Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Teoria] Tu i tam, czyli dynamika.

Baksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dynamika jest chyba najważniejszą częścią każdej sygnatury. Jeśli nieodpowiednio dobierzemy materiały do naszej pracy stanie się ona nieprzyjemna na oka.

Odczytujemy dynamikę…

Gdy już wybierzemy nasz stock/render musimy stwierdzić jaką posiada on dynamikę. Do wyboru mamy 3 rodzaje:

- Statyczny – Postać stoi w miejscu, jest spokojna, łagodne rysy twarzy, ‘mdłe’ kolory.

- Dynamiczny – Postać sprawia wrażenie poruszającej się, ostre rysy twarzy, często posiada mocne kolory.

- Neutralny – Bardzo często zdarzają się postacie, które nie posiadają „wyznaczonej” dynamiki. W takich wypadkach używamy materiałów zarówno statycznych, jak i dynamicznych. Musimy być jednak ostrożni w dobieraniu ich, bo co za dużo to nie zdrowo.

Każdy powinien znać swoją kolekcję tekstur oraz C4D. Jeśli nie macie jej w głowie – koniecznie radzę się tym zająć. Tworząc sygnaturkę musicie mieć w głowie jej outcome. Jeśli robicie „jak wyjdzie tak wyjdzie” musicie bardzo uważać, bo połączone kilka teksturek może się gryźć.

Sposoby na tworzenie dynamiki…

Oświetlenie. – Dość rzadko wykorzystywane do tworzenia dynamiki, ale bardzo ciekawe rozwiązanie. Mamy tutaj multum możliwości. Zaczynając na zwykłych light-texturach, przez C4D w trybie rozjaśniania, kończąc na tzw. Świetlikach.

Clipping Mask – Również bardzo ciekawe rozwiązanie. Na naszym forum sposób ten możemy zaobserwować głównie w pracach CrevaN’a (którego pozdrawiam :D). Żeby to wykonać tworzymy nową warstwę, rysujemy na niej pędzlami cokolwiek chcemy (oczywiście bez przesady). Następnie za pomocą stempla wykonujemy prostą CM’ke (chyba każdy wie jak to się robi), a kolory dostosowujemy do naszej postaci. Do wykonania tego potrzebne nam jest tylko odrobina dobrej woli oraz kilka pędzli.

Chaos – głównie chodzi tu o zamieszanie wokół rendera, ale nie tylko. Nakładając na pracę wiele C4D oraz brushy tworzymy na niej zamieszanie.

Powyżej napisałem 3 według mnie najciekawsze sposoby. Dynamikę zwiększają również takie rzeczy jak większa ilość kolorów, więcej elementów oraz uwydatnienie naszego dzieła.

Sposoby na zmniejszenie dynamiki…

Sposoby na zmniejszenie dynamiki są w zasadzie tylko 2. Rozmycie tła oraz więcej szarości/mniejsze nasycenie barw. Myślę, że są one jasne i nie trzeba ich wyjaśniać.

Jak już wspomniałem dynamika jest w pracy bardzo ważna. Jeśli źle dobierzesz materiały cała twoja praca nadaj się do wyrzucenia. Bardzo ważne jest posiadanie swojej wizji. Jeśli macie jakieś pytania zapraszam na PW lub piszcie w tym temacie. Na dzisiaj to tyle. Myślę, że poradnik się przyda, zwłaszcza tym początkującym, którzy uważają, że trzeba nawalić tego nie wiadomo ile, żeby jakoś to wyglądało.

Bonus w postaci porady jak się pozbyć oczojebu.

- Nie używamy na wszystkich warstwach trybu nakładka.

- Wymazujemy miejsca, w których tekstury nie pasują lub są za jasne.

- Używamy GM.

- Używamy opcji 'Jasność/kontrast'.

Tutorial jest w całości mój itp. Itd. Zastrzegam sobie prawa do kopiowania go na inne fora. Napisany w całości przez Baksiu dla MPCForum.pl.

Co do obrazków to dodam tak około godziny 16-17. Teraz mój internet jest tak cholernie genialny, że samo otwarcie strony z której biorę stocki zajmuje mu około 5 minut.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Dobry poradnik,ale nie zawiera wszystkich informacji.

Do tworzenia dynamiki zastosowuje się również ciepłe mocne kolory najczęsciej w GM'kach.

Na dodatek Poruszenie (nie wiem jak ten filtr nazywa się w Gimpie). Blurując poruszeniem cześć renderu, który np ukazuje bieg, polepszymy ten efekt.

C4d- c4d o mocnych, poszarpanych krawędziach, w ciepłych kolorach również pomaga w stworzeniu dynamiki.

Opublikowano

Nie przyznam ci racji w 100%

Ułożenie odpowiednio wybranych C4D pod względem rozpietosci i wielkosci, to jest dla mnie ważne ;]

(Prawie )Kazdy C4D można użyc wszędzie, czy kawałek na rogu nawet na kryciu 10% czy mniejszym.

Czasami jest tak że "czegoś" brakuje i to cos doda ;D

Co do poradnika, jest wartościowy, lecz każdy musi znaleźć swoje podejscie do grafiki, inaczej będą one puste i standardowe ;]

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i dobra robota.

Wiadomo nie opiszesz wszystkich sposobów na pokazanie grafiki bo jest ich dość sporo.

Przyda się na pewno początkującym jak i zaawansowanym.

Lajkuje Cię za ten topic, myślę, że moderator może podpiąc ten poradnik.

Pozdrawiam CreatiVe01.

xb4c9CP.png

Serwer, który sprawi, że przypomnisz sobie dlaczego zacząłeś grać w metina :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poradnik przydatny na pewno z niego skorzystam ;) Jak pisali koledzy wyżej czekamy na screeny :)

Pozdrawiam i czekam na więcej twoich poradników

68898754.png
  • 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...