Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym wam pokazać wam mój nowy program całkowicie robiony w konsoli!

Nazywa się on Kalkulator C++

Funkcje:

- liczy pola (kwadrat, prostokąt, koło, trapez, trójkąt)

- liczy obwody (kwadrat, prostokąt, koło, trapez, trójkąt)

- liczy podstawowe działania (dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnozenie)

Poprawki w v.1.0

- usuniete niepotrzebne komentarze w kodzie

- poprawiona czystosc kodu

- dodane nowe menu

- usunięty problem z wpisywaniem liczb

Program działa na funkcjach, pętli while oraz operatorze if..else

Dziękuję za uwagi użytkownikowi Krycho

Oceniac i pisac co byscie dodali :)

Download: http://www.speedyshare.com/files/29686565/kalkulator_c_.rar

Jeszcze skan: http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/ded3025f49ea43767206cf70a955cb9e67da2624

Usuniety link w zalaczniku bo cos szwankował :)

Edytowane przez ethan1

33f98x4.png

Opublikowano

Każdy komentarz jest potrzebny.

W istocie, gdyby istniał zbiór komentarzy niepotrzebnych,

istniałby też najbardziej przydatny komentarz z tego zbioru, to jest:

najpotrzebniejszy komentarz niepotrzebny

Gdybyśmy następnie chcieli dokonać podziału komentarzy na komentarze potrzebne i niepotrzebne,

poprzez ustawienie komentarzy w ciągu rosnącym wedle potrzebieństwa,

szybko doszlibyśmy do wniosku,

iż potrzebujemy wyznaczyć granicę między komentarzami potrzebnymi i niepotrzebnymi.

Tą granicą byłby dokładnie, znaleziony przez nas wcześniej, najpotrzebniejszy komentarz niepotrzebny.

Który - z definicji - był komentarzem niepotrzebnym, a - jak właśnie dowiedliśmy - okazał się być komentarzem potrzebnym.

Był to dowód nie-wprost twierdzenia

Wszystkie komentarze są potrzebne.

Co zostało udowodnione.

Reasumując:

Nie znając najmniejszego komentarza niepotrzebnego, nie jesteśmy w stanie stworzyć granicy ciągu komentarzy, to jest dokonać podziału na potrzebne i niepotrzebne.

ERGO

Najmniejszy komentarz niepotrzebny jest potrzebny do tego, byśmy wiedzieli, czym się różnią komentarze potrzebne od niepotrzebnych.

Także no kurwa nie pierdol mi tu głupot ja pierdolę kurwa.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Kogo obchodzi twój gówniany kalkulator? Zrób coś pożytecznego.

Zrób taki, który może obliczyć np takie działanie: ((2+3)^4<10 || 1!=1) && 2*2==4

A dopiero potem się chwal

RAsfepN.png
Opublikowano

1.588kb? W czym Ty to liczysz, na wektorach z OpenGL?(btw.stuxnet miał tyle samo, a zawierał parę zero-dayów, u Ciebie ich chyba nie ma, co? xD).Widzę że prawdopodobnie pisałeś to w Devie, ale nic Ci nie przeszkadza przejechać ten program stripem lub zainwestował w upx'a.TOĆ TO MA PÓŁ MEGABAJTA!!!!!!

2.Polskie znaki - jak nie bawisz się w GUI to przynajmniej zrobiłbyś polskie literki....a przepraszam, robisz to w dev-c++

3.Chwila beztroskiego korzystania:

K4Zzd.jpg

żeby dojść do tego trzeba wpisać w polu kwadratu(w innych też się zapewne da) "sqrt(5)" i wejść w kalkulator->dodawanie - w ogóle, śmieszne rzeczy się dzieją jak wpiszesz tekst zamiast cyfry

4."Proszę wcisnąć klawisz od 1 do 6!" - 6! to silnia z 6, czyli 1*2*3*4*5*6, czyli 720, a program obsługuje zakres liczb od 1 do 6...coś tu stanowczo jest nie tak!

Jestem na nie, najzwyczajniej w świecie żeś się nie postarał.

Opublikowano

1. To juz nie odemnie zalezy ;) Im lepsze srodowisko tym wiecej wazy :)

2. Robie w Code::Blocks

Jezeli chodzi o te sprawe na zdjeciu to musze to poprawic :)

4. Poprawilem

33f98x4.png

Opublikowano

1. To juz nie odemnie zalezy ;) Im lepsze srodowisko tym wiecej wazy :)

Bzdura. Ja mogę ci w code::blocks tak skompilować, że będzie ważył 2x mniej conajmniej...

RAsfepN.png
Opublikowano (edytowane)

Dwa razy mniej? Zobaczmy...

Pierw skrobnijmy sobie taką podróbkę tegóż programu:

To jest ukryta treść, proszę

(si, nic specjalnego, nie ma wszystkich funkcjonalności i metoda Kopiego-Pasty, ale są polskie znaczki!)

A teraz sobie to skompilujmy z odpowiednią flagą:

4j03u.jpg

Raptem 55 razy mniejsze, hehehehe xD

I jeszcze wersja z visuala, parę kosmetycznych poprawek w kodzie i w opcjach projektu:

VATMD.jpg

A Visual Studio 2010 ExpressIntercity Edition Free Download.exe jest zdaje się lepszym środowiskiem aniżeli nieaktualizowane od paru lat dev-c++,hm?

@down:oczywista sprawa!

Edytowane przez Teesik
Opublikowano

Dwa razy mniej? Zobaczmy...

Pierw skrobnijmy sobie taką podróbkę tegóż programu:

To jest ukryta treść, proszę

(si, nic specjalnego, nie ma wszystkich funkcjonalności i metoda Kopiego-Pasty, ale są polskie znaczki!)

A teraz sobie to skompilujmy z odpowiednią flagą:

4j03u.jpg

Raptem 55 razy mniejsze, hehehehe xD

I jeszcze wersja z visuala, parę kosmetycznych poprawek w kodzie i w opcjach projektu:

VATMD.jpg

A Visual Studio 2010 ExpressIntercity Edition Free Download.exe jest zdaje się lepszym środowiskiem aniżeli nieaktualizowane od paru lat dev-c++,hm?

@down:oczywista sprawa!

Nie dziw się, że w VS daje taki mały plik wynikowy, skoro on to kompiluje do bytecodu, który jest obsługiwany przez CLR. G++ dołącza statycznie swojego runtime'a i dlatego exek tyle waży. Swoją drogą, macie jakieś sposoby na skompilowanie programu przy jak najmniejszym pliku, ale nie w żadnym .NET, tylko do czystej binarki, która uruchomi się bez żadnych dodatkowych śmiesznych bibliotek? Chodzi mi oczywiście o winde.

mjut.png
Opublikowano

Nie dziw się, że w VS daje taki mały plik wynikowy, skoro on to kompiluje do bytecodu, który jest obsługiwany przez CLR. G++ dołącza statycznie swojego runtime'a i dlatego exek tyle waży. Swoją drogą, macie jakieś sposoby na skompilowanie programu przy jak najmniejszym pliku, ale nie w żadnym .NET, tylko do czystej binarki, która uruchomi się bez żadnych dodatkowych śmiesznych bibliotek? Chodzi mi oczywiście o winde.

Kompiluj g++ ze strip -s i -Os. Mi wyszło 7.50 KB jeżeli chodzi o kod podany przez Teesik. Jeżeli chcesz jeszcze mniejszy czyli programy 500-1000 bajtów to pisz w assembly >.>

RAsfepN.png
Opublikowano

no chyba cię pojebało. cytat z wiki:

C++/CLI (Common Language Infrastructure) to język programowania oparty na C++

czyli to KOMPLETNIE INNY JĘZYK PROGRAMOWANIA. i po za tym, jak robisz projekt, to wybierasz, czy projekt ma być w języku C++ , czy w C++/Cli.

kthxbyenoob

appletag.png
Opublikowano (edytowane)

no chyba cię pojebało. cytat z wiki:

czyli to KOMPLETNIE INNY JĘZYK PROGRAMOWANIA. i po za tym, jak robisz projekt, to wybierasz, czy projekt ma być w języku C++ , czy w C++/Cli.

kthxbyenoob

Możesz wybrać, czy projekt ma być w C++, czy C++/Cli, ale Visual nawet zwykłe C++ kompiluje do bytecode.

Kompiluj g++ ze strip -s i -Os. Mi wyszło 7.50 KB jeżeli chodzi o kod podany przez Teesik. Jeżeli chcesz jeszcze mniejszy czyli programy 500-1000 bajtów to pisz w assembly >.>

A próbowałeś odpalić potem tego exeka ręcznie? Bo mi zawsze pluje o jakieś biblioteki, które jak dolinkuje statycznie, to nawet hello world waży ~600kb.

Edytowane przez mjut
mjut.png
Opublikowano

A próbowałeś odpalić potem tego exeka ręcznie? Bo mi zawsze pluje o jakieś biblioteki, które jak dolinkuje statycznie, to nawet hello world waży ~600kb.

VyeSo.jpg

nie, ja wcale nie starałem się pisać tego w czystym C xD

btw.po co linkować statycznie? wystarczy dołączyć stdlib.h i conio.h(ewentualnie zamienić getch na coś innego, pierwsza lepsza funkcja jaka przyszła mi na myśl podczas pisania)

Opublikowano

VyeSo.jpg

nie, ja wcale nie starałem się pisać tego w czystym C xD

btw.po co linkować statycznie? wystarczy dołączyć stdlib.h i conio.h(ewentualnie zamienić getch na coś innego, pierwsza lepsza funkcja jaka przyszła mi na myśl podczas pisania)

o.O

Chodzi mi tutaj o runtime'a g++, a dokładniej libgcc_s_dw2-1.dll oraz libstdc++-6.dll. Jak nie zlinkuje ich statycznie to program woła o nie, a w przeciwnym wypadku exek dużo waży. Wiem, że można to skopiować do katalogu z programem i będzie je wykorzystywał dynamicznie, ale zależy mi, aby wszystko było w 1 pliku i jak najmniej ważyło.

mjut.png
  • Dodaj nową pozycję...