Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Teoria] Zaczynamy pracę w Photoshopie!

Shavenis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim już trzecim poradniku do Photoshopa!

Chciałbym przekazać w nim Wam ogólne zastosowanie programu, przydatne strony z C4D, teksturami, czcionkami, triki i tym podobne. A zatem, zapnijcie pasy - zaczynamy!

Spis treści:

• Podstawy
  • Przydatne strony
  • Artykuły
  • "Dopalacze"
  • Porady ekspertów.
  • Tutoriale
  • Filtry
  • Render
  • Tło
  • Kolory
  • Napis
  • Wykończenie

Podstawy.

Na początku musisz sobie zaplanować jaką chcesz zrobić pracę- jakieś anime, piłka nożna, fantasy czy cokolwiek innego. W zależności od tego, jaki rodzaj pracy wybierzesz, takie zastosujesz na niej efekty, kolory i tekst. Odpowiednia kompozycja to podstawa, jeżeli wszystko jest ze sobą scalone w jedność wygląda o wiele lepiej, niż chaos, który panuje na wielu pracach początkujących grafików. Uwierzcie, wygląda to bardzo słabo, chyba, że robi to osoba, która na prawdę zna się na rzeczy. Ważnym czynnikiem jest również odpowiedni dobór efektów. Wielu ludzi (zwłaszcza amatorów) bierze jakiegoś brusha, C4D, bądź coś innego i wali tym gdzie tylko się da. Zmienia tylko tryby mieszania i krycie na ślepo, co jest najgorszą rzeczą, jaką można robić! Praca nie może być zawalona efektami. Ma być estetyczna, czysta, ładna i czytelna. Za pewne zastanawiasz się, co zrobić, jeśli masz bardzo ładny efekt, który super się komponuje z resztą, ale najeżdża na render i inny efekt. Otóż odpowiedź jest prosta - gumka (easer tool). Zwykła gumka z wielkością brusha np. 60, bądź (jeśli coś jest mniejsze), rozwartość również jest mniejsza - to trzeba po prostu samemu ustalić względem tego, co wymazujemy. Kolejną ważną, bardzo ważną sprawą jest estetyka rendera. Zapamiętajcie sobie to wszyscy - zawsze, ale to ZAWSZE wymazujmy tekstury, C4D, brushe czy jakiekolwiek inne efekty z twarzy, koszulki, ubrania, innych części ciała - estetyka rendera to podstawa. Mając super pracę, a brudny render praca prezentuje się o kilka klas niżej. Gumować należy na bieżąco, bo jeśli pod koniec pracy przypomni nam się, że rendera nie wygumkowaliśmy, będzie za późno, będzie trzeba usuwać niektóre warstwy, wprowadzi to zamęt. Przez coś takiego również możemy zniszczyć pracę. Następną sprawą jest stworzenie tła. Pamiętaj- dobieraj je zawsze odpowiednio względem rendera. Np.: jeśli robisz sygnaturkę z wampirem, to nie zrobisz w niej różowego tła, jakie za pewne zrobiłbyś w sygnaturce z Barbie. Nazywa się to klimat pracy, który również jest bardzo ważny. Kolejna sprawa - światło. Zapewne wielu z Was, początkujących, pierwsze co słyszy, że takie coś się robi. Jest to już bardziej zaawansowana sprawa. Najlepiej prezentuje się, jeżeli tematyką naszego siga jest coś mrocznego, a na środku, wookoło rendera są żółte bądź pomarańczowe efekty, ozdabiające go. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, jeżeli tworzymy "mrocznego siga" boki najlepiej przyciemnić czarnym brushem 300px, a krycie tej warstwy zmienić na 70-30%, zależy od tła i gustu. Kiedy już je przyciemnimy dajemy kropę koło głowy naszej postaci białym soft brushem 300, natomiast tryb zmieniamy na Color Dodge, Linear Dodge, bądź Overlay czy Soft Light, krycie według uznania. Co nam to da? A to, że kolory w okół postaci będą żywsze, ładniejsze i bardziej świetliste, co będzie się pięknie prezentować przy przyciemnionych bokach. Bardzo istotne jest też wycinanie rendera ze stocka (obrazka z tłem). Jest to podstawowa, ale sprawiająca problemy. Czynność wycinamy narzędziem Magnetic Lasso Tool, bądź gumkujemy w niektórych miejscach jeśli coś nie wyjdzie do końca. Naturalnie, jeżeli wycinać nie potrafimy, to nic trudnego, ale o tym później. O napisie oraz innych, ważnych czynnikach również napiszę szczegółowo w następnych punktach .

Przydatne strony.

Następnym ważnym krokiem jest to, z czego macie zrobić swoją pracę. Nie znacie stron, na których można znaleźć jakieś przydatne artykuły do stworzenia czegokolwiek. Jeżeli tak, to ten punkt jest dla Was. Zdecydowanie największym zbiorem wszelkich brushy, tekstur i innych efektów jest strona deviantArt, z której sam korzystam z bardzo przyjemnym skutkiem. Jeszcze jedną, dobrą metodą na pozyskiwanie materiałów jest pobieranie paczek z Tutoriali, w których zawsze są zawarte teksturki, brushe, C4D użyte w pracy, prezentowanej w tutorialu (o nich napiszę później).Naturalnie jeśli się uprzemy, zawsze możemy zapytać wujka Google, czy ma dla nas coś lepszego.

;)

www.deviantart.com

Wycinanie rendera.

Kolejny problem - nie potrafię wycinać renderów, trzęsie mi się ręka, mam nerwicę, nie potrafię! Co robić w takiej sytuacji? Nie ma problemu, są od tego odpowiednie portale, na przykład:

www.planetrenders.net

Możesz również zgłosić się na jakimś portalu graficznym w dziale "Cut Studio'', czyli kącik, w którym zawodowi 'cutowcy' wycinają rendery na zamówienia. Wystarczy mieć tylko swój upatrzony obrazek. Pamiętaj też, że jeśli szukasz w wyszukiwarce RENDERU to pisz Sasuke render, bądź Sasuke PNG, bo samo Sasuke może Ci wyszukać również stocki JPG-i, oraz inne tego typu rzeczy.

Przydatne strony.

Przydatną stronką nie związaną z tematem jest

www.pstools.pl

,która przetłumacza nazwy narzędzi, filtrów itp, z polskiego na angielski, bądź odwrotnie.

Filtry.

Kolejną bardzo ważną i trudno sprawą są filtry. Postaram Wam się je przedstawić jak najlepiej, jednakże, aby je dokładnie zrozumieć i poznać musicie je sami rozszyfrować. Opiszę Wam tutaj najbardziej przydatny rodzaj filtrów (nie gniewajcie się, bo sam też niektórych nie znam), ale spróbuję.

Blur/Rozmycia:

● Average/Średnia - nakłada na sygnaturkę kolor dominujący, wymieszany z kolorami pobocznymi.

● Blur/Rozmycie - najzwyklejsze rozmycie, którego częstotliwość i inne czyniki możemy regulować suwakami.

● Blur More/Rozmyj bardziej - zwyczajne, automatyczne rozmycie, całkiem przydatna opcja, jeśli chcemy rozmyć sobie coś, a nie wiemy w jakich proporcjach, ten blur zrobi to idealnie.

● Blur Box/Rozmycie skrzyni, pudła (?) - polega ono na rozmyciu elementu, który jest poboczny, przez co ładnie można wtopić to w tło, całkiem przydatne.

● Gaussian Blur/Rozmycie gaussowskie - moje ulubione, rozmywa element bardzo ładnie, można to wykorzystać do ozdoby m.in. rendera, jest też dobre do umocnienia kolorów, wszystko regulujemy za pomocą ilości pikseli.

● Lens Blur/Rozmycie soczewkowe - może je szczegółowo regulować, ale za dużo o nim nie wiem, nie bijcie, musicie to sami ogarnąć.

● Motion Blur/Poruszenie - zamienia element, który blurujemy na paski, które możemy regulować, ich częstotliwość, odstępy, oraz kąt, całkiem dobrze ozdabia tło i wzmacnia kolory.

● Radial Blur/Rozmycie promieniste - to rozmycie, polegające (jak mówi nazwa), na zamienieniu danego elementu na wiązkę światła, promień, czy coś tego typu, można regulować jakość i częstotliwość, całkiem ładnie się to prezentuje.

Pozostałych trzech nie znam na tyle dobrze, aby Wam je opisać, nie chce Was wprowadzić w błąd, wybaczcie, to poznacie we własnym zakresie.

Następnym bardzo istotnym oraz prostym (ale za to jak efektownym nieraz) filtrem jest Sharpen (wyostrzenie), jego opcje to:

● Sharpen/Wyostrzenie - wyostrza cały obrazek, nie raz wygląda to bardzo dobrze ,ale trzeba też niekiedy użyć gumki, bądź zmniejszyć krycie warstwy, którą wyostrzyliśmy.

● Sharpen Edges/Wyostrz krawędzie - Wyostrzenie krawędzi, jak wyżej, tyle tylko, że wyostrzamy tylko krawędzie danych elementów.

● Sharpen More/Wyostrz bardziej - jak Sharpen, tyle tylko, że z większą częstotliwością.

Zostawiamy blury, co do innych filtrów takich jak distort, brush strokes, sketch, render itp to są one odpowiedzialne za wszelkiego rodzaju zniekształcenia danych elementów, ozdabianie tła, rozciąganie, zwężanie, zaokrąglanie i tak dalej, nie ma sensu tego opisywać, jest to jak najbardziej do opanowania samemu.

Render

Następnym elementem jest render, bez wątpienia najważniejszy na danej pracy (bez niego nie ma praktycznie pracy, chyba, że tworzymy abstrakcje czy coś w tym stylu), opisałem go znacznie w pierwszym punckie, tutaj chciałbym dodać, że render trzeba ładnie 'doprawić', o co w tym chodzi? Po prostu musimy go upiększyć, a metod, których możemy użyć jest bardzo wiele, najprostsza to duplikacja warstw z renderem, zmienianie krycia, opcji mieszania, czasami warto też go zdesaturować (zabrać kolory), CTRL + SHIFT + U. Możemy również dawać na nie różne blury (najlepiej Gaussian blur), może wyjść dobrze, zależy to Tylko od Waszej kreatywności i kombinowania.

Tło.

Podpora pracy - Tło, bez niego nie ma nic. Jest to dosłownie całe otoczenie pracy. Przeważnie z nim jest największy problem (nie licząc napisów), aby stworzyć ładne tło musimy wiedzieć co chcemy zrobić (jak pisałem w punkcie pierwszym), trzeba pamiętać o klimacie i temacie pracy, którą wykonujemy. Najlepszą metodą na tło jest własna kreatywność oraz pomysły, wiadomo, że potrzebne są też odpowiednie materiały (tekstury, C4D, brushe), wykorzystanie ich w naszej pracy jest dobrowolne, ale pamiętajcie o estetyce pracy. Najlepsza rada na tło? Nie ma takiej. Każdy ma swój własny, indywidualny styl tworzenia tła, jak i każdego innego elementu pracy, trzeba po prostu ćwiczyć, kombinować, łączyć różne efekty i nie zrażać się nie powodzeniami - trening czyni mistrza.

Kolorystyka.

Kolory, bez nich praca nie ma życia, jest nudna, brzydka i jednolita. Kolorystyka pracy zależy od tła, ale to już wiecie. Podam Wam prosty przykład, stworzyliście super prace, ze smokiem, dookoła niego kolorystyka jednak jest zbyt jaskrawa, ostra i nieprzyjemna dla oka, co robić w takiej sytuacji? A to, że bierzemy w palecie kolorów barwę błękitną i na nowej warstwie pokrywamy nią prace, ustawiamy na overlay, soft light, pin light, color burn, bądź co tylko będziecie chcieli - wszystko zależy od Waszego gustu, no i pracy, tak samo zmieniamy krycie. Jeżeli chcemy natomiast pracę "ożywić'', to bierzemy do ręki naturalnie jakąś ciepłą, jaskrawą (tylko bez przesady) barwę i na nowej warstwie nią wypełniamy pracę. Co do kolorów to najlepiej próbować nakładać różne barwy na pracę (tak jak przedstawiłem Wam w przykładzie), wszystko jest do zrobienia ,tylko trzeba popróbować. ;-)

Napisy.

Napis, tak, to jest moja pięta achillesowa, tak samo jak pewnie większości początkujących grafików (bądźcie gotowi, że jak będziecie prezentować swoje prace na jakichś serwisach zostaniecie za pewne właśnie przez napis zjechani ostro, ale nie zrażajcie się, tylko trenujcie i stosujcie do porad), cóż by Wam tu o nim powiedzieć, sam mam z nim duże problemy, ale najważniejsze jest odpowiednie przypasowanie do tła (kolorem), wybór odpowiedniej czcionki (na początku najlepiej robić napisy prostymi czcionkami), ja bym Wam, jak początkującym polecał advent, elephant, groovy fast, st.andrew (ta ładnie pasuje do tematyki horroru). Ważne jest też umiejscowienie, nie powinno się tworzyć napisów w okolicach rogów, to nie wygląda ładnie, dobrze umiejscowić dosyć blisko rendera, ale bez przesadyzmu, musicie po prostu obiektywnie popatrzeć na pracę i wyczaicie na pewno taki punkt, który jest pusty i brakuje tam właśnie tego napisu. Co do stronki z czcionkami to polecam Wam: dafont, bądź wujka Google wink.gif. Musicie sami odkryć inspirację w napisach, ale jest to bardzo trudne (zwłaszcza dla nowicjuszy), ale spokojnie, z czasem będzie coraz lepiej i lepiej. ;-)

www.dafont.com

Wykończenie.

Ostatni punkt mojego poradnika - wykończenie, ważny aspekt pracy. Często z ładnej pracy, możemy zrobić kicz, poprzez nieumiejętne jej wykończenie. Ja stosuje takie metody, złączam wszystkie warstwy (CTRL + SHIFT + E) kilka razy, zmieniam ich tryby, krycia, rozmywam blurami, zawsze odpowiedni wyostrzam, bawię się takimi opcjami jak Brightness/Contrast (jasność/kontrast), Curves/Krzywy, Photofilter/Filtr fotograficzny, bardzo przydatny - można doprawić odpowiednio kolorki. Pamiętaj, że zawsze możesz zaproponować komuś kolaboracje (collab), może ten ktoś odpicuje Twą pracę w kosmos? Kto wie...

I tak dotarliśmy do końca, mam nadzieję, że nie było tak strasznie. wink.gif Co do poradnika to ode mnie taka prywatna rada: jeżeli nie będziesz systematycznie tworzył prac, będziesz leniwy, nie będziesz miał czasu to nie oczekuj szybkich rezultatów i efektów, nie zrażaj się krytyką innych (pamiętaj - każdy człowiek na poziomie potrafi ją przyjąć), a raczej domagaj się jej! Czytaj tutoriale, prezentuj swoje prace na forach graficznych, po prostu staraj się, bądź konsekwentny i wytrwały w tym co robisz, a to się na pewno opłaci!

Na koniec napiszę, że poradnik został napisany w 100% przeze mnie (Vendeto aka Furksa aka Daxa(erona aka Overlorda aka Imperionna) i zabraniam kopiowania go.

Gorąco zachęcam do komentowania poradnika, korzystania z niego i odnoszenia sukcesów w karierze grafika!

Vendeto. / Shavenis

Jeśli Ci pomogłem, to uprzejmie proszę - w ramach odwdzięczenia - daj plusa.

:)

UBPlanet-1308915433-U15790.png

by me

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po przeczytaniu tej lektury, nabrałem ochoty na zrobienie pracy o tematyce Anime, nie wiem dlaczego. ;D

Dziękuję za tutorial, na pewno mi się przyda.

galeria1y.jpg

Graffic is fantastic.

<3

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ten poradnik jest świetny, tyle się z niego dowiedziałam, szczególnie teraz

kiedy przygotowuje prezentację serwera, dziękuje, leci +

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...