Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Teoria] Trochę o głębi i świetle.

Baksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim, tu Baksiu. Jako, że w FunArt jest ostatnio wielu nowych grafików postanowiłem stworzyć ten poradnik. Wszystkie inne fora mają, to dlatego MPC ma nie mieć?

;) Mam nadzieję, że przyda się nowicjuszom. A więc do dzieła!

Głębia

Głębia to jeden z 3 głównych elementów każdego dzieła. Sprawia ona, że praca nie jest płaska, a w połączeniu ze światłem pokazuje nam, na co mamy zwrócić największą uwagę. Oto kilka sposobów na uzyskanie jej:

- Przyciemnianie boków. – Jeden z najpopularniejszych sposobów na uzyskanie głębi. Przy właściwym przyciemnieniu oby dwóch stron prac środek staje się bardziej interesujący i bardziej przykuwa naszą uwagę.

Z głębią :

zgebi.png

Bez głębi :

bezgbi.png

- Rozmazanie tła. – Niby nic, ale tak naprawdę najbardziej efektowne. Nasze tło odchodzi na drugi plan, a render jest w centrum zainteresowania.

Tutaj wyraźnie widać na co powinniśmy zwracać uwagę.

25350_15_07_11_8_34_51.png

Praca CrevaN'a. :)

- Przyciemnianie niektórych elementów. – Jeśli chcemy, aby na środku naszej sygnatury był jakiś element staramy się go przyciemnić. Jaśniejsze kolory w porównaniu z ciemniejszymi sprawiają wrażenie oddalonych.

Z głębią:

xdz.png

Bez głębi:

xdbez.png

Widać, że ciemniejszy ptak jest bliżej nas. Na pracy nr 2 nie ma takiego efektu, bo wszystko jest tego samego koloru.

UWAGA: JEŚLI NAŁOŻYSZ NA SWOJĄ PRACĘ DESEŃ EFEKT GŁĘBI ZANIKA!

Światło

Zabawa ze światłem jest bardzo prosta, chodź początkowo może wydawać się dla nas skomplikowana. Najważniejszą rzeczą jest przyjrzenie się naszemu renderowi. Po stwierdzeniu z której strony pada światło bierzemy w rękę bardzo miękki pędzel oraz rysujemy plamkę. Natężenie światła powinno być proporcjonalne do stopnia oświetlenia rendera. Wydaje się to skomplikowane? Wcale takie nie jest! Jeśli uważasz, że efekty wykonane pędzlem są niezadowalające użyj narzędzia ‘efekty świetlne’ lub ‘rozjaśnianie’.

Pokażę to na stocku z mojej sygnatury.

Światło pada na takie miejsca:

miejscazeswiatlem.png

Więc po zastosowaniu światła wygląda to tak:

swiatlo.png

Światło jest ważnym elementem każdej pracy. Razem z głębią tworzą całość.

Mam nadzieję, że w czymś Wam się to przyda.

Jeśli chcecie zobaczyć jak ze światłem oraz głębią bawi się Wredna, zachęcam do zjechania niżej.

Tutorial w całości napisany przeze mnie. Zastrzegam sobie prawo kopiowania na inne fora.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Poradnik troche.....suchy...

No bo sam tekst , to nie jest za bardzo przyswajalne, mogłeś podać jakieś przykładowe sygnaturki lub obrazki porównawcze : "Bez głębi" " Po dodaniu głębi" itd...

Tak samo ze światłem. Dodaj obrazki :)

63989389769756300986.png

Opublikowano

Emm troche chujowy przykład dałeś przy głębi pozyskanej z rozmycia, żeby daleko nie szukać możesz dać moją pracę ( nie chwale się ani nic :x )

25350_15_07_11_8_34_51.png

Tutaj głębia jest jak widać i zrobiona tylko i wyłącznie rozmyciem

167161466687770313241.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do głębi i światła możesz wykorzystać również moją prace jeżeli uważasz ,że będzie się nadawać.

dinok.png

Światło:

82694383.png

- Kąt padania światła

- Światło na elementach i focalu

- Cień

Głębia:

Stworzona za pomocą, rozmycia , wyostrzenia i ściemnienia

65910638.png

- Wyostrzenie elementów w tym focalu znajdujących się na pierwszym planie

- Rozmycie jak i przyciemnienie elementów , które znajdują się na drugim planie (są dalej).

Przy okazji wydaję mi się ,że taki tutek już był, ale ten również się nada.

Wytłumaczenie nie jest idealne, ale na pewno pomoże to trochę zrozumieć pojęcie światła oraz głębi w grafice.

Plusik za prace włożoną w tutka i chęci.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W przyładzie z głębią muszę się zgodzić z Gracjanem. Jest to raczej słaby przykład.

Ogólnie dobry poradnik, lecz już jeden o świetle był :P:

http://www.mpcforum.pl/topic/192008-poradnikswiatlo-jak-je-stworzyc-jak-rozpoznac-skad-pada-swiatlo-itp/

Może się okazać bardzo pomocne dla początkujących, a więc zaryzykuje ochrzanem (?) i podepnę temat :).

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Dużo osób piszę mi żebym w pracach zastosował się do głębi , więc spróbuje z tutka baksia :)

Jak dla mnie poradnik bardzo miły i dosyć łatwy ;)

2wmgbqp.jpg

W.E.N.A FAN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...