Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Wszyscy znamy QuakeNet, Webchat.freenode, Mibbit i setki innych.

Oprócz oczywiście serweru IRC, QuakeNet udostępnia bardzo fajny interfejs do "czatowanie w przeglądarce".

Oparty w całości na javascript.

( oczywiście w moim przypadku PHP* po stronie serwera, do obsługi "rozmowy" wystarczy, skala jest docelowo bardzo mała )

I tutaj zaczynają się moje pytania:

- javascript nie implementuje socket'ów (chyba dobrze, zważając na domyślne zastosowanie). Komunikacja PHP - javasript musiałaby więc się opierać na AJAXie (XmlHttpRequest). Byłoby to "mozolne" (epitet własny, jeszcze do tego przejdziemy) wysyłanie żądań co 10 sekund, by sprawdzić, czy "druga strona" coś nowego nie napisała.

- Flash natomiast (surprise!) implementuje sockety. Otwieramy i nasłuchujemy. Jak coś się napisze - to coś dostaniemy. Każdy bajt danych jest wysyłany z określonym przeznaczeniem i nic się nie marnuje.

Sedno tematu:

"Pros and Cons" (plusy i minusy) obu rozwiąząń.

Aha, korzystając z flesh'owych socketów korzystałbym prawdopdobonie z takiego (lub podobnego) rozwiązania:

http://code.google.com/p/jsocket/

To jest wtyczki flash'owej, komunikującej się na drodze flash-javascript.

Czyli ( w zasadzie ) javascript - flash - PHP (miast PHP-flash wymienionego wcześniej)

@EDIT:

Reasumując:

Czy ktoś wie w jaki sposób działają browserowe klienty IRCa? :)

* nie mam zielonego pojecia jak się ma IRC do PHP - strzelam, że nijak.

Jeśli ktoś w tym temacie chciałby mnie oświecić (!słowem?linkiem:słowem), to z przyjemnością oświecony zostanę.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Chyba najwięcej powie ci sama Wikipedia i informacje techniczne zawarte w haśle:

Internet Relay Chat(IRC) bo polska wersja tego hasła milczy na ten temat: Internet Relay Chat

A jeśli chodzi o

Czy ktoś wie w jaki sposób działają browserowe klienty IRCa? :)

to podobne pytanie zadano tutaj.

Więcej niestety nie znalazłem, życzę powodzenia :)

• Dodaj nową pozycję...