Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czcionka i "cele zarobkowe"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc nie wiedząc, gdzie owy temat utworzyć, zdecydowałem się na te forum.

Dobra przed przejściem do meritum, to dość skomplikowany temat, więc jak nie masz sił do udzielenia jakiejś sensownej odpowiedzi opuść tą stronę.

Tak więc (a tu łatwiejsze pytanie, czy można zaczynać zdanie od "Tak więc"?) wszystko dotyczy tej czcionki: "Space Patrol". Na niektórych stronach do pobierania czcionek jest tylko napis: "free", tutaj jest spoko... ale na niektórych stronach pojawia się licencja... "Freeware". Na stronie autora... nie doszukałem się czcionki (zerknąłem i wyszedłem, bo nie znalazłem ;d). Tak więc, przypuszczam, że czcionka jest jednak objęta jakąś licencją. Ale żeby skomplikować sprawę (łatwo było do tej pory co nie?) licencja "Freeware", nie pozwala na zyski innym : "Programy na licencji freeware mogą być nieodpłatnie wykorzystywane, jednak zabrania się czerpania korzyści finansowych z ich dystrybucji przez osoby trzecie." Ale nie chcę jej sprzedawać, nie o to tu chodzi... Teraz przejdźmy do wielkiego serwisu youtube, który był tak (nie)miły, że ma forum po angielsku i wszystko trzeba pisać na jakimś innym forum (na tym), żeby zdobyć odpowiedź po polsku i nie mieć problemów z językiem ang.... Tak więc, jakby czcionka miała takową licencje i jakbym ja mógł zdobyć (macie udzielić odpowiedzieć, a nie kwestionować te słowa, które zaraz padną) partnerstwo na yt(youtube) mi da pewne zarobki (za filmy). A jak częścią filmu jest logo, a w owym logu jest napis tą czcionką (jak ogarniasz gratulacje, w końcu nie ma szkoły). Ta i teraz pytanie do was: czy tutaj złamałbym licencje tej czcionki?

Jak dotrwałeś, znów ci składam gratulacje , a teraz pomyśl i daj odpowiedź, która, wyjaśni mi tą niepewność.

Mój kanał na YT :

http://www.youtube.com/user/TheDaxanGo?feature=mhum

Opublikowano

Nie możesz sprzedawać tej czcionki jedynie, bezpośrednio nie jest ona przyczyną zarobku, a licencja freeware obejmuje jedynie dystrybucje (chodź co do tego ostatniego nie jestem pewien). Znalazłem Tobie informacje nt. czcionki na pewnej stronie - o czcionce space patrol.

To jest ukryta treść, proszę

Czyli czcionka ta może być użyta do celów nie komercyjnych jak i komercyjnych.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

dzięki, o to właśnie mi chodziło, temat można zamknąć :)

Mój kanał na YT :

http://www.youtube.com/user/TheDaxanGo?feature=mhum