Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeniosłem pisanie mojego bota z autoit do C#, ponieważ autoit nie spełniał prawidłowo swojej funkcji.

Chciałbym wykorzystać ścieżke Xpath na obiekcie WebBrowser.

W autoit pobierało się element ze ściezki Xpath do zmiennej. Czy jest tego odpowiednik w C#?

Następnie chciałbym symulować kliknięcie na obiekt ze ścieżki XPath lub pobierać z niej text.

Zna ktoś może odpowiadające za to funkcje? Ja znalazłem tylko do XML...

Przykłady ścieżek wyciągniętych za pomocą Firebug:

/html/body/div/div/div[4]/div/div[2]/table/tbody/tr/td/div/div -jak pobrać dane tekstowe z tej ściezki na danej stronie

/html/body/div/div/div[4]/div/div[2]/table/tbody/tr[2]/td[2]/div[2]/div/table/tbody/tr[5]/td/a - jak symulować kliknięcie

HTML tych ścieżek:

<div class="playername">stronka111</div> - pobieranie tekstu stronka111

<a href="index.php?mod=player&p=37620&sh=f5825dbf723aa3a291c9ddc9b83cf50e">name</a> - href jest zmienny więc proszę się nie sugerować, jak kliknąć za pomocą ścieżki

Więc ponawiam pytanie zna ktoś opdowiednie funkcje z klasy webbrowser bo ja nie moge znaleźć.

eh...

Opublikowano

AutoIT znaczenie ułatwia programowanie, nawet jeśli znajdziesz jakąś metodę w C# to będzie ona o wiele trudniejsza, polecam przeprosić się z autoit :D

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

Niestety mam problem z autoit i z funkcją _FFXPath która wiele razy nie działa gdy...+program nagle z niewyjaśnionych przyczyn się zawiesza a w "debbugerze" nie ma żadnych błędów. Sam kod programu nie ma błędów ale niestety dzieje się źle.

Mam nadzieje że ktoś będzie znał odpowiedź:)

eh...

Opublikowano

Internet Explorer nigdy - i wciąż - nie supportuje wyrażeń XPath.

WebBrowser w C# == Internet Explorer.

Poczytaj o przechodzeniu drzewa DOM ( i selektorach CSS ), W3Schools ma bardzo dobre tutoriale o tym.

I wiedząc o powyższych, możesz zadanie wykonać zarówno w AutoIcie jak i C#. Ale jeśli poznałeś już drugie dość dobrze, to oczywiście lepszym wyborem będzie C# ( ale nie dlatego, że "AutoIt tego nie zrobi" )

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano (edytowane)

Próbuje coś wykombinować ale mi nie idzie;p

Przeczytałem o DOM i rozumiem budowę dokumentu html, ale mam problem z odniesieniem się do danego diva.

próbowałem tak:

To jest ukryta treść, proszę

Moim rozumowaniem najpierw muszę doczepić się do jakiegoś elementu a potem manipulować.

Kod html:

Więc najpierw po id potem następny członek tej rodziny, potem dziecko,kolejne dziecko,kolejne,kolejne, kolejne i mam diva z którego chce wyciągnąć wartość text. Jednak to chyba niezbyt o to chodzi bo ten sposób nie działa..

Mogłabyś może napisać jakiś przykład, albo nakierować mnie?

Edytowane przez stronka111

eh...

Opublikowano

Często FirstChild'ami sa textNode'y (które już nie mają childów), więc takiego sposobu radzę unikać.

Poprawne:

(używając Selectors API) [The querySelectorAll method is supported in Internet Explorer from version 8]

Bez Selectors API:

Tylko DOM level 1: (brak metody getElementsByClass)

Ta sygnatura jest pusta.

• Dodaj nową pozycję...