Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Nie to że się chwale czy żale, ale ogólnie studiuje informatykę dodatkowo gram sobie trochę na komputerze w rożne gry FPP, ogólnie rzecz biorąc trochę programowałem w C++, ale wydaje mi się że moja wiedza jest na poziomie podstawowym, umiem struktury, klasy co za tym idzie funkcje, oczywiście pętle i poznałem zapisywanie odczytywanie z plików jeżeli mowa o korzystaniu z czegokolwiek poza wyświetlaniem efektów z liczb czy stringów. )

Zainteresowałem się pisaniem cheatów od jakiegoś tygodnia i nie chciałbym tego robić po to by oszukiwać w grze tylko aby poszerzyć swoją wiedzę na temat C++ i ogólnie programowania z Windowsem.

Czy ktoś może mi udzielić takich początkowych wskazówek jakie czynności są potrzebne do napisania takiego cheata?

Jak odnaleźć informacje z gry które muszę użyć w programie ?

I jakich narzędzi do tego użyć.

Opublikowano

Do odnalezienia adresu pamięci będzie Ci potrzebny Cheat Engine, czy inne programy tego typu. Cheaty działają na zasadzie modyfikowania wartości pamięci, czasem też odpowiedniego "rozumowania" i przetwarzania danych w niej zawartych. Musisz wiedzieć jak działa gra, żeby coś takiego napisać do gierki FPS, w dodatku zabezpieczonej potrzebne są duże umiejętności. Radziłbym zacząć od prostych botów/trainerów.

Możliwe, że w czymś przesadziłem/źle napisałem. Możecie mnie poprawiać.

Opublikowano (edytowane)

Do odnalezienia adresu pamięci będzie Ci potrzebny Cheat Engine, czy inne programy tego typu. Cheaty działają na zasadzie modyfikowania wartości pamięci, czasem też odpowiedniego "rozumowania" i przetwarzania danych w niej zawartych. Musisz wiedzieć jak działa gra, żeby coś takiego napisać do gierki FPS, w dodatku zabezpieczonej potrzebne są duże umiejętności. Radziłbym zacząć od prostych botów/trainerów.

No dobra, jednak aby dowiedzieć się jak działa gra trzeba jakoś ją rozkodować.

Obecnie chciałem się pobawić grą AVA która jest zabezpieczona game guardem. Orientuje się ktoś może jaką technikę tu można zastosować jak coś znaleźć itp?

Tak jak wyżej chcę jedynie zwiększyć swoją wiedzę na temat programowania, a interesuje się aktualnie tą grą z tego też względu chciałbym coś podziałać.

Jakiś np no recoil na początek nie powinien być jakoś trudny ( tak mi się wydaje przynajmniej ). Chociaż dla mnie jest ogromnie trudny gdyż nie wiem jak się do tego zabrać :D

Edytowane przez Piotrek25
Opublikowano

Chyba żartujesz, jeszcze w grze zabezpieczonej Game Guardem.

Zacznij od napisania trainera do jakiejś prostej gry single player, najlepiej w 2d, nie porywaj się na robienie cheatów do takich gier jeśli nic nie umiesz. Na Youtube jest mnóstwo poradników odnośnie Cheat Engine, polecam poszukać.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

Tyle tylko, że pobiorę sobie takie trailer kit i zero zabawy.

Pasjans rozjechany

Pozwolę sobie zacytować kolegę wyżej:

Wypowiedź Sopelek997 wyjaśniła Ci dlaczego powinieneś zacząć od prostych cheatów. W ten sposób nauczysz się obsługi edytorów adresu pamięci np Cheat Engine czy Ollydbg a co za tym idzie posiądziesz wiedzę na temat Reverse engineering która będzie Ci potrzebna ( tutaj odniosę się do Twojej pierwszej wypowiedzi w temacie ) np do odnalezienia prawidłowych Class, które umożliwią Ci później napisanie działającego bota

Przykład Class do gry BF P4F

To jest ukryta treść, proszę

PS Mam nadzieję iż nic nie pomyliłem. W razie czego proszę mnie poprawić.

Opublikowano

To dlaczego to robisz w trainer kicie?... A nie w jakimś języku programowania...?

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

To dlaczego to robisz w trainer kicie?... A nie w jakimś języku programowania...?

Witam na wstępie dziękuje za liczną pomoc, rzeczywiście przed momentem ściągnąłem jakiś przykład z neta ( c++ ) i teraz go muszę przeanalizować bo nie bardzo kumam co tam się dzieje chyba muszę przedewszystkim poznać biblioteke windows.h

i przedewszystkim te struktury czy typy

DWORD ad = 0x0041D090;

DWORD val;

DWORD procid;

HWND hwnd;

HANDLE handle;

DWORD wat;

HANDLE watk;

Opublikowano

DWORD to liczba 4 bajtowa, prezentująca adres, hwnd to uchwyt jakiegoś okna, handle to uchwyt czegokolwiek. Zresztą <chyba> wszystkie są tylko 4 bajtową liczbą. I polecam ci zaznajomić się z winapi, bo to swoiste 'vlc' w visual c++ mocno ssie i niepotrzebnie spowalnia aplikację.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano
muszę przedewszystkim poznać biblioteke windows.h

Windows.h to nagłówek. Biblioteka nazywa się WinApi.

Na dział RE na tym forum nawet nie ma sensu zaglądać.

Przerób sobie ten kurs:

To jest ukryta treść, proszę

A potem pytaj dalej :P

Ta sygnatura jest pusta.

• Dodaj nową pozycję...