Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plugin AuthMe

Nezvik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema miałem trochę wolnego czasu i postanowiłem napisać tutorial dotyczącego plugin authme. Nie mam pojęcia czy komuś się to przyda, jednak że nigdzie nie znalazłem takiego tutorialu postanowiłem coś napisać dla was a o to moja praca:

:D

cooltext543113808.png:

Ten plugin pozwala nam na autoryzację danego gracza.

Download:

http://www.speedyshare.com/files/30456584/AuthMe.rar

skan:

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=25335e45003ffd8ba2de5f3a8df2d1a3dfa43e70b5426cea3b38c81a426cce93-1316879749

Komendy:

Dla gracza:

/register <hasło>                                                      - pozwala nam na zarejestrowanie gracza na dany nick
/login <hasło>                                                         - pozwala nam na zalogowanie gracza na dany nick
/logout                                                                - pozwala nam na wylogowanie gracza
/changepassword <starehasło> <nowe hasło>                              - pozwala nam na zmiane dotychczasowego hasła
/unregister <hasło>                                                    - pozwala nam na odrejestrowanie gracza

Dla administratora:

/authme reloadconfig                                                  - ponowne odczytanie danych z pliku config
/authme reloadcache                                                   - odświeżenie haseł
/authme deleteauth <nickgracza>                                       - usunięcie hasła danego gracza

Ten plugin składa się z paru folderów i podfolderów.

Wchodząc do:

plugins\AuthMe

możemy zobaczyć następujące pliki:

- Config.yml

A w nim:

DataController: - ( są to poszczególne linijki do konfiguracji głównych ustawień pluginu AuthMe )

CacheEnabled: true / false - Pozwala na zapisywaniu haseł
Datasource: flatfile - jeśli nie mamy mysql nie należy tego ruszać. Jeśli mamy należy zmienić na mysql

Misc: - ( w tym możemy zmienić inne ustawienia dotyczącce pluginu )

ForceRegistration: true / false    - ustaw na false jeśli chcesz pozwolić graczowi na graniu bezzarejestrowania ( jeśli zostanie ustawiony na false, należy dodać grupę niezarejestrowany do pluginu persmision )
KickNonRegistered: false           - ustawione na false powoduje wyrzucenie każdego niezarejestrowanego gracza podczas próby wejścia na serwer.
KickOnWrongPassword: true          - ustawione na false powoduje wyrzucenie gracza gdy przy logowaniu wpisze złe hasło
LoginTimeout: 90                   - 90 oznacza czas w sekundach po jakim niezalogowany gracz zostanie wyrzucony z serwera.
AlertInterval: 4                   - 4 oznacza czas w sekundach po jakim gracz zostanie zalogowany po wpisaniu dobrego hasła

AllowNonRegistered:             - ustawienia dla niezarejestrowanych graczy
       Chat: false             - gdy ustawione na true umożliwia niezarejestrowanym graczom pisanie na czacie
       Commands:               - komendy, które może wpisywać niezarestrowany gracz
       - uptime
       WalkAroundSpawn:        - umożliwia chodzenie wokół spawn'u dla niezarejestrowanych graczy
           Enabled: true       - gdy ustawione na true włącza tą opcję
           Radius: 10          - gdy mamy np. spawn na 15 możemy ustawić tutaj 10, aby gracz nie mógł wyjść poza teren spawnu
   AllowNonLoggedIn:           - ustawienia dla niezalogowanych graczy
       Commands:
       - uptime

PlayerNameRestriction: - ( ustawienia dotyczące długości znaków nicku )

PlayerNameMaxLength: 22                               - maksymalna długość nicku
   PlayerNameMinLength: 3                                - minimalna długość nicku
   PlayerNameRegex: '[a-zA-Z0-9_?.,!]*'                  - dozwolone znaki w nicku.

LoginSessions: - ( umożliwia właczenie automatyczne logowania gracza po jego ip. Radzę nie ruszać tak jest dobrze ;) )

Enabled: true
   MaximalTimePeriod: 4
   IPCheckEnabled: true 

Commands: - ( umożliwia włączenie / wyłaczenie graczom / opom dostęp do danej komendy

Users:
       ChangePasswordEnabled: true           - możliwość zmiany hasła
       RegisterEnabled: true                 - możliwość logowania
       UnregisterEnabled: true               - możliwość grania bez rejestrowania
       LoginEnabled: true                    - dostęp do logowania na konto
       LogoutEnabled: true                   - dostęp do wylogowania z konta
   Ops:
       ReloadAuthsEnabled: true              - dostęp do odświerzenia pluginu AuthMe
       ResetAuthEnabled: true                - dostęp do zresetowania bazy pluginy AuthMe

MySql: - ( tylko wtedy jeśli mamy mysql. Niestety nigdy tego nie używałem, a więc nie opiszę, ale jest poradnik na forum. )

- messages.yml

A w nim: ( wiem że będziecie mieli co innego, ale ja to spolszczyłem więc jak chcecie to zamieńcie. Są to komunikaty występujące po zalogowaniu / zarejestrowaniu itp. Chyba nie muszę opisywać ;) )

Command:
   UnregisterResponse: '&aNie jestes zarejestrowany!'
   RegisterResponse: '&aWitamy na serwerze. Wybrane haslo to: &e%1'
   LoginResponse: '&cHaslo zakceptowane.'
   ChangePasswordResponse: '&aHaslo zamienione pomyslnie!'
   RegisterExtraInfoCheckFailed: '&cTy %1 nie zgadza sie z regulaminem!'
   LogoutResponse: '&aWylogowano pomyslnie!'
Sessions:
   Hint: '&aZostales automatycznie zalogowany.'
Alert:
   Login: '&cZaloguj sie uzywajac /login twoje_haslo'
   Registration: '&cZarejestruj sie uzywajac /register twoje_haslo'
   PluginReloaded: '&cSerwer zostal odswiezony...zaloguj sie ponownie!'
JoinMessage:
   Command: '&cAby sie zarejestrowac, wpisz /register <haslo>'
   ForceRegistration: '&cAby grac, musisz sie zarejestrowac!'
   FreeRegistration: '&cZarejestruj jak bedziesz miec ochote!'
Error:
   NotRegistered: '&cNie jestes zarejestrowany!'
   NotLogged: '&cNie jestes zalogowany!'
   WrongPassword: '&cZle haslo!'
   PlayerNotRegistered: '&cTen uzytkownik jest juz zarejestrowany!'
   KickMessage: '&cZle haslo!'
   AlreadyRegistered: '&cJestes juz zarejestrowany!'
   AlreadyLoggedIn: '&cJestes juz zalogowany!'
   DatasourceError: '&cBlad bazy. Powiadom administracje!'
   InvalidPassword: '&cNiepoprawne haslo!'
Kick:
   OtherUserLoggedIn: '&cTaki sam nick jest obecnie zalogowany na twoje konto!'
   DisallowedCharacters: '&cTwoj nick nie miesci sie w dopuszczalnych znakach, lub
       jest za dlugi/krotki!'
   NotRegistered: '&aNie jestes zarejestrowany!'

Opublikowano

Postarałeś się ! a poza tym oto skan, aby ten tutorial się zmarnował. Plik jest czysty.

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=a18fce60826d31b394f93e835a6a35f0c11abb93040dc8a6052c3c15e2af7ce2-1311452740

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

@up

tutorial się zmarnował?

@topic

dzieki za AuthMe, polecam kazdemu kto posiada serwer składający sie z 23+ osób

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

@up

Czemu akurat z 23 ? Ten plugin zabezpiecza konta, a więc teoretycznie można go używać na serwerze gdzie są 3 osoby ;]

A TheProckowi chodziło o to żeby tutorial się nie zmarnował. Zdawało mi się że wcześniej tak było moze edytował ;]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak odczytać hasła zarejestrowanych graczy?

Hasła się kodują w Md5 i o ile mi nie wiadomo nie tak łatwo jest to rozkodować, albo i niemożliwe :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobre jak ktos ma pirata i wpisuje nazwe np. Admina i wpisuje komende /ban all czy cos.

Leci +

76561198033269460.png

50 Postów [x]

100 Postów [x]

200 Postów [x]

300 Postów [x]

400 Postów [x]

500 Postów [x]

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jest nowa wersja tego pluginy na bukkit 1240.

http://forums.bukkit.org/threads/sec-authme-v2-5-high-performance-authorization-plugin-1240.22139/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko da się zrobić, więc da się odczytać hasła albo przynajmniej je odczytać zanim zostaną zakodowane. Wystarczy wgrać 1 plugin lecz nazwy jego nie podam gdyż za dużo osób odwieca to forum i było by zbyt nie bezpieczne gdy dowiedziały się osoby który wykorzystywał by tą wiedzę do kradnięcia kąt na swoich serwerach.

mca.pngmca.png
Opublikowano

Poradnik fajny i zrozumiały, ale ja wole xauth, wydaje mi się że jest mniej błędów i słyszałem też o tym że przez authme są powodowane błędy że ktoś może komuś na konto wbić...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mi komendy admina nie działają|:/

Plus

aaaa

I minus

Plus i minus to jedyne

Plus i minus to jedyne co widzę

Plus i minus to jedyne co słyszę

Plus i minus to jedyne czym żyjeWolę być -- Więc daj mi minus

Życie, życie nasze składa się z krótkich momentów

Cudownych chwil czy przykrych incydentów

Niczego nie przegapię, wszystkie je łapię

Korzystam z talentu, przelewam go na papier

Więc łapię chwile ulotne jak ulotka

Ulotne chwile łapię jak fotka

Dbam, by chwile ulotne jak notka

Nie uleciały jak ulotna plotka

W niepamięć... Każdy gest i każde zdanie

Obrazy przed oczami zawieszone jak na ścianie

Piort 'Magik' Łuszcz

Opublikowano

Wersja jest stara ale mogę zaaktualnić. Jedynie będzie różnica ( chyba ) między opisaniem, a rzeczywistością. Na wieczór zmienie link, jak komuś jest to jeszcze potrzebne.

Hmm... Patrzyłem czy jest nowa wersja pluginu, ale nie mogłem znaleźć, czyli plugin powinien być kompatybilny z bukkitem 1597 lub ten plugin wyszedł z uzycia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...