Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak przeinstalować system bez utraty danych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zajmuje się takimi rzeczami więc nie wiem...

Mam win xp i chcę przeinstalować na win7. Jak to zrobić aby nie utracić aktualnych danych ?

tCGj4L.png

Opublikowano

Lol nawet dysku zewnetrznego nie trzeba :D. Wystarczy mieć drugą partycję a jak jej nie mamy to robimy ją za pomocą aplikacji partycjonującej np: GPARTED ?

Wtedy na tą drugą partycje przerzuc dane z systemowej partycji. Jak mozesz to zmniejsz ją gdy bedzie miala np: 100gb . Mozna zmniejszyc do 40-50gb .

Wtedy wkladasz plyte z windows 7 i formatujesz partycje C : i instalujesz windowsa 7 na niej ^^. Dane bedace na partycji D zostana zachowane.

Sposób kolegi AdamS12 jest dobry i mozna go wykorzystac jako dodatkowe zabezpieczenie . Windows jest nieprzewidywalny ;D.

Dla kazdego uzytkownika Windows mam radę :

Najlepszy system partycji na dysku:

- C:\ - 40-50gb MAX - > Tutaj jest tylko i wylacznie system (w przypadku windows XP dajcie 30gb tylko )

- D:\ - 100gb - > Tutaj instalujemy wszystkie aplikacje i gry .

- E:\ - <ile tam sobie dobierzecie GB > - > partycje na wasze dane i zdjecia i filmy i muzykę .

Dodatkowo warto zakupić dysk zewn. i na nim przechowywac kopie danych , ciagle je aktualizujac :).

Jesli ktos posiada 4gb pamieci RAM to wylaczcie i usuncie plik wymiany :P . Odzyskacie kilka GB na partycji C:\ .

Nie warto miec ten plik wymiany jesli posiadamy minimum 4gb .

jqeuR.png