Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Bronie dla Specjalisty

Enzil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Airstike Designator LGB

250px-Main_lgb.jpg

Dostępne od rangi : Ico_rank12_05.gif

Koszt za GP: 7 dni / 20,500 GP 30 dni/ 41,500 GP

Koszt za NX: 7 dni/ 3,900 NX 30 dni/ 8,900 NX

Rodzaj Ataku: Nalot

Obrażenia: 100

Przydatność: Niewielka

Ocena: 2/10

Opis:

Po wycelowaniu przylatuje samolot który bombarduje wskazany cel. Niestety z powodu długiego oczekiwania na atak oraz długiego "naładowywania się" między kolejnymi atakami jest praktycznie nieprzydatne. Przeciwnicy są wcześniej powiadomieni kiedy będzie nalot, więc mają czas uciec (mi się udało z 2 razy kogoś zabić - najprawdopodobniej po prostu się zagapili / odeszli od komputera). Naprawdę nie polecam - wyrzucenie NX w błoto.

Airstrike Designator - Napalm

250px-Main_airstrike_designator_napalm.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank13_01.gif

Rodzaj Ataku: Nalot

Obrażenia: 100

Przydatność: Niewielka

Ocena: 3/10

Opis:

Jest to kopia Airstike Designator LGB. W przeciwieństwie do niego przywołany samolot zrzuca kilka bomb w jednej linii co czyni go bronią mocniejszą. Jednak czas oczekiwania na przybycie samolotu i długi czas między kolejnymi atakami czyni broń praktycznie bezużyteczną. Tak jak w przypadku broni poprzedniej nie polecam.

Auto-Turret

250px-Main_auto_turret.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank13_01.gif

Rodzaj Ataku: Automatyczne ostrzeliwanie wrogów

Obrażenia: 12

Prędkość: 55

Celność: 80

Przydatność: Duża

Ocena: 8/10

Opis:

Jest to działko, które specjalista może położyć na ziemi, żeby ostrzeliwało przeciwników. Dzięki działaniu automatycznemu jest to bardzo przydatna broń na wszelkie walki z żywymi graczami. Działko posiada 100 naboi po których ulega autodestrukcji. Ma niewielkie zastosowanie w fireteamach (szybko się kończy) oraz kwarantannie (niewielkie obrażenia dla zombie, szybko się kończy). Polecam używać w zwykłych grach, nigdy nie brać na fireteamy i kwarantanny.

Caltrops

250px-Main_caltrops.jpg

Dostępne od rangi: 2lt3.gif

Koszt za GP: 7 dni / 14,500 GP 30 dni/ 29,500 GP

Koszt za NX: 7 dni/ 2,900 NX 30 dni/ 5,900 NX

Rodzaj Ataku: Ranienie i Spowalnianie Wrogów

Obrażenia: 40

Przydatność: Średnia

Ocena: 6/10

Opis:

Tak jak miny rzuca się je na ziemie, aby raniły wrogów. Jest ciężka do zauważenia, a po wbiegnięciu gracz zostaje spowolniony i raniony. W fireteamie można nimi nabijać duże ilości punktów (nie niszczą się po wejściu na nie więc zombie przechodząc ciągle się ranią - ty dostajesz punkty. Nie polecam na kwarantanne - całkowicie nieprzydatne.

Claymore

250px-Main_claymore.jpg

Dostępne od rangi: 2lt3.gif

Koszt za GP: 1 dzień / 3,500 gp 7 dni / 14,500 GP 30 dni/ 29,500 GP 90 dni / 54,500 GP

Koszt za NX: 1 dzień / 700 NX 7 dni/ 2,900 NX 30 dni/ 5,900 NX 90 dni / 10,900 NX

Rodzaj Ataku: Ładunek wybuchowy

Obrażenia: 80

Ocena: 5/10

Opis:

Jest to ładunek wybuchowy który po ustawieniu można wysadzić w dowolnym momencie. Przydaje się tylko podczas gry clanowej (robienie pułapek) lub na kwarantannie jeżeli jest 4 zgranych graczy (każdy ustawia ładunek i jednoczesne wysadzenie zabije wszystkich zombie w polu rażenia). Moim zdaniem nie opłaca się kupować, ale jak ktoś ma dobry clan - proszę bardzo :).

First Aid Kit

250px-Main_first_aid_kit.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank11_02.gif

Koszt za GP: 7 dni / 9,500 GP 30 dni/ 19,500 GP

Koszt za NX: 7 dni/ 1,900 NX 30 dni/ 3,900 NX

Rodzaj Ataku: Leczy sojuszników

Leczy obrażeń: 100 / jedna

Przydatność: Bardzo duża

Ocena: 9/10

Opis:

Jest to jeden z najprzydatniejszych przedmiotów dla specjalistów. Po wejściu na apteczkę każdy sojuszniczy gracz stopniowo odzyskuje hp (jedna apteczka może zregenerować do 100 hp po czym się rozpada). Jest wyjątkowo przydatna na fireteamach (każdy może się w dowolnej chwili uleczyć) oraz grach clanowych (leczenie :)).

Po ustawieniu wielu apteczek w jedno miejsce całe hp może zostać wyleczone w ułamku sekundy! Wadą jest błyskawiczne rozpadanie się po trafieniu w nie przez wroga a często także osób z własnej drużyny którzy robią wszystkim na złość. Jest to jeden z najważniejszych przedmiotów do kupienia dla specjalisty :).

Flamethrower

250px-Main_flamethrower.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank11_04.gif

Koszt za GP: 1 dzień / 4000 gp 7 dni / 17,000 GP 30 dni/ 34,500 GP 90 dni / 64,500 GP

Koszt za NX: 1 dzień / 800 NX 7 dni/ 3,400 NX 30 dni/ 6,900 NX 90 dni / 12,900 NX

Rodzaj Ataku: Spala - płomień

Obrażenia: 70

Ocena: 7/10

Opis:

Często mylony z RMS12 Flamethrower zdobywanym podczas Spy Hunt. W przeciwieństwie do tamtego ma ograniczoną ilość "naboi" i jest nieco słabszy. W zwykłych walkach raczej przegrywa z powodu bliskiej odległości z jakiej atakuje, jednak w kwarantannie i fireteamie jest wyjątkowo przydatny - będąc ukrytym w schronie można błyskawicznie pozbawić życia wszystkich zombie. Podczas fireteamu można nim atakować wszystkie zombie w zasięgu co dzięki umiejętnej grze pozwala przejście rundy nawet po tym jak zombie wdarły się do kryjówki (Black Lung / Cabin Fever). Jeżeli lubicie te tryby można kupić, jak nie to odradzam.

M134 Minigun

250px-M134minigunmainimage.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank12_03.gif

Rodzaj Ataku: Zwykły (karabin)

Obrażenia: 34

Prędkość: 90

Celność: 55

Odrzut: 90

Przydatność: Średnia / Duża

Ocena: 7/10

Opis:

Najszybsza dostępna broń w grze. Mylona z bronią o tej samej nazwie w trybie spy hunt. Minigun dostępny do kupienia w sklepie ma mniej amunicji (500 zamiast 900) jest nieco szybszy, ma większy rozrzut i potrzebuje mniej czasu zanim zacznie strzelać (ten z Spy Hunt potrzebuje ok. sekundę na "rozgrzanie"). Broń bardzo przydatna w fireteamach (olbrzymia prędkość pozwala wyżynać zombie bez problemu, magazynek można szybko odzyskać) jednak w innych trybach jest średnia. W zwykłych walkach trudno opanować jego rozrzut (już raz zmniejszany ~ kiedyś były większe obrażenia i rozrzut) a w kwarantannie ustępuje miejsca miotaczowi ognia i granatnikowi (m32). Jest bardzo ciężki i wyjątkowo wolno się z nim porusza dlatego zombie łatwo mogę Cię dopaść (z drugiej strony mocno odrzuca więc w skrajnych przypadkach można bez problemu je "wyrzucić" z kryjówki na overdose. Broń typowo średniacka, jednym się spodoba innym nie :).

M32 Incendiary Bomb

250px-Main_m32_incendiary_bomb.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank12_04.gif

Koszt za NX: 7 dni/ 3,400 NX 30 dni/ 6,900 NX

Rodzaj Ataku: Spala - Granaty zapalające

Obrażenia: 48

Prędkość: 40

Przydatność: Mała

Ocena: 4/10

Opis:

Jest to granatnik strzelający granatami zapalającymi. Niestety o wiele gorsza od podstawowej wersji tej broni (która jest zresztą tańsza). Moim zdaniem prawie takie same rezultaty są po rzuceniu granatu zapalającego, więc kupowanie tej broni to wyrzucanie NX/GP w błoto. O wiele lepiej kupić tańszą i lepszą M32 (zwykłą) którą opisze jako następną. Nie polecam.

M32 Grenade Launcher

250px-M32_Grenade_Launcher_main.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank12_01.gif

Koszt za GP: 1 dzień / 4000 gp 7 dni / 17,000 GP 30 dni/ 34,500 GP 90 dni / 64,500 GP

Koszt za NX: 1 dzień / 800 NX 7 dni/ 3,400 NX 30 dni/ 6,900 NX 90 dni / 12,900 NX

Rodzaj Ataku: Granaty

Obrażenia: 70

Przydatność: Duża/ Bardzo Duża

Ocena: 9+/10

Opis:

Pierwszy i najsilniejszy granatnik w grze. Najprawdopodobniej najbardziej mordercza broń jaką można zdobyć w Combat Arms. Jej siła była już dwukrotnie zmniejszana jednak nadal jest wyjątkowo potężna (zmniejszenie obrażeń spowodowało dołożenie 2 magazynku). Jest dość szybka a jeden strzał granatem pod nogi zabija od razu, strzelając koło postaci lub w jej tors trzeba dwóch. Mój numer jeden jeśli chodzi o bronie - bezproblemowo zabija zombie na kwarantannie (zwykłe max 3 strzały, silniejsze ok 4) podczas fireteamu można łatwo ubijać całe grupki wrogów a w zwykłych walkach po prostu masakruje wrogów. Jej wadą jest możliwość zabicia siebie samego (strzelając z bliskiej odległości) a także niekiedy kick z rooma (w przypadku posiadania elite jest to wyeliminowane) Naprawdę każdy kto planuje speca powinien kupić tą broń.

M32 Stun Grenade

250px-Main_m32_stun_grenade.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank13_02.gif

Rodzaj Ataku: Dusi - Gaz

Obrażenia: 30

Przydatność: Mała

Ocena: 5/10

Opis:

Broń strzela granatami z gazem. Mało przydatne a wkurza i można łatwo zdobyć kicka z rooma. Broni nie polecam, niewiele silniejsze niż M32 Inecdiary Bomb.

Raczej nie kupować.

M93 Hornet

250px-Main_m93_hornet.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank12_02.gif

Koszt za GP: 7 dni / 9,500 GP 30 dni/ 19,500 GP

Koszt za NX: 7 dni/ 1,900 NX 30 dni/ 3,900 NX

Rodzaj Ataku: Mina

Obrażenia: 95

Ocena: 6/10

Opis:

Nieco silniejsza od zwykłej miny. Nadzianie się nadzianie się skutkuje niemal pewną śmiercią. Broni nie polecam - o wiele bardziej widoczna od zwykłych min, które po ułożeniu koło siebie też zabijają 1 uderzeniem.

Medkit

250px-Main_medkit.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank11_01.gif

Koszt za GP: 1 dzień / 2,500 7 dni / 9,500 GP 30 dni/ 19,500 GP 90 dni / 34,500 GP

Koszt za NX: 1 dzień / 500 NX 7 dni / 1,900 GP 30 dni/ 3,900 NX 90 dni / 6,900 NX

Rodzaj Ataku: Leczy użytkownika

Leczy obrażeń: 45 / jedna ~ tylko użytkownika

Przydatność: Duża

Ocena: 8/10

Opis:

Po użyciu leczy użytkownika. Gorsze od apteczek, ale jest pewność, że nikt nam tego nie zniszczy.

Satelite Scanner

250px-Main_satellite_scanner.jpg

Rodzaj Ataku: Pokazuje Przeciwników

Przydatność: Bardo Duża

Ocena: 10/10

Opis:

W Europejskiej wersji można ją zdobyć tylko z paczek losujących itemy. Niewątpliwie NAJLEPSZY przedmiot dostępny dla specjalisty, a moim zdaniem najlepszy przedmiot w grze. Po użyciu wszyscy członkowie drużyny mają włączone Satelite Chams - widzą przeciwników przez ściany (w hackach jest też taka funkcja - najczęściej nazywana NX chams / satelite chams ~ jednak działa tylko u hackera). Popularnie jest nazywane legalnym chamsem, jednak podczas jego użycia specjalista nie może używać żadnej innej broni (musi odpowiednio wcześnie przełączyć na właściwą broń, aby zabić znalezionego przeciwnika). Szczerze mówiąc jestem zadowolony, że w naszej wersji nie da się zdobyć tego przedmiotu za NXy (w innych się da, nie jestem pewny tylko co do NA). Jeżeli Wam wyleci z paczek, to obowiązkowo kupować speca!!!

Stamina Kit

250px-Main_stamina_kit.jpg

Dostępne od rangi: Ico_rank11_02.gif

Koszt za GP: 1 dzień / 2,500 7 dni / 9,500 GP 30 dni/ 19,500 GP 90 dni / 34,500 GP

Koszt za NX: 1 dzień / 500 NX 7 dni / 1,900 GP 30 dni/ 3,900 NX 90 dni / 6,900 NX

Rodzaj Ataku: Odnawia Staminę (wytrzymałość)

Przydatność: Bardzo Mała

Ocena: 1/10

Opis:

Po użyciu odnawia staminę użytkownika. W grze ma bardzo małą przydatność, jak już to kupować za GP - szkoda NXów.

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Opublikowano

Przy opisie pierwszej broni jest malutki błąd :P

powiadomieni kiedy będzie nalot, więc mają czas się uciec

A co do tuta to bardzo przydatny jakby ktoś nie wiedział która broń się gdzie nadaje :)

_K4R0LiN4_ .png
Opublikowano

Enzilos jak zawsze wyjebistoos :P

Dobra robota stary byku xD +

sygnatura_old.png

| 2x Kidmod | Exmoderator | ExMPC Media Team | 3x Combat Arms Private | Banned | ExMPC Modder Team | Blue Member |

Opublikowano

Nie nie dodawaj kolorów tak jest beautiful

Oczywiście bardzo ładna praca estetyczna leci co tam chcesz

Mam jedną uwagę co do Caltrops myślę ,że powinieneś poprawić są bardzo dobre na FT zwłaszcza na Bl wyrabiałem sobie na nich 140tyś pkt ale jak uważasz twoja sprawa

i jeszcze co do m32 palącego Rodzaj Ataku: Zwykły (karabin) raczej Rodzaj Ataku: Granaty no nie ?

down @ czekaj czekaj zaraz to gdzieś znaję

o proszę o to on

http://www.mpcforum.pl/topic/369817-szybki-exp-na-cabinfever/

Opublikowano

Oo nawet nie zauważyłem. No Enzu był nawet temat na MPC że się strasznie dużo pkt nimi zdobywa

sygnatura_old.png

| 2x Kidmod | Exmoderator | ExMPC Media Team | 3x Combat Arms Private | Banned | ExMPC Modder Team | Blue Member |

Opublikowano

Dobra robota ! +

Jest jedna uwaga z mojej strony , którą ktoś wyżej zasugerował , a mianowicie przydatność caltropsów w fireteam ;) są naprawde świetne , sam zobacz:

bez youtuba

Opublikowano

emmmm.... znowu zaczynacie ? ...

narobiliście tyle niepotrzebnych pod działów... a sami ich nie używacie ... kurwa mać...

Specjalista
Opublikowano

fajnie że napisałeś o satellite scanner ale on nie jest dla speca <_<

miałem go na tydzień i używałem na zwykłej postaci ;)

kiedyś gdy był do kupienia w sklepie to był na speca, ale teraz już nie :rolleyes:

pomogłem? wejdź tu i kliknij: pajacyk.pl

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Codziennie z głodu ginie jeden troll, nie bądź obojętny i już dziś nakarm trolla warnem :)

Opublikowano

fajnie że napisałeś o satellite scanner ale on nie jest dla speca <_<

miałem go na tydzień i używałem na zwykłej postaci ;)

kiedyś gdy był do kupienia w sklepie to był na speca, ale teraz już nie :rolleyes:

Dziwne .

Nie jest dla speca ?

To dlaczego gdy miałem go na jeden dzień nawet nie mogłem wsadzić go w slot na broń ?

9368_gold.png

Opublikowano

m32 ogniowe na ft też dobre combo po 40 idzie :) Wiem bo sam używałem lepsze od flame bo nie blagowało a pkt prawie tyle samo leciało

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Poprawiłem.

@up

Moim zdaniem flame lepsze, bo zawsze można samemu decydować gdzie będzie atakowało.

Poza tym flame ma sporo większe obrażenia :)

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Opublikowano

co do stamina kit masz nieskończoność sprintu przez ok.15 sek.

Uśmiechnij się, bo jutro może zabraknąć Ci czasu albo zębów.

Specjalista
Opublikowano

Dziwne .

Nie jest dla speca ?

To dlaczego gdy miałem go na jeden dzień nawet nie mogłem wsadzić go w slot na broń ?

bo w 1 slot tego nie wsadzisz, możesz w bacpack lub chyba tam gdzie granat, ale na 100% to nie jest na speca

mogę się założyć o broń na perma, chyba że teraz coś zmienili

btw. kiedy to miałeś? może kiedyś to było na speca ;)

pomogłem? wejdź tu i kliknij: pajacyk.pl

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Codziennie z głodu ginie jeden troll, nie bądź obojętny i już dziś nakarm trolla warnem :)

Opublikowano

Fajny Poradnik łap +

Nadzianie się nadzianie się skutkuje niemal pewną śmiercią.

Przy Hornecie napisałeś 2x Nadzianie się ;D

,,Ktoś musi być ostatni żeby ktoś mógł być pierwszy"

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...