Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ pamiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chcialem zapytac czy istnieje jakis sposob na wyciagniecie adresow wszystkich komórek pamięci z ktorych korzysta dana aplikacja ??

np odpalam gre i chcialbym napisac program ktory wypisze mi wszystkie adresy ktore gra uzywa/uzywala i ich wartosc

glownie interesuje mnie czy jest to mozliwe i jak to zrobic w ostatecznosci jakis kod chociaz wolalbym napisac go sam opierajac sie tylko na waszych poradach/wskazowkach

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

O super. Emotikon. Myślałem, że jakiś obrazek, który potwierdzi twoje bzdury ale nie. Jak zwykle pierdolisz bez sensu.

RAsfepN.png
Opublikowano

nie powiesz mi ze takie male gierki jak np dsj czy mario forever zajmuja az tyle adresow w pamięci a nawet jesli to chce wiedziec jak z czystej ciekawosci jakbym chcial sie dowiedziec ile to adresow to bym o to zapytal a nie pytal jak to zrobic :P

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ponieważ aplikacja nie używa całej pamięci...

spróbuj coś zapisać pod adres 0x12345678 - będzie błąd, czemu ?

ponieważ taka pamiec nie istnieje - musisz ją najpierw zaalokować i dopiero wtedy jest fizycznie dostępna.

Dlatego goq'owi chodzi o to żeby pobrać wszystkie adresy FIZYCZNIE DOSTĘPNE.

Co nie zmienia faktu że taki mario nadal będzie miał mnówstwo adresów - nie ogarniesz ;)

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

no ok to troche inne pytanie da się odczytac dana pozycje na ekranie gracza ??

bo glownie chcialbym uzyskac taki efekt zebym mogl bez cheat engine np zmienic sobie hp w cs ale musze wiedziec gdzie w pamieci znajduje sie ta wartosc i chodzi mi o to jak ją znalezć albo inaczej obrazując np chce znalezc komorke w ktorej przetrzymywana jest wartosc wiatru w dsj'ach ktora sie caly czas zmienia. Dlatego zamiast przeszukiwac pamiec moglbym sprawdzac dana wartosc na ekranie bo wiatr jest caly czas w tym samym miejscu, ale czy sie tak da ??

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

alej pamieci tylko szukam czegos co znajdzie mi adres liczby wyswietlajacej sie w danym miejscu ekranu.

a co do wskaznikow to wiem co to i umiem ich uzywac wiec jak masz pisac to pisz cos w temacie co moze mi pomoc a nie swoje glupie uwagi na temat tego jaki ty jestes Pro Fajny

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

no tak ale nie wiem o co ci chodzi bo nie chce przeciez przeskakiwac po kazdym adresie i sprawdzac wartosci bardziej chodzilo mi o to jak znalezc aplikację ktora zajmuje dana komorke w pamieci

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano
No to przecież 1 aplikacja nie będzie zajmowała 2gb ramu ...

U mnie na pewno nie. Nie mam tyle ramu :(

@TOPIC

Funkcje służące do odczytywania/zapisywania danych z pamięci to ReadProcessMemory i WriteProcessMemory.

Tu masz więcej o debugowaniu w Windowsie:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms679276(v=VS.85).aspx

Natomiast do takich celów służy właśnie CheatEngine i inne skanery pamięci, tudzież inne programy do... ee... pisania trainerów (to nie hacking, to nie cracking...? co to jest...?).

re.coldwind.pl

Tutejszy dział Reverse Engineering oraz oficjalne forum Cheat Engine (tutejszy dział CE nie nadaje się do niczego).

I lecisz. Mnie się nigdy nie chciało ;]

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

CE 6.0 ma dostępne źródło na lazarusa (DELPHI/PASCAL), możesz sprawdzić w nim jak CE wyszukuje w pamięci.

A i spróbuj jeszcze znaleźć pointera, klikając prawym przyciskiem myszy na wartości w Cheat Engine i wybierając 'Pointer Scan'. Powinieneś sobie poradzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...