Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Kiepsko odbierający net.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hm.. Siema.

Przejdę od razu do rzeczy.

Mam internet w netii.

Miałem nie dawno jeszcze stary modem SAGEM'a.

Chciałem mieć jakiś nowy, to zrobiłem zwarcie w modemie i napisałem do nich mejla że mam uszkodzony modem.

Przyjechał typ od nich, pokręcił się i stwierdził że modem spalony przez burze ;oo xD

Po 2 dniach przysłali nowy modem, w zasadzie napisali że to ruter :P Asmax AR 901

Odinstalowałem stary, i zainstalowałem ten nowy, zgodnie z ich softem na płytce, niby wszystko chodzi itp. Ale w rogu gdzie powinno być dane łącza, ilość trwania i takie tam, pisało Ograniczony lub brak łącznośći.

Nie przejmowałem się bo kuzyn obok ma to samo ale już ma ponad pół roku i działa bez zarzutu. Tyle że mi miesiąc pochodziło a teraz muszę czekać pół godziny aż się połączy net.

Nie raz kombinować trzeba, resetować kompa itp.

Nie chce do nich dzwonić bo tam się dodzwonić to masakra jest. W ostateczności napiszę mejla. Wątpię żeby wymiana systemu pomogła. Skanowałem nawet antywirek.

I nasuwa mi się taka myśl, w ustawieniach w panelu sterowania jest ustawione w połączeniach sieciowych żeby modem automatycznie pobierał IP.

Może te ip jest ustawione fabrycznie? Bo przecież sama netia tych modemów nie produkuje. W instrukcji pisało że ustawienia ręczne mogę poprawić odbiór i funkcjonowanie łącza.

Tylko tyle że tam jest Ip, maska pod sieci, brama domyśla itd. nie wiem właśnie skąd to wziąść

PS. Nie piszcie że mam wymienić modem bo jest nowy, po za tym sąsiedzi i koledzy mają taki sam i dobrze im śmiga, albo że mam dzwonić do nich, to zrobie w ostateczności.

//gif w sygnie

F.

RZAL :<

Do u wanna fight with me?

Opublikowano

Ten modem jest zjebany... Raz net wejdzie od razu a raz trzeba długo czekać... Najprościej resetnąć kompa wtedy się połączy normalnie

Opublikowano

Ale nie rozumiem tego, kuzyn mieszka może z 1km dalej ode mnie i ma ten sam modem i jest okej, tylko nie raz mu padnie, ale to raz na tydzień, dwa tygodnie.

Po za tym nie raz muszę resać i resać, to wole włączyc pół godziny wcześniej i poczekać aż załapie.

//gif w sygnie

F.

Gość malutki688
Opublikowano

To wrzuc SS-a z ustawieniami routera.Pewnie masz zle skonfigurowany...

Opublikowano

Ale właśnie chodzi Ci o ten SS połaczenia sieciowego? Mówie że jest ustawione standardowo na automatyczne pobieranie adresu IP

//gif w sygnie

F.

Gość malutki688
Opublikowano

Najlepiej zadzwon/wyslij mail/list/telergram i z nimi pogaj.Nie wiem wsydzisz sie?Jak tak to spytaj sie kolegow...jak mamy Ci pomoc skoro wiemy ylko ze router Ci dlugo laczy.

pewnie w konfiguracji bd musial zmienic kiljka opcji zmienic kilka literek i juz.

Opublikowano

Najlepiej zadzwon/wyslij mail/list/telergram i z nimi pogaj.Nie wiem wsydzisz sie?Jak tak to spytaj sie kolegow...jak mamy Ci pomoc skoro wiemy ylko ze router Ci dlugo laczy.

pewnie w konfiguracji bd musial zmienic kiljka opcji zmienic kilka literek i juz.

Jak masz takie posty pisać, nie pisz wcale. Czego mam się wstydzić? Już nie raz do tych pajaców dzwoniłem za przeproszeniem, 15 min. czekaj aż cię połączą potem te ich gadanie to godzina schodzi, przyślą kogoś, 2 dni pochodzi i coś nowego wychodzi...

//gif w sygnie

F.