Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam napisałem dzisiaj 1 prace , ona była z książki z której się ucze i już mam błąd

#include <iostream.h>

main()

{

cout<<"Witaj świecie!"

}

Nie wiem czy dobrze napisałem , ale nie chciało mi się kopiować

I teraz kompiluje daje uruchom pojawia się czarne okienko i odrazu znika ( coś jak np ping.onet w uruchom )

I mam pytanie , czy to błąd w kodzie czy po prostu jest jeszcze coś czego nie wiem ?

Edytowane przez buzerFTS
Opublikowano

Poprostu nie zatrzymales :)

Mozna to zrobic na kilka sposobow:

1. getch() z biblioteki conio.h - najgorszy chyba możliwy sposób. Wymaga dołączenia niestandardowej, przestarzałej biblioteki. Pochodzi z czasów DOSa, dostępna jest na przestarzałych kompilatorach Borlanda, jej obecność nie jest gwarantowana w żadnej współcześnie dostarczanej platformie.

2. system("PAUSE") - sposób jeszcze gorszy od poprzedniego. Jest mało efektywny, wymaga uruchomienia przez środowisko dodatkowych programów, działa tylko na systemach Windows (i to nie jest gwarantowane, że na każdym).

3. cin.get() z iostream oraz getchar() z stdio.h - trochę lepsze niż poprzednie, ale nie działają do końca tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Przede wszystkim, są to funkcje do obsługi strumieni, nie mają zielonego pojęcia o istnieniu klawiatury i o wciskaniu klawiszy. Program, jeśli jest uruchomiony w konsoli, co prawda się zatrzyma, ale wcale nie ruszy dalej po wciśnięciu dowolnego przycisku. Najczęściej (ale nie zawsze, kolejny niepewny punkt!) dane z konsoli przesyłane są do strumienia dopiero po wciśnięciu klawisza ENTER, więc użytkownik może wpisać całkiem długi elaborat, zanim jego program ruszy dalej. Co gorsza, wszystko, co wpisał (nie tylko pierwszy znak), zostanie przesłane do strumienia wejściowego programu, więc przy kolejnych próbach komunikacji z użytkownikiem może on nie mieć możliwości wpisania czegokolwiek, bo w strumieniu już będą dane.

Na poczatek polecam ci druga wersje albo pierwsza (ja jej uzywam i nie narzekam)

Jak by to wygladalo:

1.

To jest ukryta treść, proszę

2.

3.

33f98x4.png

Opublikowano

Z kasą będzie gorzej :)

Zawsze da się uzbierać ;p

Ujdzie się uczyć z Od zera do Codera?

Dopóki nie uzbieram kasy ?

Opublikowano

Ja utrzę się z Symfonii Grębosza i wszystko fajnie :)

Właśnie też o tej ksiażce myślałem , ale nie wiem czy na pewno się opłaca

Proszę o wyrażenie opinii

Do tego czasu mogę się uczyć z Od Zera Do Codera?

Czy to totalny syf ?

Proszę o rade ;)

Opublikowano
Z kasą będzie gorzej

Zawsze da się uzbierać ;p

Ujdzie się uczyć z Od zera do Codera?

Dopóki nie uzbieram kasy ?

Osama to Osama. I dobrze.

A polecona przez niego książka jest po prostu najdroższym poradnikiem C++ w ofercie Heliona.

To jego sposób na doradzenie

"Ucz się z google".

Więc dodam od siebie

Ucz się z google.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Opanujesz to, opanujesz wszystko.

Ponadto znajdziesz tam "wszystko efektywne", to jest całą dokumentację C++.

Tak tylko że jest po angielsku , a angielskiego ucze się 4 lata , więc jestem zielony

A z tłumaczeniem to głupia sprawa

Masz może coś po polsku ? Oczywiście za to + leci

Opublikowano

@up

FAIL:

Tak tylko że jest po angielsku , a angielskiego ucze się 4 lata , więc jestem zielony

A z tłumaczeniem to głupia sprawa

W 4 lata nawet Chuck z reklamy Chuppa Chupps by ogarnął angielski.

Czyli nie nadajesz się na programistę.

Spierdalaj

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano (edytowane)

@up Ja pierdolę... A tutaj masz moją odpowiedź na Twój post: Crying.

Nie wiem... To miało być śmieszne, zastanawiające, wyszło żałosne -_-''

I to że w 4 lata spokojnie ogarnąłbyś Angielski? W jakim stopniu?

Who the fuck let such a noob here?

Ja autorowi polecam "Symfonię C++ Standard" i systematyczne zapoznawanie się z dokumentacją C++ choćby ze słownikiem w rękach :).

Edytowane przez saviola136
Opublikowano
Masz może coś po polsku ?

Internet jets po angielsku. Przykro mi.

Jak masz problemy z jakimś generalnym konceptem, to pisz.

Inaczej korzystaj z google translate.

W 4 lata nawet Chuck z reklamy Chuppa Chupps by ogarnął angielski.

ROFL. Ale pewnie już nikt nie pamięta...

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano (edytowane)

@2up

Lajf iz brutal end ful of zasadzkas, and samtajms kopas w dupas.

Dołącze się do osamy i mówię stanowcze nie Symfoni. Jest po prostu do dupy tak jak ludzie którzy się z niej uczą jedynie.

Słownik?WTF? Od czego jest Google Translate?BTW. jak można nie ogarnąć angielskiego, choćby powierzchownie by nie ogarniać standardu C++? Jest napisany prostym językiem, że wystarczą podstawy

@top

Google niech będzie twoim mistrzem.

BTW. bez angielskiego-Spierdalaj.

Edytowane przez Assarelliuss

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up

Widzisz... Zanim zacząłem czytać symfonię miałem przed sobą cały kurs z cpp0x.pl. Wątpię żeby ktokolwiek uczył się z samej Symfonii. Według mnie Symfonia jest bardziej rozbudowana i bogatsza w treści niż pojedyncze kursy. Oczywiście Wujek Google ponad wszystko :)

A że z czytających Symfonię wychodzą słabi programiści powiedz to pokoleniom programistów którzy ją przeczytali :P Może i są ciency, nie wiem nie sprawdzałem :)

• Dodaj nową pozycję...