Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce zaczac oczedzac money aby wymienic kilka czesci w PC aby wiadomo juz te lepsze gry ktore sa i ktore wyjda szly mi bez mniejszych problemow powiedzmy na wymaganiach srednich/wysokich

Moj PC ktorego mam jeszcze daje rady lecz juz przy niektorych grach nie daje tak rady jak to bylo rok temu :>

Tak wiec moj PC to:

1.Karta graf. GeForce 8800 GT 1gb. ram DDR3

2.Ram 4gb. DDR 2

3.Zasilacz Chieftec GPS-500AB A

4.Procek AMD Athlon 64 X2 dual 6000+ 3.01 GHz

5.Plyta glowna gigabyte technology ga-ma790x-DS4

co byscie mogli polecic do wymiany ?? moim zdaniem albo procek albo karta graf. lub i to i to ^^

gram zwykle na rozdzielczosci 1650x1050 taka mi odpowiada dla mojego monitora zeby sie cieszyc z widokow bo 1200x... to juz troszke pixeli widze ;d

P.S jak sprawdzic jaka mam plyte glowna ? bo kumpel cos wspominal ze dobrze abym zobaczyl jaka mam bo niby te starsze moga pomiescic tylko procki 2 rdzeniowe a 4 rdzeniowe niby juz by nie weszly

Edit

Irokushou dzieki

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś Aion Online 55 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

teraz jakoś nie ma na nic czasu

Opublikowano

Sprawdzić możesz w CPU-Z, bodajże zakładka Motherboard.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Koniecznie procek i płyte co za tym idzie i ram.Polecam takie cuś:

AMD:

Procesor:

AMD Phenom II X4 970 Black Edit /3.5GHz, 125W, AM3, BOX/

499 zł

Płyta główna:

AsRock 890GX Extreme4 /AMD 890GX/

439 zł

Pamięć RAM:

A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 X-Series

230 zł

INTEL:

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

730 zł

Płyta główna:

AsRock P67 Extreme6 B3 /intel P67/

649 zł

Pamięć RAM:

230 zł

Jak jestes kasiasty to można i grafe wymienić.Ona sie z deka grzeje ale wszystko na niej chodzi, wiem bo mam taka sama xD

Opublikowano

Pytanko co lepiej wybrac ? AMD czy INTEL ?

slyszalem ze jeden z nich ma szybsza przepustowosc czy cos takiego ze niby szybciej dziala i niby tez jeden sie szybciej grzeje od drugiego

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

Opublikowano

Mam intela i5 2500 (nowa generacja z turbo boostem co dodaje każdemu rdzeniowi po 0.3 GHz ;) ) AMD z tego co czytałem strasznie się grzeją przy bardzo dużym obciążeniu (renderowanie grafik 3D), a jeżeli nie potrzebujesz do super wyczynów tego procka to bierz spokojnie AMD ;), poleciłbym w dalszej przyszłości zmienić również kartę graf. na GeForce GTS 460+ i możesz zmienić ram na 8GB, ponieważ to nie wychodzi jakoś super drogo a różnicę czuć ;) jeżeli twoja płyta główna nie jest kompatybilna to też do wymiany, to by było na tyle ;).

Opublikowano

Wiadomo że intel lepszy co za tym idziie droższy:}AMD też nie jest najgorsze.Gdybym sobie składał kompa wybrał bym AMD bo tańsze.

Opublikowano

AMD wkłada się do tańszych zestawów, bo w tych przedziałach jest lepsze od Intela. Intel wkłada się do droższych zestawów, bo w wyższej półce cenowej wygrywa. Więc na Twoim miejscu brałbym Intela, jeżeli później będziesz wymieniał też grafikę na coś lepszego(a na pewno kiedyś wymienisz) ;)

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Mam intela i5 2500 (nowa generacja z turbo boostem co dodaje każdemu rdzeniowi po 0.3 GHz ;) ) AMD z tego co czytałem strasznie się grzeją przy bardzo dużym obciążeniu (renderowanie grafik 3D), a jeżeli nie potrzebujesz do super wyczynów tego procka to bierz spokojnie AMD ;), poleciłbym w dalszej przyszłości zmienić również kartę graf. na GeForce GTS 460+ i możesz zmienić ram na 8GB, ponieważ to nie wychodzi jakoś super drogo a różnicę czuć ;) jeżeli twoja płyta główna nie jest kompatybilna to też do wymiany, to by było na tyle ;).

Na chuj 8gb ram? Ja mam 6gb i nigdy nie miałem takiej sytuacji, że potrzeba było więcej...

RAsfepN.png
Opublikowano

Tez mysle ze RAM narazie mi wiecej nie potrzeba moze za pol roku/rok znowu dokupie z 2gb i wystarczy spokojnie

a co do plyty glownej dlaczego musze ja wymieniac na nowsza ?

ta juz jest stara

i czym lepsza plyta glowna tym co ? ;D

szybciej PC chodzi czy jak ? i czy zasilacz tez bym musial nowy kupowac czy ten jest OK ?

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

Opublikowano

a i rozumiem ze jak juz bym kupil ten zestaw INTELA + moze karta graf. jakas nowa to rozumiem ze juz wiekszosc gier na srednich/wysokich by mi chodzila na 30+ fps ?

Bo jak narazie na moim PC gdy gram w te lepsze gry przy wiekszych ustawieniach PC juz sapie i wyciaga z 15-25 klatek max

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

Opublikowano

Jednak nie chce wydawac tych 1k zlotych poczekam pare mies. i kupie sobie cos mocniejszego wlasnie tak jak napisalem napiszcie czy to co wybralem jest dobrym rozwiazaniem i czy bede mogl grac w gry te nowsze jak np: gta4,wiedzmin2,Mafia2,Arcania itp. na srednich/wysokich bez ciec ?

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Płyta główna:

MSI P67A-C43

Pamięć RAM:

Karta graficzna

Gigabyte GeForce GTX570 1280MB DDR5/320bit DVI/mHDMI PCI-Express (ver. OC)

Zasilacz

Chieftec GPS-500AB A

Zostawic ? czy kupic nowy

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

Opublikowano

Procek ok

Płyta ok

Ram ok

Grafe weź lepiej RADEON HD 6950 2gb od gigabyte z 3 wiatrakami.Tańsza wydajność ta sama i lepsze chłodzenie i pobiera mniej prądu.

Co do zasilacza to on whcodzi na styk;/Ma 360w na lini 12v.Lepiej kup coś takiego:

Zasilacz:

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

239 zł

I masz zasilacz pierwsza klasa i masz wszystko we dupie;]

Opublikowano

@ UP

"we dupie" - widze , ze kolega nie potrafi pisac poprawnie :(.

Po chuj mu tak droga płyta główna do Intela ? Za 300-400 też znajdzie sie niezla plytka.

Z trybem SLI /ATI crossfireX nie oplaca sie kupowac bo mało kto to wykorzystuje ;).

jqeuR.png