Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z paska skilli korzysta się przy pomocy klawiszy 1-0. Możesz rozwinąć pasek umiejętności "+" po prawej stronie. Drugi pasek działa identycznie jak pierwszy, lecz zamiast 1-0 korzystasz z klawiszy NUM1-NUM0.

Drugi pasek można specjalnie konfigurować, tzn. przypisać np. klawisz F zamiast klawisza NUM8. Dzięki temu masz potrzebny skill w zasięgu ręki. Żeby to zrobić, musisz:

- Wejść w Menu (Domyślnie Esc)

- Dodatkowy skrót

- Klikasz na pole obok np. Klawisz 8 - na "NumPad8"

- Klikasz "F"

- Voila. Masz przypisany skrót do klawisza "F" Przydaje się na np. Dispell poty, bądź switchowanie broni/zbroi.

Często zdarza się błąd, że resetują się wszystkie klawisze i praktycznie nic nie można robić. Aby powrócić do normalnego stanu:

- Wejdź do Menu

- Klawisz skrótu

- Resetuj

Po tym możesz ponownie skonfigurować Dodatkowe Skróty - wszystko powinno działać poprawnie.

F1, F2, F3... służą do zaznaczania członków drużyny/sojuszu. Szczególnie przydatne dla wyroczni.

Miałem odpowiedzieć na pytanie, a zrobiłem miniporadnik korzystania z "tricku" o którym - wiem z własnego doświadczenia - wie bardzo mało osób..

Opublikowano

Niestety to strasznie niewygodne na nowych graczy (szczególnie wychowanych na metinie) Aeria jak napisał UP przypisała do F1...F8 członków drużyny.

Skróty NUM też są niewygodne jeśli grasz myszką+klaw.

Osobiście mam oba paski na środku na dole ekranu i szybciej znajdę skilla myszką niż szukając po całej klawiaturze odpowiedniego guziczka.

Opublikowano

Bardzo możliwe, że w Metinie skilli używało się poprzez F1, itd. Nie wiem, grałem bardzo krótko i nie pamiętam.

Do skrótów NUM w Shaiyi niestety trzeba się przyzwyczaić. Ogółem Shaiya jest taką grą, że trzeba wiele rzeczy ogarnąć i się ich nauczyć. Przykładem jest ogarnięcie schematu Ele. Dla przypomnienia, następują one w takiej kolejności:

... ogień -> wiatr -> ziemia -> woda -> ogień ...

Oznacza to, że ogniem dobrze się bije w wiatr, natomiast nie powinno uderzać wiatrem w ogień. Bardzo wielu ludzi w tym się gubi, początkowi gracze nie rozumieją czemu np. w orka na lajcianym m1 mag używając burzy ma mniejsze dmg, niż przy użyciu słabszego według opisu skilla. Na początku jest to ciężkie do opanowania, ale z czasem człowiek zaczyna to ogarniać.

Podobnie jest z paskami umiejętności. Na początku wydaje się, że jeden pasek wystarczy. Jak się idzie na 1-15 to pewnie tak, skilli zbyt dużo tam nie ma. Później jednakże dochodzą coraz to nowsze, przydatniejsze skille, które też trzeba gdzieś wsadzić. Ludzie odkrywają drugi pasek. Następnie wychodzą na pvp 1-60 i okazuje się, że klikanie na ikonę za każdym razem, gdy jest, załóżmy raid lajtów oraz raid Darków w jednym miejscu i biją się o jednego bossa, rzucając przeciwko niemu i sobie coraz to więcej aoe... Komputer często nie ogarnia i zamiast użyć skilla po kliknięciu na niego na pasku masz laga, przez co go przez przypadek przeciągasz i wyrzucasz.

Poza tym, dochodzą takie tricki, jak to o czym ja napisałem. Co z tego, że mam możliwość ustawienia potów 75% HP na Z i 75% MP na X, jak mi brakuje klawiszy na Dispell poty, Fioletowe potki, ew. altarówki i UT potki? W takiej sytuacji zaczyna się zabawa, konfigurowanie skrótów klawiszowych by wszystko mieć pod ręką...

A jak się jest w dobrej gildii z TS, to trzeba mieć też klawisz na mówienie po naciśnięciu przycisku.. Nie pamiętam z czego korzystałem na PL, to był lewy albo Alt albo Ctrl - ale żeby mieć pod ręką.

I jak się jest w topce graczy, wypadałoby mieć parę klat z różnymi ele, nie wspominając o broni, żeby zawsze uderzać w dobre ele, a żeby inni zawsze walili w słabsze.. Co za tym idzie, potrzeba kolejnych przycisków na możliwość switchowania klat i broni. :D

Przyznam szczerze, że mi stanowczo brakuje 3 paska umiejętności oraz jakoś 20 klawiszy pod lewą ręką, bo jestem zmuszony do biegania z otwartym eq, żeby w razie potrzeby wciągać wszelkiego rodzaju odtrutki itp.. Ale cóż zrobić. :D

Dlatego wszystkim gorąco polecam zacząć korzystać z skrótów klawiszowych - to naprawdę ułatwia sprawę, chociaż wiem jak ciężko jest się odzwyczaić od innej gry i przestawić na nowe ustawienia. Sam mam często problem z przejściem, z Aiona na Shayię.. Podbiegam do górki i wciskam 2x spację, by szybować - a tu niiii... ;)

@Moonlight, Aeria przypisała członków drużyny od F1-F7 w PP, oraz F1-F6 w raidzie. Gdy biegamy solo, po użyciu F1 namierzamy siebie (przydatne dla wyroczni) ;)