Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam taki plik "language en.xml", a w nim :

<id>aceptar</id>

<v>Agree</v>

</global>

<global>

<id>cancelar</id>

<v>Cancel</v>

</global>

<global>

<id>añadir</id>

<v>Add</v>

</global>

<global>

<id>aldeas</id>

<v>Villages</v>

Teraz chciałem napisać skrypt obojętnie w jakim języku , zeby mi automatycznie przetłumaczył słowa w " <v>....</v> " z jez. angielskiego na polski.

Czyli :

1. otworzył plik

2. Wyszukał zmienne <v>....</v>

3. zamienił to co w nich jest , z angielskiego na polski , np. pobierając dane z

To jest ukryta treść, proszę

Zaczełem od próby w vbscript, wiec tworze plik tekstowy tlumacz.vbs , a w nim :

MsgBox "Program - tłumacz. ",32

WScript.Echo("No to zaczynamy. smile.gif")

set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")

WshShell.Run "C:\language en.xml" ' ścieżka do pliku który ma zostać otwarty

Dalej nie wiem .

kod zródłowy z google

z przeglądarki po wpisaniu słowa "ile":

<div style="width: 100%;">

<div class="gt-hl-layer" style="-moz-box-sizing: content-box; width: 530px; height: 65px; left: 0px; top: 0px;" dir="ltr"></div>

<textarea id="source" class="goog-textarea" autocorrect="off" autocomplete="off" autocapitalize="off" spellcheck="false" dir="ltr" tabindex="0" wrap="SOFT" name="text" style="-moz-box-sizing: border-box; overflow-y: hidden; overflow-x: auto;"></textarea>

</div>

miejsce przetłumaczone słowa ile:

<div id="gt-res-content" class="almost_half_cell" style="">

<div style="zoom:1" dir="ltr">

<div id="tts_button" class=" " style="">

<span id="result_box" class="short_text" lang="pl">

<span class="hps" title="Kliknij, aby wyświetlić alternatywne tłumaczenia">ile</span>

</span>

</div>

</div>

Plik language en.xml na samej górze, to jest biblioteka jezyka angielskiego pewnego programu - chce go spolszczyć .

Potem dodać spolszczenie to nie problem, ponieważ program ma 2 pliki .xml w 1 dodaje język do menu, w drugim , przetłumaczoną bibliotekę.

Gdybym ręcznie go spolszczał zajęłoby mi to baaaaaaaaaaaaaaaaardzo długo.

Chce zrobić skrypt lub program który mi w tym pliku odnajdzie zmienną <v>....</v> i sam przetłumaczy, . Ja natomiast bym tylko poprawił jak coś.

Nie wiem jak tą zmienną nazwać np. w autoit , nie wiem jak to zrobić zeby samo się łaczyło z netem i tłumaczyło np. przez użycie kodu "parsing"

No ale nie potrafie z tego korzystać.

Moze udało by się podpiąć do jednego z procesów firefoxa i napisac skrypt który otworzyłby mi google translator i przetłumaczył kazdą zmienną?

Tylko jak? Jak te zmienne nazwać?

Próbuje w autoit:

Edytowane przez AceBoy

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Tzn. chciałbyś zrobić aby program miał język do wyboru, tak? Domyślam się że tak. Więc zaproponuje ci inne rozwiązanie, zrób bibliteki z językami, i potem będziesz miał okienko wyboru w programie(musisz je stworzyć) i w zależności od wybranego języka powinien program wczytywać daną bibliotekę, albo zmienną plikową podpisz pod biblioteke w zależności od wyboru.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Tzn. chciałbyś zrobić aby

program

miał język do wyboru, tak?

Nie...

Program który przetłumaczy słowa w bibliotekach .

Ma być inteligentny na tyle by znalazł je w xml. przetłumaczył używając słowników lub translatora google.

Narazie projekt odłożyłem na potem, ale w miarę możliwośći postaram się wrócić do tematu.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Radziłbym użyć mobilnej wersji tłumacza, IMO łatwiejsza do obsługi. W ogóle mam dobry dzień, masz gotowca (AutoIT):

Pisany głównie na wyczucie, więc pewnie będzie wymagać poprawek. Na pewno trzeba dodać obsługę błędów bo teraz skrypt wyłoży się bez żadnej informacji. Ewentualnie możesz sobie dodać jakieś GUI, ale to już kosmetyka.

Jeśli nie działa to wstaw tutaj ten plik, pomyślimy co jest źle.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzięki pomocy kolegi wyżej udało mi się coś takiego zrobić.

Plik w załączniku.

Dodałem również przykład.

Brakuje jeszcze w nim zmiany języka.

Myślę ze " combo typ pliku " mogę usunąć i po prostu dodać funkcję czytającą ilość słów z tablicy,

dzieki temu wykryje typ pliku i przetłumaczy ;

jeśli dla .xml =0 to plik .ini

jeśli dla .ini = 0 to błąd : plik nie jest .xml , ani .ini .

Dodano opóźnienie - > celowo (ale można usunąć, przesunąć , zmienić)

18.02.2012

Lekko poprawiono.

Najpierw wykrywa "<v> </v> "dla .xml

i " [ ] " dla .ini ( ale tłumaczy tylko wartości kluczy ) , jeśli nie znajdzie wywali bład.

Uwaga :

Pliki .xml zapisuje się w Utf-8 , natomiast Autoit domyślnie zapisuje w ANSI formacie.

Edytowane przez tele1234567

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zaciołem się....

Żeby na poczatku programu czytało z pliku ini dostępne języki translatora dodałem na poczatku programu IniReadSection

i działa ona , ale to powoduje psucie się innego IniReadSection.

( przy wybraniu Start , IniReadSection i ze wartosc nie jest zadeklarowana, po zadeklarowaniu jej jakby plik nie istniał "Subscript used with non-Array variable"

Jednym słowem nie moge wiecej niż tylko 1 raz użyć funkcji IniReadSection do tego samego pliku bo popsuję funkcję w programie.

Podobno IniReadSection jest deklarowaniem zmiennej, użycie ponownie zdeklaruje ją - że się tak wyrażę.

Pakowanie tego do funkcji , żeby czytało tylko lokalnie i zmienną przenieść do zmiennej Globalnej nic mi nie pomagało.

Skoro nie mogę użyć IniReadSection do odświeżania danych z pliku to postanowiłem swoją funkcję napisać używając FileOpeen lub FileRead i

_StringBetween , ale _StringBetween nie chce mi nic zwrócić.

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Są na to jakieś proste rady?

Tak sobie myśle głupiego , ze albo program musiałby się resetować i wtedy bym użył tylko 1 raz IniReadSection do 1 pliku,

co wydaje mi sie smieszne gdyby co chwila program sam z siebie by sie resetował :D

lub spróbował tworzyc edit okienka i tam spróbował zastosować _StringBetween,

ale jakby ktoś to zobaczył to pewnie by się pytał kto to pisał :D

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

zamiast skorzystać z jakiegoś liba do xml'a to się męczą z parsowaniem tego..

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Opublikowano (edytowane)

Bo jest wygodne dla mnie , libxml trzeba jeszcze znaleść i umieć go wykorzystać , jak jesteś chętny, możesz podać przykład.

, problem teraz z przetworzeniem z danych z.ini mam .

(problem z wczytywaniem i zapisywaniem zmiennych z ini . które się zmieniają - nie mozna deklarowac tego samego ini )

Ciagłe ułomności sprawiają ze muszę kombinować , tylko chyba słabo to robię.

A propo liba to chętnie się dowiem o co z nim chodzi , bo wujek google cenzuruje chyba i nie chce mi powiedzieć co to jest.

Jeśli z libem chodzi Ci , by zrobić słowniki we wszystkich językach , to odpada.... Zajęło by mi to lata świetlne.

Edit:

Zrobiłem reset programu, wiec działa tylko wersja skompilowana....

Po na ciśnięciu Start ,potem combo przestaje prawidłowo działać i program się zamyka.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• Dodaj nową pozycję...