Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, aktualnie pracuję nad swoją grą 2D MMO. Tu pojawia się problem, czego oczekujesz do takiej gry ? Jak na razie planuję bardzo rozbudowane umiejętności i ich poziomy, np. zbieranie roślin, alchemia etc.

Opublikowano

No alchemia w 2d to coś fajnego by było tutaj naprawdę dobry pomysł z twojej strony

Na pewno wiele rodzajów broni/zbroi bo w niektórych grach jest ich zdecydowanie za mało

Podział na klasy też by się przydał, podział na rasy też ^^

Jak i zbieranie roślin, materiałów to może crafting dodaj jeszcze :)

1375207970-U250359.png

Opublikowano

Czyli rozumiem, że ma być to RPG :)

To moim zdaniem dobry MMORPG musi mieć wyrównany system klas (że każda klasa jest sobie równa, a nie np. mag zabije woja na kilka hitów, a woj nawet nie podejdzie), najlepiej żeby gra była osaczona w klimacie fantasy, dobrze rozbudowany system walk, potyczki gildyjne i masę ciekawych questów :)

1298138697-U198706.png

4875_blue.png9368_gold.png

Opublikowano

Mam kolejne pytanie, czy lepiej żeby questy dawały dużo doświadczenia i bicie potworów weszłoby na drugi plan ? Czy może na odwrót że gracze cały dzień biją moby, a z questów tylko jakąś cząstka ? Czy postarać się zrównoważyć ? Jak waszym zdaniem wyglądał by ciekawy system walki w 2D ?

Opublikowano

Z tym expem to zależy kto co lubi, bo np. ja wolę wykonywać misje, a mój kolega woli bić potworki więc to możesz zróżnicować :)

Hmm... co do systemu walki to powinien przywiązywać większą wagę do expienia w grupie. Moim zdaniem w grze 2d bardziej pasowałby system walki, że jak podejdziesz do potworka to przeniesie Cie na plansze i tam wykonuje się po kolei ruchy (nie wiem jak on się nazywa, jest on zastosowany np. w Margonem)

1298138697-U198706.png

Opublikowano

A wielkość świata ? Zrobić jakiegoś ogromnego potwora czy kilka miast i wiosek po drodze żeby się wyprzedać lub coś kupić ?

Opublikowano

To jest oczywiste, że nim obszerniejsza mapa tym lepsza gra, ale na początek możesz zrobić parę miast i wiosek, a potem stopniowo ją dobudowywać ;)

1298138697-U198706.png

Opublikowano

Najlepiej żeby dało się zakładać klany od jakiegoś lvla i żeby trzeba było płacić ileś tam golda

1298138697-U198706.png

Opublikowano

Ciekawe macie pomysły . To może ja dam jakieś moje ;]

• Możliwość posiadania domu .
  • System przyjaciół
  • W 2d musi być też coś takiego aby wciągało proponuję jakiś sytem RP (Role Play) .
  • Crafting

To chyba tyle odemnie ;)

|exKidMod Inne MMO|GoldMember|exModder Team|exMMT

Opublikowano

Posiadanie domu może być ciekawym pomysłem, może potem skrzynia z depozytem za odpowiednią ilość złota ? Piszcie pomysły dot. budynków gildii i domów.

Opublikowano

A co myślisz o rozbudowywaniu domu ? Np. najpierw mała drewniana chatka , potem jakiś trochę większy dom , potem jeszcze większy aż do Willi ;)

|exKidMod Inne MMO|GoldMember|exModder Team|exMMT

Opublikowano

nie rób gier mmorpg, zrób grę typu sandbox , ale nie jakieś majnkrafty i inne gówna tylko - robisz postać . masz do wyboru np. Kucharz, Leśniczy, Budowniczy , Myśliwy itp...

Duże możliwośći craftingu, duzo roznowrodnych itemów. Budowania swoich domków, mebli i wgl. duzo budynków , mobów, brak pvp. brak npc.

Coś jak : Simsy 2d !!! w epoce średniowiecza!!!

Coś w stylu gospodarczego ''od zera do milionera'' w tym sensie zeby mozna było grać wspólnie i zakładać swoje osady,później wioski

BRAK MAGII! Kazda gra sandboxowa z magią jest skazana na porazke. KEEP IT REAL !

63989389769756300986.png

Opublikowano

Napisanie takiej gry sandboxowej było by trudniejsze, zwłaszcza z tym wspólnym budowaniem. Myślę że miałoby to jakiekolwiek sens w 3D. Każdy kto chciałby śledzić proces tworzenia gry może czytać tego bloga: juarnub.wordpress.com będę tam zmieszczał wszelkie informacje.

Opublikowano

Ja oczekiwał bym na klasy postaci ,z 5 może 6 skili i dużo intemów alchemia i zielarstwo to dobry pomysł ale można by było dodać jeszcze łowienie ryb (ryby odnawiały by punkty życia ) i

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png