Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] VDI na VHD i odwrotnie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio widziałem parę próśb przy Plikach Serwerowych aby były one też w wersji dla VPC lub VB. Nie musicie teraz o to prosić! Możecie zrobić to sami!

Nie zauważyłem takiego tutoriala a więc go piszę.! ;)

Tutorial jest dla tych którzy nie lubią Virtual PC lub VirtualBox i chcą sobie przekonwerterować swoje pliki Serwerowe. (dysk vdi lub vhd)

1.Najpierw Musimy Zainstalować Virtual Box. Można go pobrać stąd:

http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

2.Gdy już zainstalowaliśmy VB* musimy znaleźć swój plik vhd lub vdi który chcemy przekonwerterować.

3.Gdy już znaleźliśmy nasz pliczek musimy go skopiować do folderu gdzie zainstalowaliśmy VB*.

4.Gdy juz to zrobimy wchodzimy w cmd (dla XP: Start>Uruchom>CMD; dla 7 chyba jak wpiszemy w wyszukaj cmd to nam wyskoczy)

5.Teraz wpisujemy cd i podajemy sciezke gdzie mamy zainstalowanego VB*. Domyślnie jest to

cd C:\Program Files\Oracle\VirtualBox

6. Gdy juz to zrobiliśmy wpisujemy tą komendę:

a)Dla Przekonwerterowania VDI NA VHD (VB na VPC)

vboxmanage clonehd nazwa_pliku.vdi C:\plik.vhd - format VHD

Lecz zmieniamy "nazwa_pliku" na nazwe pliku który wrzuciliśmy do Folderu VB*. ZOSTAWIAMY KOŃCÓWKĘ VDI! NIE USUWAMY JEJ

I zamiast F: \ winxp podajemy scieżkę gdzie chcemy aby plik przekonwerterowany plik się utworzył czyli ten nasz plik VHD.

b)Dla Przekonwerterowania VHD NA VDI (VPC na VB)

vboxmanage clonehd nazwa_pliku.vhd C:\plik.vdi - format VDI

Lecz zmieniamy "nazwa_pliku" na nazwe pliku który wrzuciliśmy do Folderu VB*. ZOSTAWIAMY KOŃCÓWKĘ VHD! NIE USUWAMY JEJ

I zamiast F: \ winxp podajemy scieżkę gdzie chcemy aby plik przekonwerterowany plik się utworzył czyli ten nasz plik VDI.

7 .Może nam wyskoczyć jakis error wtedy po jego wyskoczeniu powtarzamy komendę z pkt 6. Jeśli nie ma erroru pomiń ten pkt.

8.Czekamy aż konwerterowanie się zakończy. Będzie to wiadomo po tym iż wyskoczy nam 100%.

9.Teraz mamy gotowy plik VDI lub VHD tam gdzie podaliśmy to w pkt. 6

Wszystko jest chyba jasno opisane. Jutro Postaram się dodać SS.

Jeśli czegoś nie rozumiesz przeczytaj do końca a napewno zrozumiesz ;)

*VB-VirtualBox

Pomogłem?? Postaw ++!!

Jeśli było to sorki.

Jeśli nikomu nie zadziała proszę o usunięcie żeby nie było Zbędnych tematów.

Lub Przeniesienie do jakiegoś działu ogólne bo to działa dla wszystkich plików vdi i vhd nie tylko tych od metina ;]

Pomyliłem się ? Napisz w temacie!

Nie wiedziałem gdzie to napisać jeśli zły dział proszę o przeniesienie!

Opublikowano

Dzieki mialem wlasnie pliki od sherera i chcialem pracowac na vpc ale byly w rozszerzeniu vdi

Lap +

sygnaac.png

wowaw.png

Opublikowano

Ładnie wykonane i TuT bardzo przydatny, należy Ci się wielki + wielu ludziom się przyda ;)

//Zakaz umieszczanie reflinków w sygnie

SsKoRpIoN

Opublikowano

W najbliższym czasie postaram się dodać SS ale teraz jestem u kuzyna wpadłem tylko na chwile do domku.

Jak wrócę od niego to dodam. ;)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

@ F5 i przy okazji nie mylcie takiego czegoś bo myslałem że padne jak sam sobie błąd zrobiłem :D

Nie wpisujcie

vboxmanage clonehd nazwa_pliku.vdi C:\plik.vhd - format VHD  

Tylko samo

vboxmanage clonehd nazwa_pliku.vdi C:\plik.vhd

Nuda, Nuda i jeszcze raz NUDA!

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...