Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Każde crackMe jest inne. Dlatego też, trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie-prośbę.

Poszukałem w swoich zbiorach najprostsze CrackMe (Test_CrackMe#1 by Muszyn). Spróbuj je rozwiązać, a gdy napotkasz problem z którym sobie kompletnie nie radzisz, to możesz tutaj poprosić o pomoc. Na forum jest wiele osób, które chętnie ci pomogą. Chyba tak będzie najprościej.

I zawsze pamiętaj : Ty jesteś swoim najlepszym nauczycielem ;)

Download: http://www.mediafire.com/?canhnt46i3pglu8

Powodzenia

Edytowane przez MayWay
Opublikowano

musisz zlokalizować miejsce, w którym jest skok warunkowy od którego zależy czy Ci się udało czy nie. obok tego skoku będzie (najczęściej) sprawdzane dobre hasło z tym co Ty wpisałeś. Musisz je tylko wyciągnąć używając zdrowego rozsądku i logiki :)

Opublikowano (edytowane)

Trochę brakuje ci cierpliwości. Hasło do Test_CrackMe#1 by Muszyn już znasz, ale to nie przeszkadza, aby popracować nad tym plikiem.

1. Zbierz o tym pliku, jak najwięcej informacji. Wykorzystaj różnego rodzaju detektory, analizatory itp.

2. Poszukaj hasła za pomocą: textyedytora, hexedytora, ollydbg, ida, wdasm32. Wykorzystaj to zadanie do tego aby poznać różne toolsy.

3. Połam troche ten plik. Poszukaj skoków o których pisał t3ix, zmień kod asemblera tak aby program dziękował ci za rozwiązanie bez wpisywania hasła lub z błędnym hasłem itp. Zrozum działanie exe. Poznaj zasady assemblera.

4. Spróbuj wyciągnąć hasło za pomocą metody brute force.

5. Napisz loadera, patchera. Naucz się korzystać z tych narzędzi. Poznaj podstawy programowania w jakimś języku.

6. Poszukaj i zapoznaj się z toolsami do edytowania resourców.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli rozwałkujesz crackme, o którym mowa wg powyższych punktów, to następne nie będą dla ciebie żadnym problemem.Tutaj masz stronę z cracmesami dla początkujących. Osiem zadań ułożonych jest od najprostszych do trochę trudniejszych. Pochwal się kiedy rozwiążesz je wszystkie.

Link do strony: http://rogerfm.net/challenge/crackme/index.htm

Ode mnie tu już wszystko.

Powodzenia

Edytowane przez MayWay
  • Dodaj nową pozycję...