Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poszukuje]Nauczyciela ogarniającego grę.

Minaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacząłem grę na polskim globalu Shaiya. Trochę ogarnia tą grę lecz nie w 100%, więc szukam osoby(nie koniecznie z większym lvlem) która oprowadzi mnie po grze(lub da wskazówki). Za wszelką pomoc odwdzięczę się +.

Kontakt:

*GG:13234741

Moja postać:

-Kleryk/kapłan

-18lv. gram od dzisiaj.

*Staty:

-40 rec

-int 47 ładuje teraz w ten status ze względu na mój słaby dmg

-ok.90 wis.

Moje staty wyglądają tak ponieważ nie chciałem być kapłanem tylko dla buffa, a widziałem na forum tej gry że sprawdza się podobny build i do expa i buffa(jak znudzi mi się exp).

Expie teraz w m2(czy jak to się tam nazywa) nad tkz. jeziorkiem z pt więc leci troche expa:P

O pomoc proszę zgłaszać się na GG ^.^

Gram na serwerze 1 nie wiem jaka nazwa:P

df7e059bdd1568baab4ab7e125a8974c.png

Opublikowano

Z gadu nie korzystam, więc odpiszę tutaj.

Ten "kler" to postać HM czy UM? (Mocarz czy Heros?) Bo build pod borca (który teoretycznie robisz na swojej postaci) polecam tylko na lvl 55+ ~60 i to tylko w goddess (6 slotowym) secie, zlinkowany lapisami V i VI. W innym przypadku, jeśli nie stać Cię na grę UM borciem (zrobienie dobrego setu i wyexpienie go do 60lvl) stworzenie takiej dobrej postaci może być bardzo trudne, bo ani nie utrzymasz się jakoś specjalnie długo, ani nie będziesz specjalnie przydatny w pt. Jeśli jest to HM (Mocarz), zrób nową postać, ponieważ nie da się zrobić dobrego HM borca (czy tam bklera - battle kler, ja posługuję się skrótem borc - battle orc - battle wyrocznia, czyli Darkowy odpowiednik bklera). Po prostu ani nie założysz goddess setu, ani nie będziesz miał wystarczająco dużo pkt statów by dobrze je rozdać. Polecam Ci zrobić HM do 40lvl klera z buildem full wis (będziesz się musiał męczyć i expić tylko w pt) albo maga full INT. UMem będziesz mógł się bawić, jeśli będzie Cię na to stać.

Polecam Ci przejrzeć nowsze tematy w dziale, powinieneś mieć tam linki do tematów z wskazówkami jak, gdzie itp grać. Ew. pytania, możesz mi zadawać na PW - nie odpowiem gdzie expić, bo nie znam lajcianych map, poza tym sam jestem Darkiem, więc zanim skomentujesz mój styl odnoszenia się do lajtów, przeczytaj opis profilowy. W innych sprawach możesz śmiało pisać, jeśli będę wiedział to odpowiem.

Btw, 1 serwer nazywa się Thesan.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Serwer nazywa się Thesan, nazwa pochodzi od imienia bogini.

A jeśli chodzi o miejsca do expa, lub jaką kolwiek inną pomoc, pisz na gg: 22903294

Opublikowano

A więc.

Z tego co napisał 2Xup to zrozumiałem to że lepiej zrobić nową postać full wis tak? Zakupiłem coś z isu i przyszła deska i jakieś tam iteamki. Mam w nich reset statów, więc mogę zresetować i dać full wis tak??

A tak w ogóle czy grasz na tym serwerze co ja? Mogę skasować chara i zrobić maga(czy jak to się nazywa bodajże poganin) u darków. Tylko czy jeżeli dam iteamy do magazynu i usunę chara(zmienie królestwo) czy usunie mi również te iteamy?? Jeśli nie skasuje to chętnie zagram u darków poganinem, lecz tylko z kimś ( nie będę się przenosił żeby u darków też sam grać:P)

A teraz o co chodzi z lapisami?

Opublikowano

Nie radzę Ci resetować statów postaci. Nie opłaca się na takim lvl, taniej wyjdzie jak zrobisz nową, a z reset będziesz mógł skorzystać na lvl ~60 jak zlinkujesz już całe eq i będziesz pewien co chcesz robić. Tą postać usuń, zrób nową full WIS. (Jeśli zależy Ci na nicku, poczekaj 2h od usunięcia i będziesz mógł z niego skorzystać ponownie (z tego co pamiętam)) Piszę to z własnego doświadczenia, nie opłaca się robić wcześniej, bo np. orc może zostać borciem, tank może zostać btankiem - ale jeśli chcesz szybko wbić ten 60lvl, musisz mieć postać, która będzie miała dobre zastosowanie w pt, ew. postać w dobrej gildii, w której będziesz expił z swoimi pomimo, że nie będziesz specjalnie użyteczny w party.

Np. Nie opłaca się robić sina HM, bo ma mało przydatnych skilli, nie jest użyteczny w gildii i rzadko go biorą do party, bo najczęściej afczy. UM natomiast jest przydatny w gildii, ale podobnie jak HM jest do dawania luc buffa lub butów by gonić lajty - dps z niego, przeciwko większym grupom mobów jest słaby (chociaż osobiście znam paru bardzo dobrych sinów z Thesan, którzy są wręcz niezastąpieni w niektórych sytuacjach). Hunter jest bardzo dobry na PvP, ale w party nie ma żadnego zastosowania poza odstrzeliwaniem mobów, których tank nie zebrał. Inaczej sprawa wygląda z dps'em lub tankiem - takowi najczęściej znajdą party. Wyrocznia, właściwie zawsze sobie znajdzie zajęcie bo jak nie ma pp to zawsze może biegać duo z warkiem na dropa/expa. Tank będzie tankował, poza tym mało sam zrobi chyba, że będzie to btank - ale wtedy na niższych lvl jest nieprzydatny w pt, bo ani nie ma reca, ani zbyt dużo nie ubije. Warek, jako postać podstawowa służy do wszystkiego - drop, dps. Poganin natomiast jest bardzo dobry do pp, a jak masz go dobrze zrobionego to nawet duo z wyrocznią możesz iść na bossy typu Królowa Mago, albo solo na Fantę trolla. Niby nic wielkiego, ale widok raidu zbierającego się na Mago, którą właśnie kończy duo pog z wyrą - bezcenny. :)

Podstawą jest, byś zrobił szybko postać do utrzymania UM i zrobił takową postać. HMa rzadko kto dobija do 60, bo "się nie opłaca" - osobiście uważam inaczej, bo gdy graczom nie wydającym fortuny na AP kończy się conti, pojawia się problem - ani nie zarobię (a jakbym padł...) ani nie będę mógł grać. Wtedy na pomoc przychodzi postać HM 60, którą spokojnie zarobisz na utrzymanie. To się naturalnie nie dotyczy sinów/hunterów - takimi postaciami HM dużo nie zrobisz, ale warek/pagan/orc są bardzo dobrymi postaciami do dropa, bo warkiem bierzesz wyrocznię i idziesz na coś cięższego - lapisy V, jakieś bossy/minibossy, paganem dobrze dropisz śmieci w lf/bijesz pojedyncze minibossy, a orc robotę znajdzie zawsze. ;)

Ja tak właściwie nie gram jako tako w Shaiyę PL, natomiast często "zaglądam", plvluję konta znajomych, sam na nich trochę expię - staram się wiedzieć o wszystkim co się dzieje na serwerze i jak mogę, wspieram stronę Darków. Tzn. mam na myśli gildie nie układające się z lajtami, czyli pomagam jak mogę 1/5 Darków... Zresztą, nvm, ten temat jest o czymś innym - nie o wytykaniu tych, co powinni grać w Hello Kitty Online... Dlatego pomimo tego, że nie "gram" na Shaiyi PL to wiem co się dzieje, kto się z kim kłóci itp. Ogółem, czemu tak jest i czemu nie gram "normalnie" to długa, mało ważna historia.

Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie: Tak, jeśli wrzucisz całe swoje eq do magazynu, będziesz mógł je później wyjąć na stronie Darków. Magazyn, podobnie jak Kasjer Banku ... (Furii/lajtów) jest przypisany do konta i niezależnie od tego po której stronie z niego skorzystasz, będziesz mógł wyjąć z niego itemy. Oczywiście to dotyczy w głównej mierze magazyniera, bo tam możesz włożyć item na stronie lajtów, usunąć wszystkie postaci -> zmienić frakcję -> wyjąć itemy, a u Kasjera możesz tylko wyjmować itemy za AP - nie wkładać. Ale zasada jest taka sama, jak wcześniej napisałem, jest to przypisane do konta. W korzystaniu z tego sposobu przerzucania itemów z jednej frakcji na drugą jest mały haczyk - wkładając item lajciany na lajtach, wyjmiesz go nie zmienionego na Darkach i nie będziesz go mógł założyć - włożysz item dla magów/kapłanów i nie zmieni się on na item dla Paganów/Wyroczni, tylko będzie dalej dla lajtów. Gdyby Ci się później znudziła gra Darkiem, możesz usunąć postać i "zmienić królestwo" na lajty - tylko będziesz musiał od nowa expić postać, chociaż jeśli zostawiłeś itemy w magazynie, z których kiedyś korzystałeś swoimi postaciami, będziesz mógł ich użyć ponownie. Prawda jest taka, że nie jest to opłacalny interes, lepiej jest zrobić 2 konta na dwóch frakcjach, ew. jeszcze jedno na sklepik po przeciwnej stronie (gdybyś np. jak ja kiedyś grał na Darkach i nie zaglądał na lajty poza wciskaniem im śmieci z innego konta, na które wcześniej przerzuciłeś sobie itemy poprzez Arenę/AH (Auction House z US, na PL to jest... Tajna gildia, czy coś takiego. Na pewno znajdziesz NPC sprzedających runy teleportacji do tego miejsca, tam możesz wystawić sklepik postacią lajcianą i Darki będą mogły od Ciebie kupować, przy czym tracisz chyba 5% (czy ileś tam %) złota, które dostajesz za sprzedaż. Jest to na PL mało opłacalne, ponieważ jako taki Auction House na PL nie działa, więc zamiast tablicy aukcyjnej w stylu Allegro można tylko wystawić sklepik, by druga frakcja sobie coś kupiła - tylko mało kto tam zagląda bez potrzeby. Jeśli masz dwa komputery, lub jeden na tyle dobry, by odpalić multi clienta (znajdziesz ich parę w tym dziale) to możesz na jednym koncie grać, na drugim sprzedawać itemy w swojej frakcji, lub w stolicy wroga.

Jeśli chodzi o kompana do gry to ja odpadam, bo jak napisałem wyżej nie gram jako tako na Shaiyi PL (może kiedyś wrócę głównym kontem, jak wprowadzą ep4.5, żeby zobaczyć jak bardzo jeszcze można zniszczyć Shaiyę PL) - oczywiście pisać PW z pytaniami na forum możesz zawsze, z zastrzeżeniem o którym napisałem wcześniej, ale poszukać znajomych do gry to na forum, to dołączyć do gildii możesz zawsze. Zresztą, polecam Ci poszukać jakiejś, to znacznie ułatwia sprawę. Np. po stronie Darków może to być Rebels - podobno rekrutują wszystkich (mniej i bardziej ogarnietych) chociaż sami liderzy ponoć co tydzień ksują bossy CT gildii Grom, która je tankuje, a oni perfidnie kradną drop. Do Gromu, jako nowy gracz masz małe szanse się dostać, ale to jest chyba najpoważniejsza gildia na serwerze Thesan, w której są ludzie z paroletnim doświadczeniem. Poza tym, jest mnóstwo pomniejszych gildii, w których możesz spróbować sił. Po stronie lajtów wiem, że do rvs idą same nooby, które wydają mnóstwo pieniędzy na AP, a i tak nie są w stanie nic zrobić. Taka gildia farmerów, która w okresie wakacji, gdy dorośli gracze wyjechali na wakacje dominuje na mapach PvP, bo przecież po roku expienia w Lan trzeba było wyjść z nory na dwa miesiące, by później znowu ich Grom szukał po najgłębszych dziurach. ;) TC ponoć oszukiwało na GRB, chociaż wydają się przyjazną gildią, Inkwizycja ma jakieś swoje magiczne raidy, które pojawiają się znikąd, ubijają wszystko na paru DF'ach i znikają, jakby nigdy nie istnieli - do dziś się dziwię skąd oni się brali, bo nic poważnego nie potrafią zrobić, tylko nagle wyskoczyć z krzaków na skillu, który odbija DMG w atakującego.. Ordalicium (czy jak oni się zwą) jest poważniejszą gildią PvP, ale niedawno usłyszałem, że już nie długo.. Poza tym, ponieważ lajty mnożą się jak króliki, na pewno znajdziesz sobie jakąś gildię i po tamtej stronie.

Lapisy.. Zobacz screen (znaleziony w necie - swoją drogą, najfajniej wyglądający set w grze):

35aj77o.png

Widzisz te pola poniżej, z tymi "kamykami" ? To są lapisy, które zwiększają staty w ekwipunku. To jakie są lapisy, które się opłaca wkuwać, skrócę do tego, że:

- lapisów z 1-15, 20-30 czyli lapisów lvl I i II się nie opłaca wkuwać.

- Podstawą, dla nowych graczy są lapisy lvl III, które dropią w:

e677e8baffe73fd1e400f70923e312534g.jpg

Widzisz te "gwiazdki" obok głównego altaru na mapie 1-60? Są to teleporty to czegoś w rodzaju "dungeonów" (jak kto woli to nazywać) - po prawej stronie są Darkowe, niżej do d1, wyżej do d2. W d1 dropią lapisy lvl III, w d2 lapisy lvl IV. Lapisy lvl III dają +7pkt statystyk, lapisy lvl IV dają +10 (jeśli dobrze pamiętam)

Po lewej stronie są lajciane, ale z tego co się orientuję, nie są one w tych miejscach, co na mapie. Nie wiem czemu, prawdopodobnie coś zepsuli i do dziś tego (chyba) nie naprawili - ale są gdzieś w tamtych okolicach.

- Lapisy lvl V dające +20 do statystyk dropią w specjalnych miejscach, na Darkach jest to AUR. Są to ruiny w m3. Nie pamiętam jak to jest na lajtach. Są to podstawowe lapisy dla doświadczonych graczy, które ludzie często sprzedają w stolicy (Apulune/Iris)

- Lapisy lvl VI dające +30 do statystyk dropią w OI. Do wkucia potrzeba OP (młot operatora, dostępny w IS za AP) oraz LC (lucky charm - talizman szczęścia, który też można kupić w IS) - są to lapisy "dla elity" które ciężko się dropi, kosztują dużo i samo linkowanie ich liczy się w PLN, a nie w goldzie. Te lapisy wkuwa się głównie do goddessów - eq 6 slotowego, w którym biegają najlepsi gracze/osoby, które mają dużo kasy.

- Lapisy duale - podstawowe lapisy dla typowych graczy, dające np. +9 STR i + 8 DEX, albo +9 REC i trochę defa. Dropią w jungle oraz dd1 - mapy 1-60.

Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałeś (pomijając skróty, z których musiałem korzystać - ich znaczenie poznasz wraz z grą). Ewentualne pytania śmiało zadawaj w temacie/pisz na PW.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Zrobiłem maga (jutro będzie 20 lvl prawdopodobnie), staty dałęm 5int 1obrony i 1 wis, 5 int wydało mi się mało więc zrezygnowałem z troche wis ale chyba będzie dobrze co? Mam zamiar grać w pt(jak to magiem):P

Opublikowano

HM mag full INT.

REC się nie opłaca dawać na HM, ponieważ na 60lvl miałbyś go 59~70+ to co masz z eq. Na niższych lvl jeszcze mniej, czyli za mało - byle jaki warek będzie Cię szybko zabijał, a Ty go co najwyżej pogłaszczesz bez dużej ilości INTa. Poza tym, będziesz agrował moby z tanka, ponieważ to "na kim siedzą moby" zależy od ilości REC. Dlatego, na HM nie opłaca się dawać REC z statów, bo masz ich za mało do zabawy z różnymi buildami. Lapisy oczywiście, ale głównie w INT, potem WIS, na koniec REC. Pagan HM ma za zadanie zabić moby zanim zdążą do niego podejść, bo tego może nie przeżyć. :) Postacią UM będziesz mógł się tak bawić, ponieważ wtedy będziesz miał RECa ~120+ lapisy - przeżyjesz znacznie dłużej.

Ja bym bardziej linkował eq w WIS i zrezygnował zupełnie z dawania, z statów. Dla pagana każdego trybu 150-250 WISa jest ok na 60lvl, więcej nie potrzeba i do takiej ilości (nawet tej minimalnej - 150 WIS) powinieneś dążyć z samych lapisów - najlepiej duali typu INT/WIS w każdej części eq. Tylko tyle, bo mnóstwo będzie Ci dochodzić np. z modlitwy od orca.

EXPmIpC.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...