Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Jak stworzyć klasyczny napis Metina?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam witam. Na wstępie powiem ze jest to moj pierwszy tutorial , ale postaram sie go baardzo szczegółowo opisać.

W tym tutorialu pokaże wam (i mysle ze naucze też) jak zrobić klasyczny napis Metin2.

Potrzene będzie:

Adobe Photoshop CS2. Mogą być tez inne wejse lub gimp , ale wtedy niektóre punkty mogą być niezrozumiale , nie pasować do treści itp.

"Trochę" internetu , ale nie koniecznie.

Chęci i wytrwałości :)

1. Po włączeniu programu tworzymy nowy dokument = Plik -> Nowy ... (lub CTRL + N)

2. Ustawiamy dowolną szerokośc i wysokość , ważne jest tylko aby to byl jakis prostokąt (ja ustawię 500x200 pikseli) i zawartość tła = przezroczyste.

3. Do ułatwienia pracy ułozymy sobie okienka. OBRAZEK Okno pierwsze (narzędzia) po lewej , okno 2 (historia) po prawej na górze , okno 3 (warstwy) po prawej na dole. Nie jest to konieczne ale ułatwi nam to pracę.

4. Teraz ściągamy czcionkę Ruach LET 1.0 lub 2.0

To jest ukryta treść, proszę

lub

5. Wybieramy gradient z narzędzi (naciskamy G) na górnym pasku górny pasek pokaże sie nam aktualny gradient po czym klikamy na niego. Ustawiamy mniej więcej taki GRADIENT i klikamy Nowy. Jeśli masz problem możesz ściągnąc gotowca.

Pobrany plik przeciągnij na photoshopa.

6. Piszemy np Metin2 , nazwe swojego serwera lub cokolwiek (ja napiszę MPC Forum) no i dobieramy wielkość czcionki , maxymalny rozmiar to 72 , żeby mieć większą jest kilka sposobób , np: CTRL+T chwytamy za kąt i rozciągamy (WAZNE , rozciągając trzymaj shift) , lub wpisujemy ręcznie w okienko np 120 pkt. Kolor jest teraz nieważny.

7. Klikamy 2x LPM na warstwę z napisem , lub PPM i opcje mieszania. Pokaże się nam okienko O TAKIE. Klikamy na nałożenie gradientu i wybieramy gradient który stworzyliśmy wcześniej , teraz coś co ciężko wam pokazać , trzeba ustawić tak gradient zeby ciemny brąz lekko sięgał dołu a ten ostatni najjasniejszy kremowy leciótko sięgał góry (pobawcie się skalą). Musi przypominać klasyczny napis Metin2. LOGO

8. Teraz coś łatwego. Wybieramy Obrys Kolor 4e3104 reszta taka jak jest.

9. Dodatkowo można dodać Cień , dla głębszego efektu. Ustawienia domyślne są dobre , ale ja zmniejszyłem krycie na 50%.

10. Teraz coś dla 'odważnych'. Powielamy warstwę z napisem (prawy powiel warstwę) , tworzymy nową warste (przezroczystą) i zaznaczamy je obie (trzymając CTRL) po czym prawy na tą nową pustą warstwe i klikamy złącz warstwy. Tryb tej warstwy ustawiamy na Ściemnianie liniowe , naciskamy Dodaj maskę wektorową JEST TUTAJ , wbyeiramy czarno-biały gradient i tak przesuwamy aby ciemny gradient został. Krycie tej warstwy mozna zmiejszyc , wszystko zalezy jak to zrobiliście.

11. Na koniec można dodać jakąś postać z Metina za napisem

12. Gotowe , jeszcze tylko zapisać w . PNG :)

Efekt końcowy

mpcforum.png

Marianoss1234 dziękuje. Nie wiem czemu mi nie działa :/

Edytowane przez ZagajQ

14.08.2010 - rejestracja

21.12.2011 - 500 postów (ProUser)

04.07.2012 - 600 postów

3.11.2014 - 700 postów

7.04.2015 - 800 postów (Postmaker)

5.07.2015 - 900 postów

10.10.2015 - 1000 postów

28.03.2016 - 1200 postów