Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

rozpoczalem nauke Pascal'a i podczas pierwszych cwiczen natknalem sie na problem

korzystajac z FP (Free Pascal)

wpisuje taka instrukcje:

program start;

begin

writeln ('uga buga');

end.

po skompilowaniu i uruchomieniu pojawia sie okno cmd na ok. 0,0001s i znika

czy tak ma byc czy to moja wina? jesli moja wina to jak zrobic by ten napis widnial tak dlugo dopoki nie wylacze programu?

Katton no jutsu

gg athisa: 636375 <tylko mu nie mowcie :)

Opublikowano

Technicznie rzecz biorąc program się wykonał, więc zwolnił zasoby i zamknął konsolę. Jeśli dobrze pamiętam, to żeby na Ciebie zaczekał po writeln możesz dodać instrukcję:

To jest ukryta treść, proszę

Możesz też najpierw uruchomić konsolę i w niej swój program.

Opublikowano

readln z tego co wiem to przypisuje zmiennej dana wartosc i po nacisnieciu eter przechodzi do nastepnej instrukcji zas opcja read jest taka sama tlyko bez naciskania enter (mozemy wpisac tylko 1 znak poczym samo przelazi dalej)

a co do tej konsoli to jak ja uruchomic jesli moglbys powiedziec

Katton no jutsu

gg athisa: 636375 <tylko mu nie mowcie :)

Opublikowano

Samo readln; powinno poczekać na dowolny klawisz i wtedy zakończyć działanie programu. Co do konsoli, to Start->Programy->Wiersz polecenia, albo Start->Uruchom->wpisujesz: cmd, albo Start->Uruchom->i wklepujesz: command.

Opublikowano

Używając ścieżki do niego. Czyli wrzucasz plik nazwa.exe na dysk c:\ a następnie uruchamiasz wiersz polecenia i wpisujesz c:\nazwa.exe

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co pamietam to byla jeszcze komenda "repeat until keypressed;" i ona powodowała zatrzymanie sie programu dopoki nie nacisnie sie jakiegos klawisza ;)

• Dodaj nową pozycję...