Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Chciałbym napisać bota do tej gry flash http://hostuje.net/file.php?id=d2acbf3a243c220eaf6da2dfe549adca jednakze jestem zupelnie zielony jesli chodzi o AutoIt.Czy dalo by sie zrobic tak zeby waz chodzil i zbieral czerwone kulki,unikając tym samym kolizji z wlasnym ogonem?Probowalem cos kombinowac w AutoHotkeyu ale nie wyszlo,wiem jednak ze istnieje w tym programie funkcja sledzenia pixela.Bardzo proszę was o pomoc.

Opublikowano

Poczytalem troche tych TuT ale nadal nie za bardzo kojarze jak by to mialo wygladac.Moglby mnie ktos naprowadzic,dac chociaz kawalek skryptu.Bede nagradzal +.

Opublikowano (edytowane)

Najpierw pixelsearchem wyszukujesz jakiś pixel na głowie węża który ma unikatowy kolor (taki, którego nie ma gdzie indziej). Jak go najdzie to zapisze jego kordy.

Wtedy używasz pixelsearch do wyszukania tego co ma zbierać. Możesz też poczytać o PixelChecksum, to samo tylko zbiera kolory z obszaru i je sumuje.

Wtedy już sobie poradzisz. Jak odejmiesz kordy X owocka czy czego tam jest od kordów X głowy węża i wyjdzie Ci wartość ujemna to wtedy kierujesz węża w górę kliknięciem myszki nad jego głową czy czymś tam (możę send("{UP}")... nie wiem na co reaguje.

Możesz zrobić jakiś margines. Bo jak np. będzie w tej samej linii i wystarczy żeby wąż szedł dalej tak samo to wtedy on ci będzie zawijał bo wartość kordów nie będzie nigdy równa.

Chaotycznie pisze, ale mam nadzieje że zrozumiałeś. W razie czego pisz to zrobię z obrazkami :)

@edit poprawiam ort

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano

Dobra, próbowałem sam zrobić do tego bota, ale nie da rady, bo wąż jest cały jednolicie biały i pixelsearch nic tu nie da. Możesz popróbować sam daje Ci kod, który wymodziłem. Czasem wychodzi poza plansze. Tyle z błędów...

Włączasz, wsykakuje tabliczka.dajesz ok. Ustawiasz kursor w lewym gornym rogu planszy i klikasz scrolllock. Potem po sek wyskoczy 2 taka sama. Robisz to samo tylko w prawym dolnym rogu. W ciągu 3 sek. włączasz gre.

Tu masz kod. Jak jeszcze kiedyś będę miał czas na to to siądę do tego bo mnie zaciekawiło to. :)

To jest ukryta treść, proszę

Może coś Ci się uda z niego zrobić. Jak coś to pisz, ukomentuje go

PS. Myślę, że można by tu coś się pomóc nomadmemory.au3, ale to ktoś inny musiał by się z tym pogłowić, bo ja się jeszcze tego UDFa nie ogarniam

@edit2 sory za 2 posty pod sobą, jakoś tak nie pomyślałem ;d

Opublikowano (edytowane)

Sopelek997 bardzo Ci dziękuje,sprobuje jeszcze cos pokombinowac moze sie uda.Jak bys jeszcze cos wymyslil pisz w temacie.Wielkie THX.

Coś mi nie dziala,widocznie zle to robie (sic).Moglbys mi krok po kroku opisac jak go uruchamiasz,no bo wlaczam gre,nastepnie bota ,klikam ok-->klik na lewy gorny rog

planszy+ScrllLock,pozniej znowu ok,klik na prawy gorny rog+ScrllLock no i strzalka lewo/prwo/gora/dol(bez znaczenia) aby wystartowac i nic.

Sorry ze zadaje takie glupie pytania ,poprostu mi nie wychodzi:p

Edytowane przez mialczek
Opublikowano

Sorry, moja wina, nie doczytalem do konca "prawy dolny rog". Tak dziala ale zbiera tylko jeden owoc , moze go zapetlic.Daloby to cos?

Opublikowano (edytowane)

U mnie zbiera dopuki nie padnie. Próbuj grać na mniejszym oknie to wtedy będzie działał szybciej i chyba lepiej

@edit nie działa ... a działał-.- poprawiam

Tu masz troche inny kod nie działa dobrze, czasem idzie w złą strone, ale pokombinuj troche.

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano

Skoro zbiera pierwszego pixela to moze daloby sie zrobic zeby zbieral kolejne, mi wywala po zebraniu pierwszej kulki cos takiego:" Error;Subscript used with non-Array variable".

Nie wiem, pokombinuje cos,wydaje mi sie ze jestesmy na dobrej drodze:D

Opublikowano

Zamieniłem i ....wogóle nie działa.Moze bład tkwi w czymś innym.Tutaj podaje Ci cały wpis błędu jeszcze przed zamianą:

>"C:\Program Files\AutoIt3\SciTE\..\autoit3.exe" /ErrorStdOut "C:\Documents and Settings\Łukasz.ROLA-C8939F2243\Pulpit\snake2.au3"

C:\Documents and Settings\?ukasz.ROLA-C8939F2243\Pulpit\snake2.au3 (23) : ==> Subscript used with non-Array variable.:

If $waz[1] > $kordy[1] Then

If $waz^ ERROR

>Exit code: 1 Time: 10.700

Opublikowano

Until IsArray("kordy") and IsArray("waz")

mi czasem działało, czasem nie i chyba tak pozostanie, bo pixelsearch nie jest idealny do tego. Najlepsze by było nomad memory żeby zczytywać pozycje glowy i owoców

Opublikowano

Nom. chodzi o wyciągnięcie adresów pola na którym jest głowa węzą, i pola z owocem. Potem się bardziej zagłębie w nomadmemory i coś popróbuje ;p

Opublikowano

Jak byś mógł to spróbuj napisać chociaż takiego chodzącego w kółko na

krawędziach (drugi rząd kratek od ściany).

Z góry dziekuję i pozdrawiam.

Opublikowano

To tu jeż trzeba trochę posiedzieć nad tym i pomyśleć. Powinieneś mieć podobnie jak z wartościami pixeli tylko bardziej dokładne, bo masz np. numery pól. Robisz podobnie

• Dodaj nową pozycję...