Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni mam problem z komputerem, a raczej z rozruchem komputera. Problem opisze tu:

1. Włączam komputer i jest test czy wszystko jest podpięte i działa, ale nie wykrywa mi dysku twardego(chyba dysku).

2. Ok po chwili rusza i mam do wyboru: uruchom system windows normalnie, tryb awaryjny itd., ale jak wybiore cokolwiek to komputer się zawiesza.

3. Po tym problemie muszę włożyć płyte z windowsem i wejść w instalacje windowsa, a następnie w konsole odzyskiwania systemu.

4. Gdy wchodze w konsole wpisuje polecenie "FIXBOOT", a następnie "t"(że sie na coś zgadzam).

5. Po kroku 4 pisze mi, że nowa partycja systemu rozruchowego została zapisana(coś takiego) i komputer mogę uruchomić, ale muszę to powtarzać przy prawie każdym włączaniu systemu(czasem za 2-3 włączeniem).

Jeśli ktoś wie ocb to prosze o jak najszybszą pomoc, dzięki, będzie limit 5* i "+" lub "-" ;) .

Sprzęt:

Płyta głowna: ASRock AS19e

Procesor: AMD Athlon +2300

Karta Graficzna: Ati Radeon HD 2400 pro 512mb

Kości ram: Pierwsza kość 1gb, a druga 512mb, nie znam firmy.

Dysk twardy: Jakiś dysk 300gb wymieniany z 2-3-4 lata temu ^^, ale działał bez zarzutów.

System: Windows XP Home Edition 32 bit service pack 2.

Opublikowano

Nie zrozumiałem ale to moja wina bo jakoś od kilku dni nie myślę .

Ja stawiam na wirusa ? Przeskanuj czymś kompa . I jeszcze coś Ci napisze jak mi się przypomni .

(Przynajmniej staram się pomóc)

Zbieram te zielone .

obrazek2z.png

Opublikowano

Po raz pierwszy jak wyskoczył ten problem robiłem formata więc nie ma mowy o wirusie ^^. Jedyne co używam to sterowniki(moje z płyty), minecraft, warrock, gg, team speak 3 :).

Opublikowano

A więc coś z podzespołami . Na początku myślałem, że dysk Ci się zjeb** bo napisałeś, że go nie wykrywa ale później napisałeś, że wszystko działa . Hmm...może na coś wpadnę nigdy na życzenie nic nie wymyślę .

Zbieram te zielone .

obrazek2z.png

Opublikowano

Sprawdź czy bateria biosowska jest dobra. Bo też od tego zależy. I jak offasz kompa to ci nie zapisuje :P

Lenovo Legion Slim 5 User
CPU: 
AMD Ryzen™ 7 8845HS GPU: NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 (140W) RAM: 32 GB DDR5 5600 Mhz SSD: GoodRam PX700 1TB + SAMSUNG 970 Evo Plus 1TB 

Opublikowano

Ic do sklepu informatycznego z ta stara plyta i niech ci dadzą nowa jak stara nie jest sprawna

1370985415-U261426.png

ID PlayStation3 -> IdefisKiller

Opublikowano

To nie jest wina płyty raczej... A w ogóle jak mi dadzą nową to nie będzie tam działała karta i kości, a mnie stać tylko na płyte procka i może kości, na karte już nie mam i na dysk, a kompa wymieniać nie chce bo mam 200gb ważnych danych.

Opublikowano

Otwórz kompa, zobacz jaką masz tą baterię. Albo idź do sklepu komputerowego i powiedz, że potrzebujesz baterię do tej płyty. Chociaż bateria jest uniwersalna. Kosztuje ok. 10-15zł, więc jeżeli to nie jest przyczyna baterii to majątku nie stracisz ;)

Opublikowano

Miałem podobnie. Zresetuj CMOS. Pewnie nie wiesz jak... niedaleko baterii na płycie jest taka złączka - 3 albo 2-pinowa, czyli taki mały plastikowy prostokąt i z niego wystają 2 albo 3 małe metalowe bolce takie jak np. we wtyczce od myszki. Obok złączki powinno być jej oznaczenie, jakie nie wiem. Jeśli masz instrukcję płyty to powinieneś tam znaleźć informacje która to złączka i jak to wszystko zrobić, jaka jest pozycja wyjściowa złączki. Jak masz 3 piny to powinna być zworka (takie coś co łączy 2 piny), jeśli jest to przełóż ją na 20 - 30 sekund na sąsiednie piny (połącz środkowy z tym niepołączonym) a jeśli są 2 piny to połącz je śrubokrętem, inną zworką czy czymś. W ten sposób resetujesz CMOS. Może to coś da...

W razie pytań poszukaj pomocy na stronie www.google.pl ;)