Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[GTA:IV][Poradnik] Jak poprawnie zainstalować pojazdy.

oskar4321

Czy temat się przydał?  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy temat wam pomóg??

• Tak.
      4
    • Nie.
      0
    • Nie skorzysta?em/am.
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W tym poradniku chciałbym wam napisać jak poprawnie podmienić pojazdy w GTA 4. A więc tak:

Legenda:

Czerwony kolor - oznacza że tutaj należy wykonywać daną czynność bardzo uważnie lub oznacza to ważną rzecz.

Niebieski kolor - oznacza rozpoczęcie robienia nowej czynności ( tak jakby nowego punktu np. 9. FAQ ).

A więc przejdźmy do rzeczy.

1. Programy potrzebne do podmiany pojazdów.

Jedynym programem który jest tutaj potrzebny jest program Spark.

Możemy go pobrać tutaj ( do wersji 1.0-1.7 ): http://www.megaupload.com/?d=57EFH1E3

Skan - http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=cfa3bba79852924c9662d184fafda9cd68dfbcf7fcb93c7ea2619854708f4fc2-1317550448

2. Rozpakowanie i omówienie programu.

A więc tak. Po pierwsze do rozpakowania potrzebny jest nam program Win-Rar do pobrania tutaj: http://www.winrar.pl/winrar/pobierz

Jest to raczej zaufana strona więc skana nie będzie ( jeśli jest potrzebny to zrobię ).

Gdy już pobierzecie i zainstalujecie program Win-Rar to kliknijcie prawym klawiszem myszki na Sparka6.6 i kliknijcie "Wypakuj tutaj". Uwaga w środku znajdziecie plik Readme który pochodzi nie ode mnie! Jest tam także spakowany Spark do dodatku "Episode from the Liberty City" ale nie będę go opisywał.

3. Pobranie pojazdów.

3 kluczową rzeczą jest pobranie pojazdów. Robimy to wchodząc na stronę gtainside.com. Wybieramy tam po lewej stronie pod napisem Grand theft auto 4 napis "Cars". Nastepnie wybieramy markę jaka nas interesuję. Ja w tym przypadku wybrałem BMW. Wybieramy interesujący nas pojazd i klikamy "Download". Następnie pobieramy go i podobnie jak Sparka rozpakowujemy.

4. Podmienianie vehicles.img.

UWAGA TO JEST RZECZĄ KLUCZOWĄ!

A więc tak wchodzimy w Sparka. Po chwili otworzy się nam okienko w którym klikamy w lewym górnym rogu przycisk "Browse". Po lewej mamy taki mini pasek wyboru, zjeżdżamy tam na dół. Na samym dole znajdujemy plik cdimages (możliwe też że go tam nie ma w takim razie szukamy innego) klikamy w niego jednokrotnie lewym klawiszem myszki i po prawej stronie klikamy dwukrotnie lewym klawiszem myszki vehicles.img. Klikamy teraz przycisk "Import". Następnie znajdujemy folder w którym rozpakowaliśmy nasz samochód. Znajdziemy w nim dwa pliki np. "sentinel.wft" i "sentinel.wtd". Jeśli chcemy podmienić dany samochód za Sentinel-a to zostawiamy jeśli np. za blistę zmieniamy nazwę z "sentinel.wft" na "blista.wft" i z "sentinel.wtd" na "blista.wtd". Zaznaczamy te dwa pliki po koleji klawiszem CTRL i klikamy "Otwórz". Klikamy następnie przycisk "Save". I to tyle z podstawy podmienienia pojazdów.

5. Handling.

Handling to jest coś takiego jak osiągi samochodu. Jeśli mamy w rozpakowanym folderze samochodu plik "Readme" to klikamy go i szukamy słowa "Handling". Jeśli jest to pod nimi są cyfry. A więc tak kopiujecie cyfry i wchodzicie tak: Grand Theft Auto IV\common\data. Znajdziemy tam plik handling.dat. Klikamy na niego prawym przyciskiem myszki i klikamy właściwości. Odznaczamy "Tylko do odczytu". Ponownie klikamy na niego prawym przyciskiem myszki i klikamy "Otwórz za pomocą" i wybieramy "Notatnik". Szukamy linijki w którym piszę np. w moim przypadku "Sentinel" ,ponieważ podmieniam Sentinel-a. I wszystkie cyferki sentinela tzn. handling podmieniamy za ten co był w pliku "readme".Następnie zapisujemy wszystko i zaznaczamy "tylko do odczytu" robicie to tak jak odznaczaliście!!! I to już koniec o handlingu.

6. Carcols.

Kolejna ważna rzecz. Przedstawia ono kolory samochodów. A więc tak ponownie popatrzcie do pliku readme czy nie macie czasem czegoś o carcols. Jeśli macie to wbijacie do tego samego folderu co z handlingiem i znajdzie plik carcols.dat. Tam następnie zróbcie już to samo co z handling.dat. A więc tak. Ja mam takie kolory:

1,1,1,-,black # 0 black

52,55,60,dark,grey # 3 pewter gray poly

A więc wy kopiujecie 1 swoje czyli w moim przypadku 35,35,35,-,black # 1 black poly. Zaznaczyłem na czerwono to jak znajdziecie gdzie to macie wkleić. Szukacie czegoś z podobną końcówką i wklejacie poniżej lub powyżej podobieństwa. Z drugim robicie to samo kopiujecie wszystko i wklejacie koło podobieństwa. Jeśli jeszcze będziecie mieli

coś takiego jak: 0,0,0,110, 0,4,0,1, 27,3,0,1, 27,4,0,110, 28,4,0,110, 29,4,0,1, 112,3,0,110, 112,4,0,1, 127,3,0,1, 127,4,0,1, 87,4,0,1, 0,4,2,1, 1,4,2,1, 34,4,2,108, 17,4,2,1, 20,4,2,1, 52,4,2,62, 64,4,2,1, 79,4,2,1, 88,4,2,110, zamieniacie to swoje za carcols samochodu które podmieniacie w moim przypadku "Sentinel". Tzn. Zjeżdżacie na dół i macie tam coś takiego jak np. SENTINEL 0,0,0,110, 0,4,0,1, 27,3,0,1, 27,4,0,110, itd. Podmieniacie po prostu całe takie cyfereczki na te z pliku readme.

7. Vehicles.ide

Oki jeśli jeszcze macie vehicles.ide to tak macie tam np. turismo, turismo, car, TURISMO, TURISMO, VEH@LOW, VEH@LOW_LE1_RI1, 1, 0, 0.29, 0.29, 0, 5, 1.0 ,0, noboot+sports+livery.

Jeśli chcecie to zamienić za sentinela to zmieniacie wszystkie Turismo na Sentinel uwzględniając duże litery i małe litery! Plik vehicles.ide znajduje się w tym samym co poprzednie. Chyba nie muszę mówić jak otworzyć? Klikacie dwukrotnie lewym i wybieracie Notatnik. I wklejacie to pod nazwę samochodu który chcecie podmienić. NP. w moim przypadku mam Sentinel no to wszystkie Turismo zamieniłem na Sentinel i wygląda to tak: sentinel, sentinel, car, SENTINEL, SENTINEL, VEH@LOW, VEH@LOW_LE1_RI1, 1, 0, 0.29, 0.29, 0, 5, 1.0 ,0, noboot+sports+livery. I zamieniam tą przerobioną linijkę za CAŁĄ w której są napisy Sentinel. I to już koniec tych wielkich trudności o podmienianiu samochodów. Jeszcze takie małe info odnośnie vehicles.ide. Jeśli macie np. sentinel, sentinel, SENTINEL, HADED ( lub coś innego ) to NIE ZMIENIACIE TEGO HADED!. No to tyle.

8. FAQ

Ja - Ja

P - Pytający

, - następny punkt

P - Nie mam żadnych samochodów w grze. / Nie mam tego samochodu w grze dopiero po zrespawnowaniu się pojawia.

Ja - Gdzieś zrobiłeś błąd. Mogłeś podmienić coś źle w vehicles.ide, niestety potrzebny jest reinstall, następnym razem rób 2x wolniej, jeśli sytuacja się powtórzy być może to wina samochodu którego chcesz mieć w grze. Możesz też zmienić częstotliwość występowania należy to zrobić w pliku vehicles.ide. W linijce którą podmieniliście sprawdźcie po lewej od napisu VEH@STD, VEH@STD_LE1_RI1 1 cyferki ( najczęściej 100 ) i 2 ( najczęściej 999 ) są to częstotliwości występowania samochodu w grze. Jeśli macie 10 i np. 40 to powiększcie to na więcej i samochód wam się pojawi. Może to być też jak wcześniej powiedziałem zepsuty skrypt ( błąd twórcy samochodu ) pojazdu.

P - Nie mam końcówek np. ty masz vehicles.ide a ja mam vehicles.

Ja - Wejdź do jakiegoś folderu, kliknij narzędzia, opcje folderów, widok, odznacz "ukryj rozszerzenia znanych typów plików".

P - gta IV FATAL ERROR: Unrecoverable fault - Please restart the game

Ja - Masz pirata? Jak nie no to słuchaj : Chodzi tu o to że Live i Social Club wykrywa błędy w twoim multiplayer. Zawsze musisz wchodzisz offline do gry, graj na koncie offline windows live, mi to zadziałało i bawię się realistycznymi zabawkami. ( LUB TEŻ JEŚLI NIE MASZ MODÓW TO MASZ ZA MAŁO RAMU NA GTA 4!!! )

P - Samochód mi się rozbija na zakręcie/ jedzie za szybko/ jedzie za wolno.

Ja - Nie zrobiłeś handlingu

P - Zawsze mam brudne auto dopiero jak pojade do myjni mam normalne.

Ja - Nie zrobileś carcols lub też auto ma takiego buga ( błąd ) wrodzonego.

P - Mam parę plików wft i wtd w folderze.

Ja - Twórcy moda poprostu dali ci kilka modeli samochodu np. Sedan i Hit-pack ( czy coś )

P - Jak mam sprawdzić czy poprawnie wgrałem/am pojazd?

Ja - No to tak. Gdy wejdziesz do gry i masz zainstalowany simple native trainer gdy wejdziesz do samochodu podmienionego naciśnij CTRL + 1. Jeżeli Cię wywali to znaczy że coś zepsułeś/aś.

ZAKAZ KOPIOWANIA NA INNE FORA! NA MOCY PRAW AUTORSKICH ZABRANIAM!

Mam nadzieję ze poradnik się przydał ;)

Proszę kliknij a uratujesz życie!

www.pustamiska.pl

Moje tuty:

Jak poprawnie wgrać samochody do Gta 4

http://www.mpcforum.pl/topic/437070-gtaivporadnik-jak-poprawnie-zainstalowa-pojazdy/page__p__3114604#entry3114604

Opublikowano

Refresh@

www.pustamiska.pl

Moje tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/437070-gtaivporadnik-jak-poprawnie-zainstalowa-pojazdy/page__p__3114604#entry3114604

Opublikowano

Nie.

www.pustamiska.pl

Moje tuty:

Opublikowano

Refresh@

www.pustamiska.pl

Moje tuty:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

UP2@ Mogę. A ty dostajesz warna za obrazę.

UP@ Już refreshuje dodam go na megaupload.

www.pustamiska.pl

Moje tuty:

Opublikowano

Ten Pan został już nagrodzony (dawno dawno temu), a ty nie jesteś od upominania. Od tego masz opcję Raportuj

1317454587-U195480.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...