Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[GTA:SAMP][Poradnik] Coś o Role Play - dla początkujących.

Samosznik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam, chciałbym was poinformować - jest to mój pierwszy poradnik na tym forum, dlatego proszę nie 'zjeżdżać' mnie do zera i wytłumaczyć ewentualne błędy

Akcje Role Play (/me, /do)

/me, /do - komendy, powszechnie używane na serwerach Role Play. Poniżej przedstawić ich funkcje.

/me - komenda, która przedstawia jakąś czynność , której okazać nie można żadną animacją.

/do - komenda, która opisuje postać, przedstawia jakąś czynność, lub zadaje pytanie.

/me rozgląda się wokół, następnie sięga do kieszeni - wyciągając z niej telefon komórkowy.

/do Telefon komórkowy znajdował się w lewej kieszeni. Telefon to motorola c5.

Jak widzicie, wyżej opisałem poprawną akcję z wykorzystaniem komend /me oraz /do.

/me chce ktoś papierosa?

/do żal, jaki noobski serwer.

Powyżej opisałem niepoprawną akcję, z wykorzystaniem komend /me oraz /do.

Myślę, że poradnik się komuś przyda. Możecie w tym temacie oceniać poradnik, oraz wskazywać jakieś krytyki - które chętnie przyjmę na siebie i postaram się poprawić.

PowerGaming (PG)

W świecie Role Play istnieje również wymuszanie akcji Role Play czyli tzw. PG (PowerGaming), PG jest zakazane na każdym serwerze Role Play. Przykłady PG:

/me podchodzi do John'a i popycha go, następnie ten upada i uderza głową o krawężnik tracąc przytomność./do John jest nieprzytomny i się wykrwawia

Poprawne użycie /me nie robiąc PG:

/me popycha Frank'a

/do Jaka reakcja?

MetaGaming

Coś o MG - wyjęte z Google:

Pojęcie MetaGaming oznacza wykorzystywanie informacji OOC w IC, to znaczy np Idąc ulicą zauważyłeś pewnego Pana widzisz nad jego głową jego i Nazwisko i mówisz do niego w IC "Cześć Francesco Cali", to jest typowy przykład MetaGamingu. Przykład następny to: ktoś przysłał Ci wiadomość na /w (jak wam wiadomo chat /w jest chatem ooc)"Franek Zaraz spadnie z mostu śmieci", po odczytaniu tej wiadomości gdy pojedziesz na ten właśnie most śmierci zostanie to potraktowane jako MG. MG - ZAKAZANE

OIE6isU.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...