Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT]Usunięcie bugu z ujemnym HP po przejściu przez portal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takiego tutka tutaj nie znalazłem, również nie znalazłem go na e*pvp więc za pomoc jaką Wy mi udzielaliście przez 2 lata to teraz ja Wam pomogę:

Wstęp:

Zapewne każdego z Was wkurza, że mając pow. 32k HP po przejściu przez portal czy użycie teleportera HP waszej postaci przyjmuje wartość ujemna.

Zacznijmy od tego dlaczego tak się dzieje. Pierwszym i jedynym powodem dlaczego tak się dzieje to typ danych kolumny hp w tabeli player serwera.

Jest to typ danych smallint - ten typ danych przechowuje liczbę całkowitą w bazie w zakresie od -32768 do 32767 (2 bit). To też postać, której HP

przekroczy ten zakres powoduje błąd w bazie (niegroźny chyba), ale bardzo uciążliwy dla postaci.

Do tego maksymalna długość znaków (liczb) jakie można przechować w tej kolumnie to 4 (32767 ma 5 znaków)

Rozwiązanie:

1. Wykonaj kopię zapasową całej bazy danych (na wszelki wypadek)

2. Uruchom Navicat i wejdź w bazę player swojego serwera.

3. Wybierz opcję "Edytuj tabelę"/"Edit Table" w zależności od wersji językowej navicat

screen01rm.jpg

4. Następnym posunięciem jaki musimy wykonać to zmienić typ danych kolumny hp

screen02bq.jpg

Wybrałem bigint, dlatego, że ten typ danych pozwala przechowywać 8bit wartość w tabeli

(od -2^63 do 2^63 -> 9,223,372,036,854,775,807)

5. Następny krok aby usunąć bug to obliczyć ile max HP jest w stanie gracz osiągnąć bonując EQ. Pod uwagę należy wziąć wszystko:

a. Dodanie bonusu (1 - 5)

b. 6 i 7 Bonus

c. Misje, gdzie nagrodą jest stały bonus do HP

Jeśli na Twoim serwie max HP ile można wyciągnąć nie przekracza 100k (100000) to pole maks. długość kolumny HP zmień z 4 na 6 (5 znaków dla +10k HP postaci + 1 extra znak w zapasie)

Jeśli na Twoim serwie max HP ile można wyciągnąć jednak przekracza 100k (100000) to pole maks. długość kolumny HP zmień z 4 na 7 (6 znaków dla +10k HP postaci + 1 extra znak w zapasie)

I tak dalej.

6. Zapisujemy tabelę i restartujemy serwer.

Uwaga:

Ten tutorial należy wykonywać na zatrzymanym serwerze (komenda ./stop)

Sposób działa na plikach raina (2006)Nie wiem jak na SF 2010, być może te pliki mają usunięty bug.

Jeżeli z jakiegoś powodu tutorial nie działa zachęcam do eksperymentowania z typami danych dla tej kolumny:

- int

- bigint

- Integer

Typu danych Tinyint i smallint omijamy jak ognia. Tinyint przechowuje wartość od 0 do 255, a smallint to jak pisałem na wstępie.

59649524317135950350.png

Opublikowano
To jest ukryta treść, proszę

tu jest quest od Bambuska który poradził sobie z tym bugiem . Quest w zupełności wystarcza, jednak doceniam twoją pracę bo pokazałeś jak to zrobić od początku do końca żeby quest nie był potrzebny. Masz + .

h65xnex.png

Opublikowano (edytowane)

Wszystko ma swoje plusy i minusy, też myślałem, żeby użyć questa, jednak nie jest to do końca dobre rozwiązanie. Albo inaczej:

Quest Bambuska jest dla początkujących HeadAdminów, mój dla bardziej zaawansowanych. :)

PS: prawdopodobnie w ten sam sposób można usunąć bug z yangami pow. 2kkk. Jednak tego jeszcze nie sprawdzałem.

Edytowane przez Lazarus-mt2

59649524317135950350.png

Opublikowano (edytowane)

Bardzo ladny tutek mi sie przyda napewno :P + i piąteczka. Widzialem wiele serwerow z tym bugiem (moj tez) wkoncu mi sie uda to usunac.

@EDIt jednak nie dziala ;x

@edit Ale ten od Bambusa dziala cyqs masz +

@edit kurva nie zauwazylem ze minusy zbierasz xD

Edytowane przez Casawir

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Tutek fajnie opisany, ładnie wykonany i co najważniesjsze przydatny.

Zawsze mnie to wkurzało, a teraz można się tego pozbyć :D

wielki + dloa cb ; >

Opublikowano

Chciałem tylko zaznaczyć, że ten sposób nie zawsze działa, ale w większości "skoków" po zalogowaniu mam HP. To nie daje 100% usunięcia bugu, ale jest praktyczniejsze. Tzn bardzo rzadko się zdarza, że HP jest na minusie.

A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest połączyć oba sposoby. Mój tutek i quest bambuska, wtedy to da 100% skuteczność.

59649524317135950350.png

Opublikowano

Działa, przydatne na serwery medium/easy. : )

Ale ten sposób jest trochę lepszy co quest bambuska. (Podzielam zdanie Tenmy)