Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Da się stworzyć w AutoIt gre typu Gothic  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Da si? stworzy? w AutoIt gre typu Gothic?

• Oczywi??ie ?e tak
    • Chyba tak
    • G?upi jeste??;-) w autoIt da si? tworzy? tylko gry 2D
    • Nieda si?
    • Wybij to sobie z tego pustego ?ba;-)!
    • Niewiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie! Jestem początkujący w AutoIt(przedtem tworzyłem programy w Dev-C++,gry w RPG Maker itp.) I jestem ciekawy czy da się stworzyć jaką gre w AutoIt np. strategie czy fps.

Tylko z ciekawośći. Jednakże jeżeli się da to prosze o skrypty chciałbym zobaczyć tylko budowe skryptu.

Na ich podstawie będe tworzyć gre;-)

Z góry Dzięki xD!

Edytowane przez KaWu
Opublikowano

da się tylko po co? Gra będzie tak laggować...Au nie jest do gier. Jeżeli podoba ci się składnia Au obczaj sobie:

FreeBasic,

PureBasic,

BlitzBasic

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano (edytowane)

da się tylko po co? Gra będzie tak laggować...Au nie jest do gier. Jeżeli podoba ci się składnia Au obczaj sobie:

FreeBasic,

PureBasic,

BlitzBasic

Ok, wiem co to jest Visual Basic , więc zaraz do obczaje :D

Dzięki

Edit: Free Basic i ta reszta niechce mnie się uczyć nowego języka programistycznego! A chce stworzyć a AutoIt bo jestem ciekawy jak to będzie wyglądać

Ale dzięki za pomysł...

Edytowane przez KaWu
Opublikowano

poczytaj o prędkości AutoIt'a-nie uciągnie. Ile będzie FPS'ów? 3, 2?

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Bardziej chodzi mi o strategie lub przygodówkę

To był tylko przykład a poza tym gre FPS 5 poziomową czy 10 powinno utrzymać tylko grafa będzie chu...a

Opublikowano

Oczywiście że się da, ale AutoIT nie jest przeznaczony do pisania gier tylko programów, więc nie ma tam żadnych bibliotek ap ropo gier. Gier na GUI nie ma po co robić, chyba że to mają być jakieś proste 2d. Jeśli potrafisz przetłumaczyć jakąś bibliotekę graficzną, np. DirectX z innego języka (C++) na AutoIT, to wtedy będziesz mógł robić gry, ale wątpię czy coś z tego wyjdzie.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

Oczywiście że się da, ale AutoIT nie jest przeznaczony do pisania gier tylko programów, więc nie ma tam żadnych bibliotek ap ropo gier. Gier na GUI nie ma po co robić, chyba że to mają być jakieś proste 2d. Jeśli potrafisz przetłumaczyć jakąś bibliotekę graficzną, np. DirectX z innego języka (C++) na AutoIT, to wtedy będziesz mógł robić gry, ale wątpię czy coś z tego wyjdzie.

Dobra dzięki... Masz plus odemnie :) .

A i tera do reszty bo niechce zakładać nowego temata(bo zaśmiecam) i tera wiem że można zrobić gre ale będzie lagować i nawet niewarto, ale będe próbował w takim razie sam... Z tego co wiem w autoIt można zrobić bota, a jako że chce zrobić gre będzie mi potrzebny więc czy ktoś ma jakiś prosty skrypt na bota który przechodzi sobie spokojnie lub biegnie?

Opublikowano

Z tego posta wnioskuje, że ty nie wiesz nic o programowaniu/pisaniu gier, i wgl o programowaniu. Wgl. jest on tak napisany, że nikt nic z tego nie zrozumie. Co jest wspólnego między botem, a grą? Lepiej zacznij sie uczyć...

Opublikowano

Do robienia gier 2d polecam Multimedia Fusion 2 lub o wiele tańszego Game Maker-a (jednak jakość i łatwość obsługi idzie w parze z ceną (oczywiście internet jest pełny piratów)). Bardzo proste wbudowane mechanizmy, gotowe funkcje, gotowe wykrywanie kolizji, mnóstwo darmowych pluginów, np. do fizyki box2d itp. Pomimo że to język (no można to tak nazwać) interpretowany (tak samo jak AutoIT) to wszystko działa błyskawicznie. Ew. polecam darmowy Construct, ma bardzo fajne wbudowane fizyki. Z 3d jest o wiele ciężej, ale też da radę (wg. mnie najłatwiej w game makerze).

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano (edytowane)

@up

Tak, przy tym gdzie trzeba było klikać na buttony to strasznie zwalniało, ale nie wiem dlaczego przy grze chodziło bez zarzutu (migał tylko ekran :/)Teoretycznie powinno być na odwrót. Może spowodowane dużą ilością buttonów do spr? Ciekawe.

Tak wgl to można by z tego zrobić całkiem fajną gierkę :)

PS. Pasowało by dać sleepa przy zczytywaniu klawisza. Bo jak się przytrzyma leci aż miło, i przechodzi przez wszystko. A najlepiej, żeby po kliknięciu od razu odciskał(?) go do góry.

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano

tam gdzie klikasz na butony to robienie mapki f1 -trawa f2 drzewo:D

i ukladasz zamula bo jest troszke 'podlogi'-buttonow jak juz zauwazyles

dlatego w glownym oknie dalem widok 9x9 mniej muli a w miare ladnie mapke widac

sleep nie pomoze zbytnio jesli przytrzymasz to i tak bedzie dalej smigac tylko ze wolniej i jak puscisz to i tak wykona jeszcze ilesnascie razy krok;/

dorobic jakiegos przeciwnika mozna + ciekawsza mapke i nawet ladnie bedzie:)

chcialem zrobic jakis taki 'widok pod katem' ale nie wiem jak wyedy mape rysowac:D

[edit] mala poprawka wchodzeniu zamiast hotkey'a uzywa teraz acceleratora nie przechodzi przez sciany i dziala elegancko:) + widok gracz ^^

To jest ukryta treść, proszę

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Z tego posta wnioskuje, że ty nie wiesz nic o programowaniu/pisaniu gier, i wgl o programowaniu. Wgl. jest on tak napisany, że nikt nic z tego nie zrozumie. Co jest wspólnego między botem, a grą? Lepiej zacznij sie uczyć...

Chyba niezrozumiałeś... wcześniej programowałem w Dev C++ więc to chyba ty powinieneś zacząć się uczyć bo widać że to ty jesteś za głupi.

Co ma wspólnego BOT DO GRY?

To lepiej pomyśl bo nawet głupsza od ciebie owca by wiedziała!

Do robienia gier 2d polecam Multimedia Fusion 2 lub o wiele tańszego Game Maker-a (jednak jakość i łatwość obsługi idzie w parze z ceną (oczywiście internet jest pełny piratów)). Bardzo proste wbudowane mechanizmy, gotowe funkcje, gotowe wykrywanie kolizji, mnóstwo darmowych pluginów, np. do fizyki box2d itp. Pomimo że to język (no można to tak nazwać) interpretowany (tak samo jak AutoIT) to wszystko działa błyskawicznie. Ew. polecam darmowy Construct, ma bardzo fajne wbudowane fizyki. Z 3d jest o wiele ciężej, ale też da radę (wg. mnie najłatwiej w game makerze).

Do robienia gier 2D ja polecam:

- TGF

- Rpg Maker XP lub VX

Do robienia gier 3D polecam:

- Blender(podobno da sie)

- FPS Creator

- Unreal Development (czy jakoś tak) :D

• Dodaj nową pozycję...