Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Classic or slim?

Szymek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ahoj.

Więc tak, niedługo urodzinki i myślę o jakiejś używanej konsolce ps3. Teraz tak, nie wiem za bardzo czym się różnią classiki od slimów (oprócz kształtu itd.) Hajsu zbyt dużo mieć nie będę, więc pojemności 250gb odpadają.

Apropos pojemności, po co tak w ogóle ona jest, skoro gry miałbym oryginalne i używał płyt. Rozum podpowiada mi, że ilości GB są po to, by móc zapisać grę na dysku lub po przeróbce pobierać piraty, jup? Sorry, nie miałem nigdy konsoli i nie ogarniam. :<

I jeśli chodzi już o classika 40gb, czy jak na mały budżet opłaca się ową konsolę kupić? Przerabiać nie będę, gry tylko oryginalne.

Opublikowano

A więc. Slim od Classic różnią się poborem energii oraz czasem chodzenia.

Slim szybko się przegrzewa przez co trzeba robić 2-3h przerwy aby konsola wystygła ; D Jednakże ma mniejszy pobór energii.

Classic może chodzić nawet 2 doby albo i więcej bez przerwy, jednakże ma ok. 230W czy tam V poboru energii ; (

Co do tej pamięci. Pamięć jest potrzebna aby instalować gry. Instalator może ważyć ok. 4gb tak jak jest to w przypadku gry MAG a po zainstalowaniu nawet 14gb ; o

Budżet... a ile będziesz w stanie wydać? Konsolek z dyskami 40, 60 i 80gb widzi się już raczej rzadko. Teraz królują 240, 500 i 640 (500 i 640 trzeba samemu sobie kupić, konsole z taką pamięcią nie są dostępne w sprzedaży)

1344070068-U346826.png

Sygnatura wykonana przez: Marselo

Opublikowano

@Up

Wybacz, ale się z Tobą nie zgodzę.

Z tego co ja słyszałem to właśnie fatki (classic) się częściej przepalają (mowa o tych ze wsteczną kompatybilnością).

Sam posiadam Slimke 120GB i chodziła baaardzo długo i wcale nie była jakaś super gorąca...

@Topic

Krążył jakieś ploty, że mają wydać finalną wersję PS3, jeszcze bardziej odchudzoną... Ale nawet jak by to była prawda to by to była dopiero za jakieś pół roku.

GB na dysku są na patche do gier i save'y... Ale równie dobrze, możesz wgrać film Full HD (ok 15GB), oraz muzykę...

Jak już byś kupował jakiś classic co nie ma dużego dysku, to szukaj wersji 60 GB ze wsteczną kompatybilnością (Czyli chodzą gry z PS2 i PS1), bo dzisiejsze nowe konsole nie mają tej opcji i nie odtworzą gier z PS2.

Pamiętaj jednak, że to właśnie od TYCH konsol z dyskiem 60 GB zaczęły się sławne Ylod (Yellow Light of Dead), czyli po prostu konsole się przegrzewały...

W slimkach raczej rzadko się zdarza (jeśli w ogóle się zdarza....), żeby się przegrzewały...

Moje zdanie jest takie:

Skoro można kupić w takiej samej cenie (lub podobnej) classic i slim, to bierz slim. Po co masz kupować starszy model za ta samą cenę?

anonymoussignature.png

Chętnie przyjmę pojedynek graficzny ;)

Jeżeli pomogłem, możesz dać plusa bluee.png

Opublikowano

Moje zdanie jest takie, abyś brał classic.

Slimy są głośniejsze, szybciej się przegrzewają...

Jedyny plus slimów jest taki, że są małe i lekkie, ale przecież konsolą nie zamierzasz rzucać prawda?

Radze Ci classic. 80 gb

Opublikowano

@Up

Slimy głośniejsze?

Chyba jak są na najwyższym biegu chłodzenia (co się mi jeszcze nie zdarzyło nigdy)

Szybciej się przegrzewają?

To classic mają YLody. To one się przegrzewają najbardziej. Przecież slim zrobili to raczej wyeliminowali ten błąd... x.x

anonymoussignature.png

Opublikowano

Sam już nie wiem teraz. Btw. Nie mam zamiaru siedzieć i nolajfić non stop, bo niedługo zaczyna się szkoła i będzie o wiele mniej czasu, myślę, że jakieś 2h grania dziennie to jest max, nawet mniej, więc z przegrzewaniem nie będzie raczej problemu.

co sądzicie o tej ofercie?

http://tablica.pl/oferta/playstation-3-40gb-ID6YPF.html

Z padem problemu nie będzie, dokupię sobie.

Opublikowano

Najlepiej znajdź z padem i kablem HDMI, bo lepiej wszystko na raz kupić, niż tak wszystko osobno.

Możesz też sprawdzić jakieś z grą, jak możesz wydać te 600 zł.

anonymoussignature.png

Opublikowano

Nie polecam FAT 40GB jest duża szansa złapania YLODa , co do przegrzewania FATy się szybciej przegrzewają od Slimów.

random.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie będę cytował ale sporo osób pisało, że slimka się przegrzewa. Nie prawda.

Ja mam slimkę od tamtego roku od wakacji i ani razu wiatraczki nawet nie chodziły na fullu pomimo cholernie słabego

dostępu do powietrza. Konsola leży na półce dosunięta na maksa do ściany z tyłu, na górze jest dostęp do powietrza

jakieś 5 cm. Dodatkowo jest z obydwu stron otoczona przez inne urządzenia i ściankę od mebla :>

Czasem chodziła pod rząd z 3 dni, gdy ściągałem z PSS demówki na necie 512 kb/s (powaaa).

Dodatkowo, w slimkach baaaaaaardzo rzadko zdarza się ylod. Z resztą co będę pisał : Wiki o PS3

Na przestrzeni tylu lat problem z ylodem został wyeliminowany niemal do 0 ;)

Wracając do tematu - bierz slimkę chyba, że cenowo nie styknie Ci. W ostateczności fatka, wersja 80 GB

Fat (fatka) - classic. Takie przyzwyczajenie z PSP.

Edytowane przez Ruudi

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

@Up

Może wypowiedz się czemu bardziej opłaca się classic skoro jesteś tak bardzo poinformowany i nie dajesz żadnych argumentów...? -,-

Ja pierdole... Normalnie na pewno po twojej wypowiedzi autor stwierdzi "Tak! On napisał weź classic, to go wezmę!" -,-

@Topic

Więcej osób potwierdza, że to classic się przegrzewają więc, bierz slimke. A w ogóle jak kupisz teraz classica to będzie on stary i jeszcze bardziej podatny na przegrzanie...

anonymoussignature.png

Opublikowano

Z umiarem ? U mnie chodziła parę dni pod rząd i jakoś nic jej się nie stało. A mam już ją rok.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano (edytowane)

Też niedawno kupiłem Slima i jestem zadowolony, praktycznie go nie słychać - no może poza czytaniem płyt (ale to i tak ledwo, ledwo), gram jakieś 3-4 h i jest tylko ciepły.

A tak na marginesie - jak tak musisz oszczędzać na Ps3, w dodatku kupować jakieś g... za 450 zł to sobie odpuść :) Jak chcesz kupować gry które kosztują średnio 80-190 zł ? 1 gra znudzi ci się w 1 - 1,5 miesiąca, i co wtedy? Play będzie się kurzył przez 3 miesiące, do następnego święta? Radziłbym ci kupić Ps2 - sam w sobie jest tańszy, gry też nie drogie (20 - 90 zł na allegro ) albo po prostu go przerobić i ściągać gry z neta (ale to już ostateczność) ew. Xbox i to samo co wyżej. Ale jak już tak bardzo ci zależy to kup cały zestaw od razu, nie osobno, bo jeszcze drożej ci wyjdzie : Tutaj masz Ps3 40 GB (tak ja tak gdzie podałeś) z całym zestawem za 200 zł, ty podałeś samego Play'a za 450 zł + do tego trzeba dokupić pada (200zł), HDMI (50-60 zł), grę (dajmy na to, że 80 zł) = 780 zł... sam Ps3 Slim 320 GB z padem kosztuje 1000 zł - nie duża różnica?

Ps. to co podałem w odnośniku to dość kusząca oferta 5 gier + w 100% działający Ps... :]

Edytowane przez DeDePL