Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co tak naprawde potrafi autoit?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuje naukę tego wspaniałego języka.Tylko zastanawia mnie co on tak naprawdę potrafi? ;)

Podacie jakieś profesjonalne prace? :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Popatrz w gotowce i tak chyba najszybciej się dowiesz ;)

Głównie jest on chyba dla potrzeb pisania botów ale w końcu ma tyle funkcji ,że można robić gry(chociaż ciężko ale dla chcącego nic trudnego ;) ) , po za tym możesz napisać dla przykładu odtwarzacze mp3 itp.

Może byłoby prościej jakbyś spytał co chcesz napisać a my Ci powiemy czy tak się da :D

Ja w AutoIT minusów nie widze :)

Jest o wiele prostszy i zrozumialszy od innych, przez co milej się pisze i szybciej znajduje błędy :)

Opublikowano

Popatrz w gotowce i tak chyba najszybciej się dowiesz ;)

Głównie jest on chyba dla potrzeb pisania botów ale w końcu ma tyle funkcji ,że można robić gry(chociaż ciężko ale dla chcącego nic trudnego ;) ) , po za tym możesz napisać dla przykładu odtwarzacze mp3 itp.

Może byłoby prościej jakbyś spytał co chcesz napisać a my Ci powiemy czy tak się da :D

Ja w AutoIT minusów nie widze :)

Jest o wiele prostszy i zrozumialszy od innych, przez co milej się pisze i szybciej znajduje błędy :)

Np. coś takiego?? 77794703.png

Opublikowano

Prawdę mówiąc gówno potrafi :). On jest tylko językiem skryptowym. Nikt nie pisze w nim profesjonalnego oprogramowania.

Plusy:

Prosty

Dobrze udokumentowany

Minusy:

Wolny

Wbudowane zmienne super globalne

Mało bibliotek

Język skryptowy

Interpretowany

Nie do zastosowania profesjonalnego

Nie tworzony przez profesjonalistów.

Brak zaawansowanych konstrukcji językowych

Brak obiektowości

Brak generyczności

Można by tak wymieniać jeszcze dłuuuugo :)

Istnieje mnóstwo lepszych języków skryptowych, np Lua.

RAsfepN.png
Opublikowano

Osama podcinasz skrzydla :P

Szczerze mówiąc gdybym znał AutoIT przed pascalem i c++ to od niego bym zaczynał bo on świetnie wprowadza w podstawowe zagadnienia z programowania ;)

A jeśli znasz już jakieś języki to myślę ,że jak chcesz się pobawić mozesz sie uczyc :)

Opublikowano

Najbardziej skomplikowaną rzecz w autoit jaką widziałem to chyba był prosty silnik 3d. Gdzieś na youtube jest. Ale autoit nie masz zbyt dużych możliwości. Jest dobry do nauki, a potem bierzesz się za C++. W autoit można zrobić jakieś boty, czy proste gry 2d itp.

Opublikowano
Minusy:

Wolny

Mało bibliotek

Język skryptowy

Interpretowany

Nie do zastosowania profesjonalnego

Nie tworzony przez profesjonalistów.

Brak zaawansowanych konstrukcji językowych

Brak obiektowości

Brak generyczności

Tak naprawdę to:

Minusy:

Wolny, bo interpretowany

Z resztą się nie zgadzam. Brak obiektowości lub generyczności zacznie ci przeszkadzać dopiero, jak ową obiektowość i generyczność poznasz.

Nie widzę, dlaczego "język skryptowy" miałoby być minusem samo przez się.

Co z tego, że nie tworzony przez profejsonalistów, skoro sam wspominasz o świetnej dokumentacji? ;]

Wszystkie biblioteki dla C zadziałają tez w AutoIcie. Więc wracamy tylko do tego, że znacznie wolniej ;]

Co złego w zmiennych superglobalnych?

Po prostu pamiętaj, że AutoIt służy do tworzenia skryptów, a nie programów.

Szybko się go nauczyć i szybko tworzy się gotowe skrypty.

Do rozwiązywania poważniejszych problemów, ani "do zastosowania profesjonalnego/komercyjnego" nie służy.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

auto it potrafi tyle ile osoba która w nim programuje

jak pomogłem pamiętaj o +'y

11923506.jpg

10[OK]

25[OK]

50[OK]

75[OK]

100[OK]

125[OK]

150[OK]

175[NO]

200[NO]

Opublikowano

auto it potrafi tyle ile osoba która w nim programuje

Bzdury. Jeżeli ktoś umie obiektowość to jak ma jej użyć w autoit?

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

@up

myślałem sam nad odpowiednią jej inplementacją w Au. Jest to możliwe np. dzięki systemowi flag itd. nie wiem jedynie jak można by rozwiązać dziedziczenie ale i to da rade zrobić ;)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Mało bibliotek

te zmienne są atutem

mało bibliotek? co szukasz to znajdziesz, tylko jak się patrzy do source to same dllcalle.

Ale szczerze autoit to gówno, lecz jak czegoś na szybko potrzebujesz to masz.

Opublikowano

Język to tylko i wyłącznie narzędzie w rękach programisty, narzędzie które do pewnych zadań nadaje się lepiej, a w innych przypadkach sprawdza się gorzej.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano
myślałem sam nad odpowiednią jej inplementacją w Au. Jest to możliwe np. dzięki systemowi flag

Shuashuahshashushahahsuhahuahsuhsauh.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@up

wtf??

Co to miało być?

-----------

Pan Kidjamkas ma racje. W dodatku brak obiektowości nie koniecznie musi być wadą. Sprawia że każdy pisze program nie zastanawiając się nad jego strukturą, dziedziczeniem itd.

-------------

@up

system flag na zasadzie deklarowania funkcji, a wniej ustawianie flag. Nie mielbyśmy może klas jako takich, ale np. coś takiego:

Func Costam()
CzyPublic=True
;itd.
EndFunc

Dziedziczenie można by rozwiązać metaprogramowaniem na zasadzie includowania odpowiedniego pliku z klasą....

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano
system flag na zasadzie deklarowania funkcji, a wniej ustawianie flag. Nie mielbyśmy może klas jako takich, ale np. coś takiego:

Func Costam()

CzyPublic=True

;itd.

EndFunc

Dziedziczenie można by rozwiązać metaprogramowaniem na zasadzie includowania odpowiedniego pliku z klasą....

Shashashashahsahshahsahshahahahhahahashahsahhahaha.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

wtf?

Czemu niby?Mówie że jest możliwe, że nad tym myślałem...co najwyżej to panowie się kompromitujecie żałosnymi postami nie na temat...

Nie mówie przecież jakiś rzeczy w stylu "L0ffCiAm BiMbbERkka" itd. więc nie widze sensu nabijania się ze mnie...

Cytat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...