Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diablo III jako MMO!

EmperorQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym podzielić się z użytkownikami MPC najważniejszą wg mnie wiadomością na temat Diablo III:

Będzie to gra jedynie online:P

A oto cytat z wywiadu zjednym z twórców^^

Gameplanet: W którym momencie zdecydowaliście, że Diablo III będzie grywalne tylko online?

Jay Wilson: Ta decyzja wisiała nad projektem cały czas. Większą jej częścią, jej zwyczajna chęć zapewnienia graczom jak najlepszych wrażeń. Uznaliśmy, że osiągnięto odpowiedni poziom nasycenia rynku rozgrywką online i "usieciowienia" społeczeństwa, by taka decyzja nie stanowiła większego problemu. 99.9% ludzie ma dostęp do internetu, nawet samoloty mają dostęp do internetu, więc stary argument "chcę móc grać w samolocie", cóż, twój samolot ma już internet.

Uznaliśmy, że technologia online jest na tyle upowszechniona, iż najlepszym sposobem na zapewnienie ludziom dobrej zabawy, będzie udostępnienie im permanentnych postaci, za którym pomocą można grać w trybie dla wielu graczy w dowolnym momencie, postaci, które możemy przechowywać w nieskończoność nigdy ich nie kasując, co było wcześniej koniecznością, ze względu na kwestie przestrzeni dyskowej. Do tego dochodzi podwyższony poziom bezpieczeństwa przy grze, będącej tylko i wyłącznie online. W Diablo II bezpieczeństwo było wielkim problemem i te problemy w większości znikają, gdy nie musimy całej infrastruktury serwerowej dodawać do samej gry.

Gameplanet: Co się stanie, jeśli dostaniesz drop'a podczas gry?

Wilson: Jeśli zupełnie wylecisz? Twoja postać może zginąć, jednak nie mamy przypadków, w których kara za śmierć jest znaczna, no chyba, że grasz postacią hardcore, w tym przypadku, po prostu bym tego nie robił, przy kiepskim łączu. Jednak po prawdzie, postacie hardcore są wybierane ze względu na możliwość przechwałek. Nie ma się czym chwalić, jeśli postać jest na twoim komputerze, gdzie mogłeś ją stworzyć oszukując. Więc tak, możesz zginąć, jednak kara za śmierć nie jest surowa, praktycznie chodzi o małą stratę w wytrzymałości twoich przedmiotów, co kosztuje trochę złota i nie jest jakąś tragedią. Nie trzeba biegać za zwłokami a nawet gdy do tego dochodziło w Diablo II, też nie był to specjalny kłopot. Wystarczyło się przelogować, aby zwłoki leżały pod twoimi stopami w mieście.

Gameplanet: Czy piractwo wpłynęło na tą decyzję?

Wilson: Był to czynnik, ale nie decydujący. Zazwyczaj zawsze najważniejsze w podejmowaniu naszych decyzji są wrażenia gracza. Pytamy się, co według nas zapewni graczom najdoskonalsze wrażenia z gry i uznaliśmy, że rozgrywka online będzie najlepszym rozwiązaniem.

Gameplanet: Próbowaliście pomysłu pozwolenia na grę offline, odcinając gracza od gry online, wymagając rozpoczęcia od nowa, gdyby mu się zachciało grać z innymi?

Wilson: Tak było w Diablo II i właściwie to, do jakiego stopnia było to niefajne doświadczenie, napędzało naszą decyzję. Bardzo popularnym zjawiskiem było zaczynanie gry w Diablo II, przejście jej, dojście do normalnego poziomu trudności [chyba się przejęzyczył i chodziło o Nightmare - przyp. red.] i próbowanie grania z innymi, jednocześnie zdając sobie nagle sprawę, że trzeba zacząć w tym celu wszystko od nowa. Był Battle.net offline, jednak jeśli miałeś kumpli na wersji online, a większość ludzi tam właśnie była, właściwie nie miałeś jak z nimi grać, to dość istotnie wpłynęło na naszą decyzję.

Co o tym sądzicie;p???

Wg mnie to świetny pomysł dzięki temu D3 może stać się naprawdę światowym hitem^^^

Siema Eniu;)

Opublikowano

Nooo widze że pomyśleli . A najlepiej cieszy mnie to ze nie trzeba bedzie Grac od nowa co jakiś czas:D Wszystkie psotacie pozostana do konca:D

Opublikowano

Nie ma o czym mówić. Diablo 3 dla wielu graczy będzie hitem. Z niecierpliwością czekam na wyjście tej gry. ;)

rydah for life

Opublikowano

też czekam na diablo III bo diablo II przez 11lat cały czas ma miliony fanów na całym świecie i wątpię żeby d3 pobiło 2 ^^

My GG 12695912 Często niewidoczny :)

Opublikowano

A ja myślę że jednak pobije;)

Sam system ulepszania skilli runami wydaje się znakomity^^

Będzie tyle buildów że nikt tego nie zliczy^^

W dodatku MMo;*

Siema Eniu;)

Opublikowano

Witam,

diablo 3 będzie coś w stylu wowa, ciesze się że niektóre postacie zostaną przeniesione do wersji nowej, np. Cain itd. Odrazu zakupię grę jak wyjdzie, oby to nie był taki nie wypał jak ze starcraftem.

Pozdrawiam.

artezmtag.png

Opublikowano

startcraft wypalił poczytaj o turniejach rozmaitych etc etc poza tym nawet nie porównuj tej gry do wowa bo teoretycznie ma być zupełnie inna a wow okazał się później gównem oby tak z d3 się nie stało

Opublikowano

Ja jestem tylko ciekaw czy mój komputer pociągnie d3 na full ustawieniach:P

D2 raczej zyskało swoją popularność po przez tryb grania online, więc nie opłacało im się robić na darmo w d3 trybu do gry offline jak i tak wszyscy grali online(chociaż, kiedy wychodziło d2 to nie każdy miał dostęp do internetu)

Jednym słowem BOMBA , że wyjdzie kontynuacja d2, ale z drugiej strony patrząc czy 11 lat to nie za dużo?(mnie to tam nie przeszkadza:)

th_trollface_youmad.gif

Opublikowano

d3 powinno mieć możliwość rozgrywki single player (niestety nie wiem czy ma czy nie) gdyż to był urok d2 na samym początku

ale samo stworzenie w MMO jest olbrzymim wyzwaniem dla twórców gry bo wiemy że łatwo jest zjebać taką grę a blizzard jest do takich rzeczy zdolny (chodzi mi głownie o serwery)

Opublikowano

Właśnie to jest niesprecyzowane...

Wywnioskowałem że będzie można grać samemu (chyba)i w każdej wchiwli tą postacią wbić na serwer....

Ale w sumie to żadna nowość;)

Napewno będzie wymagany dostęp do netu a czy będzie można pograć singla???

Nie mogę doczytać tego^^

Siema Eniu;)

Opublikowano

No to pięknie, kolejna gra tylko online z masą "item shopów". A myślałem że sobie kupie i pogram, ale oczywiście nie.. Kolejne bogate dzieci będą brać wszystko na hita.

beztytuuznsq.png
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie to raczej lipa, po 1 granie w multi, jeśli będzie to w taki sam sposób jak w D2, czyli gra którą można przejść, jest owiele łatwiejszą niż w single, choćby nie wiem o ile silniejsze były by moby, jeśli zrobią z tego typowe MMO, czyli gra bez końca to będzie po prostu nudne i drogo kosztować ( pewnie abonament) wyjdzie masa privków plus skoro będzie to tylko online, to podejrzewam że założenie konta online będzie wyglądało tak jak Steam czyli na pirata będziemy musieli długo czekać , jeśli w ogóle wyjdzie. Poza tym może być tak że gra po prostu straci klimat, D2 było dla mnie jedną z leszpych gier RPG już za same umiejętności czy dynamikę gry... ta gra się nie nudziła, nie mówiąc o dziesiątkach godzin spędzonych na kompletowaniu setów. Tego zabrakło mi np w neverwinter nights( tej dynamiki tez :P), przecież WoW nie miał nic wspólnego z Warcraftem, nie mówiąc o tym że nawet trójka w moim mniemaniu była słabsza od 2 :P Jest jeszcze sprawa dzieci ISu, mam nadzieje( choć chyba nie mam co się łudzić) że nie będzie tu sklepu w którym możemy kupować za prawdziwe pieniądze, bo jeśli tak to to już będzie totalna porażka.

Edytowane przez gruby157
Opublikowano
W dodatku MMo;*

Matko... D2 także jest grą MMO. Ameryki nie odkryłeś. Nie myśl, że na jednej ,,grze'' będzie grało jakieś 1k+ ludzi.

Opublikowano

No to pięknie, kolejna gra tylko online z masą "item shopów". A myślałem że sobie kupie i pogram, ale oczywiście nie.. Kolejne bogate dzieci będą brać wszystko na hita.

Mam nadzieję, że tak nie będzie, ale blizza nie obchodzi ilość sprzedanych gier, tylko ilość zarobionych (w jakikolwiek sposóB) pieniędzy, więc ten scenariusz wydaje się być prawdopodobny...

Opublikowano

Nie będzie ,,item shopów'' , gdzie od razu kupujesz najlepsze itemki. Będzie Auction house na prawdziwą kasę, a to jest duża różnica. Myślisz, że każdy będzie wystawiał każdy możliwy item na takim AH? Gold w tej grze będzie bardzo potrzebny. Ponadto ty także będziesz mógł wystawić przedmiot i na tym zarobić. Ne myśl, że po kilku dniach ludzie będą mieli najlepsze eq ;)

Opublikowano

Nie będzie ,,item shopów'' , gdzie od razu kupujesz najlepsze itemki. Będzie Auction house na prawdziwą kasę, a to jest duża różnica. Myślisz, że każdy będzie wystawiał każdy możliwy item na takim AH? Gold w tej grze będzie bardzo potrzebny. Ponadto ty także będziesz mógł wystawić przedmiot i na tym zarobić. Ne myśl, że po kilku dniach ludzie będą mieli najlepsze eq ;)

Dokładnie;)

Niektórzy odrazu narzekają że inni będa to robić,tamto robić zamiast samemu pomyśleć jak można taki AH wykorzystać i zarobić:P

Siema Eniu;)

Opublikowano

Na trudnosci Hardcore bedzie mozna tylko kupowac za golda wiec nie bedzie tak zle :)

Mam nadzieje ze ten Hardcore nie bedzie tak trudny jak mysle :D