Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Strategia

oban19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapraszam do lektury, dzięki której zaczniecie wygrywać bitwy.

Nie jest to mój poradnik, ja tylko go przetłumaczyłem !

Jest to poradnik z forum world of tanks:(dla tych co znają angielski)

http://forum.worldoftanks.com/index.php?/topic/30328-tips-tactics-and-strategy-visualized/

Za jakiś czas dodam resztę poradnika.

Uwaga jest to wolne tłumaczenie-możliwe braki i błędy.

Miłego czytania.

Poradnik:

1.  
  2. Nie przewracaj drzew. Wróg będzie wiedział, że się zbliżasz.
    NUuSq.png

3. Wykorzystaj ukształtowanie terenu na swoja korzyść. Chowaj się za kamieniami, wzgórzami lub wrakami. Wyjedź za osłony, strzel, i znowu schowaj się za osłoną.
    WnKhj.png

4. Wykorzystuj wzgórza, aby ukryć swój, kadłub. Jedynie wieża będzie narażona na ostrzał.
    PNVbn.png

5. Staraj się walczyć tylko z 1 przeciwnikiem
    ZOP7v.png

6. Czołgi które wjeżdżają na wzgórze narażają swój spodni pancerza, ani nie mogą do ciebie strzelać. Staraj się zniszczyć zawieszenie takiego czołgu. To go unieruchomi.
    2Ewe8.png

7. Strzelanie z wysokich grzbietów jest ryzykowne, ale możesz uszkodzić słaby grzbiet czołgu.
    Q9Dbz.png

8. Flankuj wroga. Sprawdza się to najlepiej przeciwko ciężkim czołgą. Czołgi mają twardy pancerz od przodu, słabszy na bokach i najcieńszy z tyłu. Szybkie średnie czołgi są w stanie zniszczyć silniejszy czołg, wymanewrując go i strzelać w jego najsłabsze punkty. Unikaj jednocześnie jego powoli obracającej się wieży. Jest to szczególnie skuteczne w pojedynkach na otwartym terenie, gdzie jest dużo wolnego miejsca
    q74uO.png

9. Nie daj się wymanewrować podczas pojedynków. Obracaj korpus czołgu razem z wieża.
    zBVSn.png

10. Nie pozwól zajść się od słabo opancerzonego tyłu. Gdy wiele wrogów próbuje cię zajść od tyłu zacznij cofać się do tyłu, da ci trochę czasu. Dzięki temu utrzymasz przedni pancerza obrócony w stronę wolniejszych czołgów ciężkich. Pamiętaj, aby skoncentrować ostrzał na jednym czołgu.
    lbK97.png

11. Warto wykonywać zderzenia w wrogie czołgi, szczególnie w ich boki. Zazwyczaj powoduję to uszkodzenie zawieszenia. Unieruchamiając czołg wroga wystawiasz go na ogień artylerii.
    obSLj.png

12. Wykorzystuj lepiej opancerzonych towarzyszy jako osłony. Zwłaszcza przy wspieraniu ciężkich czołgów w walce z ciężkimi czołgami wroga. Nie blokuj im drogi odwrotu w razie potrzeby.
    GrzXa.png

13. Strzelaj przed szybko poruszającymi się celami. Ponieważ w grze występuje opóźnienie spowodowane czasem lotu pocisku. Pamiętaj, że gdy poruszasz czołgiem twoje strzały są mniej celne. Jeśli właściwie wszystko obliczysz, pocisk dosięgnie celu.
    Iwq80.png

14. Poruszaj się skokowo, od osłony do osłony. Podczas przemieszczania się od osłony do osłony, spróbuj nabrać jak największej prędkości. Im wyższa prędkość, tym szybciej będziesz bezpieczny za kolejną osłoną.
    Ucieczka to żaden wstyd.
    NXS70.png

15. Ustawiaj się tak by poprawić kąt pancerza. Skośne ustawiony czołg w kierunku przeciwnika poprawia kąt uderzenia i zwiększ szanse na odbicie się pocisku.
    BNJ55.png

16. Jeśli twoi sojusznicy zajmują wroga walką wykorzystaj to i spróbuj zajść przeciwnika od tyłu.
    z2leX.png

17. Stosuj taktykę stań-strzel-jedź-stań-strzel.... Czołg który stoi w miejscu to trup.
    1UAuc.png

18. Trzymaj się blisko ścian .
    cJ7gv.png

19. Uważaj na "czołgi przynęty".
    QihSj.png

20. Celownik opada podczas zatrzymywania czołgu. Ruszasz do przodu z duża prędkości, a następnie, gdy wieża wystaje powyżej wzgórza i widzisz swój cel, stop. Celownik obniży się ,a gdy jego krzyżyk spadnie w dół, strzał nie będzie skuteczny. Masz bardzo niewiele czasu be oddać ten strzał.
    YYSWc.png

21. Jeżeli jesteś na dole listy i nie możesz nikogo uszkodzić( albo skończyła ci się amunicja), możesz używać swojego czołgu jako osłony dla twoich sojuszników.
    zOs87.png

22. Dobrym sposobem na wygranie bitwy jest atak wszystkich czołgów w jeden skupiony punkt. Wróg nie będzie się spodziewał takiego ataku. Po przebiciu się przez obronę wroga, zacznijcie przejmować bazę. Wróg nie zdąży zrestartować paska przejmowania bazy, ponieważ zanim zbierze resztę czołgów do kupy i dojedzie do swojej bazy, będzie już za późno.
    pKc5U.png

Chcesz więcej ? Zapraszam tu:

http://www.mpcforum.pl/topic/435647-tutjak-przetrwac-bitwe-czyli-kilka-przydatnych-porad/page__p__3103981#entry3103981

Został odrobinkę skrócony, pozbyłem się zbędnego tekstu.

Jeśli znalazłeś jakiś błąd w tłumaczeniu, coś się nie zgadza to pisz !

1335991896-U274919.png

|ExModerator World of Tanks|

Opublikowano

Zajebisty poradnik, minusik leci w twoja strone, tylko szkoda ze poradnik ze strony wot, a nie twoj :) Bys byl bostwem ludzi z WOT'a.

OndteAw.png

Opublikowano

No Dobrze poradnik dobry.ale mam jedna uwagę jesli opanujesz do perfekcji taktyki to i tak sam nie pokonasz całego team wroga.jak wiadomo wygrana zależny od tema

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

No Dobrze poradnik dobry.ale mam jedna uwagę jesli opanujesz do perfekcji taktyki to i tak sam nie pokonasz całego team wroga.jak wiadomo wygrana zależny od tema

A co jak cały team opanuje do perfekcji taktyki ?

Ale im więcej graczy zna taktyki tym lepiej. Nie będzie wtedy bezmózgiego grzania na ślepo :D

1335991896-U274919.png

|ExModerator World of Tanks|

Opublikowano

Wiadomo jak jak teraz gram to niekiedy 6 bitew i gwiazdki nie mogłem zrobic

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

- masz ;] bardzo przydatny

PS: szybkość pocisku zależy od działa

Dobrze to widać strzelając 105mm

A obecnie gram w: Minecraft: Terraria: Team Fortess 2: Empire Total War(sporadycznie)

Na początku 1945 roku, US Navy otrzymała unikalna jednostką: pierwszy na świecie statek będący wytwórnią lodów. Nazywał się "Ice Cream Barge" i jego zadaniem była produkcja lodów dla marynarzy na Pacyfiku. Wydajność produkcyjna wynosiła ok. 36 tys. galonów (ok. 136 tys. litrów) lodów na dobę !! Statek a własciwie - barka, nie miał silników i był holowany z miejsca na miejsce. Był tez - z wiadomych względow - najpopularniejsza jednostka we Flocie Pacyfiku !

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wiadomo jak jak teraz gram to niekiedy 6 bitew i gwiazdki nie mogłem zrobic

Dokładnie, a szególnie kiedy jesteś na górze listy ze stockowym czołgiem (stockowy T34 to koszmar, mówiąc z mojego doświadczenia ;/)

a tak na marginesie: Spotykam przypadki, gdzie wysoko tierowy czołg zaszarżuje niszczy 1-2 wrogów i sądzi, że wykonał swoja robotę (później często wyzywając cały team od noobów). Jesteście najlepsi z super przebijającym działem - starajcie się trzymać trochę na uboczu (nie mówię tu o campieniu), ponieważ po stracie was (a szczególnie waszego działa) mogą zaistnieć duże problemy w zniszczeniu wrogiej topki (taki IS4 może 1v1 pozabijać spokojnie pół slabszego teamu...

signature@501527218-Arthei@eu@106@0@1101garage@501527218@eu@0@321000@-1.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...