z dyskiem 320 GB jest to najnowszy model który jest najmniej awaryjny, u mnie działa około 4-5 godzin i nigdy mi się nie zawiesiła.

3) 320 GB jest droższa ale za to masz więcej miejsca.

4)

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/PS3_testy,_pobor_pradu-2373/strona/6906.html

5) Prawdopodobnie musisz zakupić router.

6) Oczywiście musisz mieć wejście HDMI, nic więcej.

7) Nie.

8) W zeszłym roku była, więc możliwe że będzie i w tym.

9) Sixaxis, czyli Dual Shock 3.

Opublikowano

Więc tak... Kolega wyżej odpowiedział na więcej Twoich pytań ;)

Co do dysku... 320GB Ci wystarczy, ale zawsze można kupić wersję 120GB. Pamiętaj, ze to nie xbox i tutaj gier nie możesz zapisać gier na dysk... Jak chcesz jakieś filmy wgrywać no to tak, kup 320. Filmy Full HD trochę zajmują ;)

Do gry wystarczy Ci zwykły telewizor, nie musi być HD, ale co za tym idzie jakość jest o wiele gorsza ;) Polecam kupić telewizor 32-37 Cali LCD Full HD. Za 1000zł taki można załatwić, a jest wystarczający.

Konsola może się przegrzać nawet po 1 godzinie... Jak zasłonisz wylot powietrza to tak ;)

Ogólnie o przegrzewanie się nie bój... Pamiętaj tylko, żeby konsoli nie trzymać w szafie, tak żeby powietrze miało gdzie uciekać.

Kupuj slimkę 120GB (albo 320...) i do tego taki tv za 1000zł ;)

anonymoussignature.png

Chętnie przyjmę pojedynek graficzny ;)

Jeżeli pomogłem, możesz dać plusa bluee.png

Opublikowano

Dzięki chłopaki za pomoc ale mam jeszcze pare pytań i odpowiedzi

1 ) Gdzie mogę zakupić porządny modem do PS3 ? W jakim sklepie mogę znaleźć ? Ile gdzieś tak kosztuje porządny modem ? Czy trzeba iść do spółdzielni po nabyciu aby dodali mi internet ? Czy od razu gdy podłącze mam internet ?

2 ) Z Telewizorem poczekam jeszcze do października wtedy się nim zajmę.

3 ) Jakie środki do czyszczenia polecacie ?

4 ) Co oznacza to zdanie " tutaj gier nie możesz zapisać gier na dysk " ? Niezbyt rozumiem, czyli będę musiał za każdym razem od nowa instalować ? Moje zapisy gry nie będą zapisywane ? Filmy nie miałbym skąd wziąć chyba żeby iść do sklepu i kupić.

5 ) Jak kupuję konsolę to jakie kable dostanę ? Czy wgl. dostanę ? Czy dostanę bezprzewodowy joystick lub przewodowy ? Czy dostane Dual Shocka 3 ?

Konsolę będę mieć na specjalnej szafeczce z pełnym dostępem powietrza.

Pozdrawiam i liczę na kolejnę odpowiedzi. Za otrzymaną pomoc dam wam tego + czy minusa gdyż widzę iż się aż o to bijecie :P

Opublikowano
1 ) Gdzie mogę zakupić porządny modem do PS3 ? W jakim sklepie mogę znaleźć ? Ile gdzieś tak kosztuje porządny modem ? Czy trzeba iść do spółdzielni po nabyciu aby dodali mi internet ? Czy od razu gdy podłącze mam internet ? Chodzi ci o modem do WiFi? Jeśli tak to Ps3 ma wbudowany, wystarczy w ustawieniach pogrzebać.

2 ) Z Telewizorem poczekam jeszcze do października wtedy się nim zajmę. Polecam Samsunga :]

3 ) Jakie środki do czyszczenia polecacie ? Ręczniki papierowe na początek zdecydowanie wystarczą ^^

4 ) Co oznacza to zdanie " tutaj gier nie możesz zapisać gier na dysk " ? Niezbyt rozumiem, czyli będę musiał za każdym razem od nowa instalować ? Moje zapisy gry nie będą zapisywane ? Filmy nie miałbym skąd wziąć chyba żeby iść do sklepu i kupić. Na Ps3 (w przeciwieństwie do Xboxa) instaluje się część gry, nie cała - tak czy inaczej przy każdym włączeniu gry będziesz musiał mieć jej płytę w napędzie konsoli, Savy zapisują się na dysku. Nie, wystarczy że zainstalujesz grę tylko raz. Filmy z neta :)

5 ) Jak kupuję konsolę to jakie kable dostanę ? Czy wgl. dostanę ? Czy dostanę bezprzewodowy joystick lub przewodowy ? Czy dostane Dual Shocka 3 ? Kable dostaniesz zwykłe (ten biały, zółty i czarny - nie wiem jak to tam się nazywa), ale do lepszego Tv radziłbym kupić kabel HDMI (porządny od Sony kosztuje ok. 50 zł). Tak, w zestawie dostaniesz bezprzewodowego Dual Shocka 3.

Opublikowano

A czy zmieszczę się w 3000 tys. z Joystickiem, PS3, kablami oraz telewizorem no i 1 grą ?

Powracając do modemu, chcę mieć internet w konsoli tak aby móc grać przez internet, niekoniecznie ściągać.

Tak wgl. jakie gry polecacie na PS3 ? Wiem że opłaca się kupić God Of War III, Fifa 12, GTA IV oraz Battefield Bad Company 2

Opublikowano

@up jeszcze ci zostanie

ja bym ci polecił router podłączasz go do modemu kablem eathernet a router do kompa ale komp bierze moc z modemu ale jest podlaczony do routera i wtedy router odbiera sygnal z modemu i przenosi go do PS3 przez wifi tak wiec dlatego bierz router

a gry to najlepiej kupować narazie exy, ja ci polecam Uncharted 2 i Killzone 2 za 50 zł kupisz :)

PS. zawsze mozesz pisac na PW moge ci podac GG i ci doradze

RMCF

Opublikowano

Tylko właśnie o to mi chodzi abym komputer miał wyłączony. Poza tym nic nie rozumiem z tego co napisałeś o tych kablach;p. Uncharted 2 też fajna gra :) Chcę sobie jeszcze kupić FIFE 09 10 11 12 ;)

Opublikowano

@PlayStation3Pyt

Kabel eathernet to jest ten kabel którym podłączasz razem modem i kompa taki biały z taką fajną wtyczką obustronną :P

a kompa mozesz miec wylaczonego wystarczy że modem bd miał dostęp do neta a router do modemu i będzie router i modem włączony :P

a pisalem z tym modemem dlatego żebyś router do kompa podłączył żebyś nie musiał za każdym razem przekładać kabli :] albo najlepiej napisz na PW ja ci dam GG i ci wszystko ladnie wytlumacze.

RMCF

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów oraz innych. Od ostatniego czasu zbieram sobie kasę i chcę kupić Playstation 3 na Boże Narodzenie. Tutaj jednak wychodzi problem. A właściwie mnóstwo problemów. Ja w dziedzinie techniki trochę słaby jestem gdyż nie jestem bardzo tym zainteresowany. Głównie chodzi mi o kupno, użytek oraz inne sprawy. Zrobię punkty w których zadam pytanie oraz chciałbym oczywiście oczekiwać na nie odpowiedzi.

1) Pierwszą sprawą jest czy kupię za budżet 1300 zł Playstation 3 z Joystickiem oraz z kablami.

Spokojnie. Za około 1100 można już dostać w sklepach typu Media Markt etc.

2) Jakie Playstation 3 było by lepsze do użytku kilku-kilkunastu godzin. Classic czy Slim była by lepsza. Która się bardziej przegrzewa po dłuższym użytku. Teraz jest szkoła 1 liceum więc dużo czasu mi zajmie nauka, więc 3-4 godzin na Playstation 3 dziennie wystarczyłoby mi.

Zdecydowanie slim. Pozwolę sobie przytoczyć moje słowa z innego tematu odnośnie tej samej sytuacji :

Ja mam slimkę od tamtego roku od wakacji i ani razu wiatraczki nawet nie chodziły na fullu pomimo cholernie słabego

dostępu do powietrza. Konsola leży na półce dosunięta na maksa do ściany z tyłu, na górze jest dostęp do powietrza

jakieś 5 cm. Dodatkowo jest z obydwu stron otoczona przez inne urządzenia i ściankę od mebla :>

Czasem chodziła pod rząd z 3 dni, gdy ściągałem z PSS demówki na necie 512 kb/s (powaaa).

Dodatkowo, w slimkach baaaaaaardzo rzadko zdarza się ylod. Z resztą co będę pisał : Wiki o PS3

Na przestrzeni tylu lat problem z ylodem został wyeliminowany niemal do 0 ;)

Wracając do tematu - bierz slimkę chyba, że cenowo nie styknie Ci. W ostateczności fatka, wersja 80 GB

Fat (fatka) - classic. Takie przyzwyczajenie z PSP.

3) Jaka pojemność powinna być odpowiednia do użytku przeznaczonego dla filmów a w szczególności gier. Powinienem wybrać 160 GB czy 320 GB. Która jest droższa ?

250 / 320. Różnica cenowa nie jest duża, a w zupełności starczy Ci ta pojemność.

4) Jak czytałem na tym forum Classic zżera więcej prądu. Więc tutaj mam pytanie gdyż telewizor będzie przeznaczony jedynie dla mnie. Czy Slim będzie wraz z telewizorem dużo żarło

To prawda. Będzie żarło tyle, ile normalnie. Czyli ilość prądu pobieranego przez TV + ilość prądu pobieranego przez PS3.

W sumie nie wychodzi to tak dużo.

5) Główny problem mam z internetem. Chciałbym mieć internet do gier multiplayer.Co musiałbym zakupić ? Jeżeli chodzi o modem, mam osiedlowy od spółdzielni, model dokładnie to Motorola SB5101E SURFboard Cable Modem.

Modem możesz zostawić nawet i ten. Internet do PC możesz poprowadzić przez kabel USB, a do PS3 przez etherneta.

Różnicy na prędkości nie będziesz miał, a zaoszczędzisz na kosztach routera.

6) Jaki telewizor powinien mieć wejścia. Jaki model powinien być aby odtwarzać gry w HD ? Telewizor mam zamiar zakupić w Październiku. Jakiś telewizor w cenach 1500-2000 zł. Wystarczy mi do 32'(cali).

HDMI. Do 2000 spokojnie znajdziesz zajebiste TV.

7) Czy konsola Slim przegrzałaby się po 3-4 godzinach ?

Nie. Chyba, że trzymałbyś ją w szafce, bez dostępu powietrza.

8) Jeżeli chciałbym zakupić konsole w okresie Bożo Narodzeniowym , jak myślicie byłaby promocja konsoli z Fifa 12 ? Bardzo mi zależy na Fifie gdyż jestem długim użytkownikiem serii, dotychczas jedynie na PC'ecie. Grałem nie raz na PS3 i jestem zafascynowany.

Powinna być. W zasadzie, z każdym lepszym tytułem wychodzą promocje konsol, wraz z nimi.

9) Jakie kontrolery są najlepsze ? Słyszałem iż bezprzewodowe Dual Shock 3 są najlepsze czy to prawda ?

Bezprzewodowy kontroler sixaixs z funkcją Dual Shock 3 dostajesz standardowo z konsolą.

Za odpowiedzi dziękuję. Po tych pytaniach zadam jeszcze parę :)

Pozdrawiam

Dzięki chłopaki za pomoc ale mam jeszcze pare pytań i odpowiedzi

1 ) Gdzie mogę zakupić porządny modem do PS3 ? W jakim sklepie mogę znaleźć ? Ile gdzieś tak kosztuje porządny modem ? Czy trzeba iść do spółdzielni po nabyciu aby dodali mi internet ? Czy od razu gdy podłącze mam internet ?

Od razu po podłączeniu masz internet. Jedynie nazwa użytkownika / hasło musisz wpisać i tyle.

A co do kupna modemu / routera pisałem Ci wcześniej.

2 ) Z Telewizorem poczekam jeszcze do października wtedy się nim zajmę.

W tym czasie możesz się rozejrzeć za jakimś ciekawym producentem i modelem.

3 ) Jakie środki do czyszczenia polecacie ?

Zależy czego. Jeśli chodzi o konsolę, to prężone powietrze. Jedynym warunkiem jest rozkręcenie obudowy.

4 ) Co oznacza to zdanie " tutaj gier nie możesz zapisać gier na dysk " ? Niezbyt rozumiem, czyli będę musiał za każdym razem od nowa instalować ? Moje zapisy gry nie będą zapisywane ? Filmy nie miałbym skąd wziąć chyba żeby iść do sklepu i kupić.

Nie wiem o co chodzi z tym zdaniem. Jeśli grę raz "zainstalujesz" na dysku (raczej stworzysz automatycznie save'a

nie musisz już nic robić jeśli chodzi o instalację. Wkładasz płytę, wybierasz w menu i grasz.

Filmy można chyba kupować przez PSS. Jednak filmy kupisz na blue ray'u którego jakość jest zajebista.

5 ) Jak kupuję konsolę to jakie kable dostanę ? Czy wgl. dostanę ? Czy dostanę bezprzewodowy joystick lub przewodowy ? Czy dostane Dual Shocka 3 ?

Dostaniesz zwykłe kable chinch z przejściem na scart oraz kabelek HDMI. Dodatkowo kabel zasilający.

Dostaniesz bezprzewodowy pac. Dual Shock 3 jest tylko bezprzewodowy (podłączasz go tylko do ładowania)

Konsolę będę mieć na specjalnej szafeczce z pełnym dostępem powietrza.

Czyli problemu z słabym dostępem powietrza nie będzie.

Pozdrawiam i liczę na kolejnę odpowiedzi. Za otrzymaną pomoc dam wam tego + czy minusa gdyż widzę iż się aż o to bijecie :P

A czy zmieszczę się w 3000 tys. z Joystickiem, PS3, kablami oraz telewizorem no i 1 grą ?

Powracając do modemu, chcę mieć internet w konsoli tak aby móc grać przez internet, niekoniecznie ściągać.

Tak wgl. jakie gry polecacie na PS3 ? Wiem że opłaca się kupić God Of War III, Fifa 12, GTA IV oraz Battefield Bad Company 2

W 3 kołach spokojnie zamkniesz się ze wszystkim. Dodatkowo zostanie Ci hajs na opicie zakupu wraz z kumplami ;)

Spróbuj tak jak Ci napisałem. USB do PC a Ethernet do PS3.

Jeśli chodzi o gry multi, to Little Big Planet, a single to inFamous :D

Tylko właśnie o to mi chodzi abym komputer miał wyłączony. Poza tym nic nie rozumiem z tego co napisałeś o tych kablach;p. Uncharted 2 też fajna gra :) Chcę sobie jeszcze kupić FIFE 09 10 11 12 ;)

Z tym USB i Ethernetem jak Ci podałem, możesz tak mieć.

Uncharted fajny, ale po co Ci fify starsze niż 2k10 ?

Ale się napisałem :D

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Po można się wszystkich tricków po kolei nauczyć, ale dobra z fifą pominę. Jeżeli jakieś błędy popełniłem w związku ze sprzętem to sorry. Modemem to będzie problem, bo internet do PC'ta mam bardzo wolny więc i tak muszę zakupić jakiś internet od nowego dostawcy. Chciałbym też wiedzieć

1) Co to jest livebox gdyż widziałem tematy o tym

2) Jakiego dostawce polecacie do PS3

3) Jak założyć to konto do PS3 " Od razu po podłączeniu masz internet. Jedynie nazwa użytkownika / hasło musisz wpisać i tyle.

A co do kupna modemu / routera pisałem Ci wcześniej. "

4) Jak myślicie na ile mi starczy PS3 ? Wiecie kiedy miałoby wyjść PS4 ?

5) Nadal nic nie rozumiem z kablami, na szczęście mam kuzyna który mi pewnie pomoże. Sam ma PS3 więc mi załatwi neta; p

Opublikowano
Po można się wszystkich tricków po kolei nauczyć, ale dobra z fifą pominę. Jeżeli jakieś błędy popełniłem w związku ze sprzętem to sorry. Modemem to będzie problem, bo internet do PC'ta mam bardzo wolny więc i tak muszę zakupić jakiś internet od nowego dostawcy. Chciałbym też wiedzieć

1) Co to jest livebox gdyż widziałem tematy o tym Nie wiem :/

2) Jakiego dostawce polecacie do PS3 U mnie Netia chodzi bez problemu z pełną prędkością (12Mb/s)

3) Jak założyć to konto do PS3 " Od razu po podłączeniu masz internet. Jedynie nazwa użytkownika / hasło musisz wpisać i tyle.

A co do kupna modemu / routera pisałem Ci wcześniej. " Konto załóż na oficjalnej stronie PlayStation : Klik

4) Jak myślicie na ile mi starczy PS3 ? Wiecie kiedy miałoby wyjść PS4 ? Dokładnie nie wiadomo kiedy wyjdzie, ludzie mówią, że 2013/14 rok, a Sony odpowiada, "że zaczną się zastanawiać nad konsolą nowej generacji dopiero w momencie, w którym programiści wycisną z Ps3 ostatnie soki" Czyli około 2013 powinni się za do zabrać.

5) Nadal nic nie rozumiem z kablami, na szczęście mam kuzyna który mi pewnie pomoże. Sam ma PS3 więc mi załatwi neta; p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...