Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Build] Amumu - On Płacze!

sebos2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1492659-amumu_emumu_super.jpg

Historia

Prawdopodobnie najdziwniejszym bohaterem League of Legends jest Yordl o imieniu Amumu. Życie jakie wiódł przed przystąpieniem do League pozostaje zagadką... szczególnie dla Amumu. Pamięta jedynie, że obudził się sam w piramidzie pośrodku piasków Shurima Desert. Owinięty był w bandaże mumii i nie czuł bicia własnego serca. Co więcej, czuł ogromny smutek, choć nie umiał wyjaśnić dlaczego. Wiedział, że tęskni za rodzicami, lecz nie pamiętał nawet, kim byli. Padając na kolana, Amumu wypłakiwał się w bandaże. Mimo wielu prób, nie udało mu się powstrzymać łez ani ogarniającego poczucia rozpaczy. W końcu postanowił, że wyruszy w podróż po świecie, by poznać swoją przeszłość. Amumu zwiedził całą południową część Valoran - a to nie lada wyczyn.

Mimo, że Amumu nie dowiedział się wiele o swojej przeszłości, zrozumiał kim się stał. Z całą pewnością jest nieumarłym, choć jego wygląd nie zdradza charakterystycznych, złowieszczych cech tych istot. Umie także trzymać się z dala od kłopotów. Przez całą wędrówkę po południowym Valoran nie przydarzyła mu się ani jedna niemiła rzecz. Był po prostu smutny, a ludzie, których spotkał na swej drodze, oraz stworzenia podzielały ostatecznie jego żal. W końcu dotarł na północ i za Great Barrier, aż do Institute of War, domu League. Historia Amumu wzruszyła przywoływaczy i zaprosili go na Osąd League Judgement. Sukces, jaki odniósł będąc w League bohaterem, zapewnił mu to, czego pragnął: dom. Znalazł swoje miejsce w (nie)życiu i jedyne, czego teraz pragnie, to z pomocą przyjaciół poznać swoją przeszłość.

'Złe rzeczy mają miejsce, kiedy Amumu płacze, ale dzieją się znacznie gorsze, kiedy wpada w złość'. – Ezreal

Plusy i Minusy:

+Dobry dżungler

+Dobre ganki

+Zawsze przydatny

+Ogromny dmg jak na tanka(W robi swoje)

+Laski na niego lecą

-Manożerny

-Ma skina który wygląda jak kondom(faraon)

Czary przywoływacza :

Nasz Amumu nie nadaje się na linię ,gdyż nie ma on wtedy dobrych last hitów,i jest łatwym celem (na początku).

Dlatego naszą mumią idziemy w dżungle.Zabieramy ze sobą flash.png i smite.png

Skille:

amumu-cursed-touch.png - Dobry pasyw ,zmniejszanie magic resa zawsze jest i będzie dobre.

amumu-bandage-toss.png - Świetny skill do inicjowania Team Fightów.Amumu przyciąga się do przeciwnika używając bandaży.

amumu-despair.png - Dobry na dżunglę ,a dmg robi on spory.Idealny na tanków(2,7 % hp piechotą nie chodzi).Żzera 8 many na sekunde(zawsze ,nawet na poziomie 5).

amumu-tantrum.png - Genialny passive,active którym spamujemy podczas tf-ów /gdy farmimy itd. Amumu blokuje część obrażeń ,a gdy ktoś go uderzy cd zmniejsza się o 0,5.

amumu-curse-of-the-sad-mummy.png - – Esencja Amumu ,ultimate który dobrze użyty daje nam o wiele większe szanse na wygranie Tf.

UWAGA:Ten ultimate nie zatrzymuje np. ulti Katariny ,dodatkowo nie działa on na przeciwników którzy mają "aure" z banshee vail.

W co pakujemy:

skilek.png

W żeby sobie pomóc w dżungli i w team fightach.Potem E żeby nim spamować,a na końcu Q.

Itemy

Core

aegis-of-the-legion.gif – składamy jako 1 item ,pomaga naszej drużynie ,a nam daje dodatkowy def.

Jest to nasz chyba najważniejszy item. Zaczynamy od cloth-armor.gif ,gdyż idziemy na dżungle.

mercurys-treads.gif – genialne butki , zmniejszają czas działania slowów,stunów i innych ccków. Dodatkowo dodaje on nam resy

Oczywiście można kupić ,np. armor (+18) i butki ,ale na jako 1 taki „solidny” item składamy Legiona.

Itemy które możemy złożyć po core:

sunfire-cape.gif – Item genialny ,jeżeli jakiś ap carry nie dostał feeda ,to go składamy od razu po mer kurkach.Zadaje on wokół siebie 35 obrażeń na sekundę(jakby dodanie do W dodatkowego dmg) i daje nam hp oraz armor.

force-of-nature.gif Jeżeli jakiś Ap Carry miał feeda(oczywiście przeciwnika :>) ,składamy od razu po merkurkach.A jeżeli nie gankowałeś tamtej linii na której tamten Ap carry był ,to wiedz że jesteś fail gankerem.

warmogs-armor.gif Nie preferuje go na amumu ,niby daje dużo hp ,ale jakoś go nie czuję jako coś "potrzebnego".Wolę już złożyć coś na ap.

banshees-veil.gif Magic res + Hp + Mana.Dobra kontra na np. ulti karthusa

thornmail.gif - Składamy na meele dpsów ,typu xin/trynd.

guardian-angel.gif Czyli dodatkowe życie ,trochę tego trochę tamtego ,a pomaga.Świetny item ,składamy jeżeli dedamy(co nie powinno się zdarzać).Składam tylko wtedy gdy przeciwnicy mnie focusują(tylko na normalach ;/)

item_105.jpg Hp ,slow,healt regen.Zaczynamy od skorupki

rylais-crystal-scepter.gif Hp+Ap+Slow ,dobry item który można złożyć.

abyssal-scepter.gif Dodatkowy magic res i trochę ap.Dobry item ,zmniejsza resy ,co ułatwia nam i naszemu ap carry robotę.

item_97.jpg Daje nam resy ,i można go użyć do przerwania np. ulti Malzahara.

Możemy również złożyć itemy na gold per 5 sec ,jednak tutaj nie znajdzie się taki podpunkt ,ponieważ moim zdaniem to nie są pełnoprawne itemy:

Możemy złożyć item_46.jpg oraz philosophers-stone.gif

Runki:

greater-mark-of-insight.png - Magic Pene,przydatne na dżungle ,zresztą zawsze jest przydatne na Amumu.

greater-seal-of-resilience.png - Na Armor.Co tu dużo mówić ,każdy dżungler potrzebuje armora

greater-glyph-of-shielding.png - Na magic resist.Można kupić per level i "stały".Wybieram "stały" ponieważ przydaje się w gankach :>

greater-quintessence-of-fortitude.png - Można złożyć na Życie/Regen Many/Magic Pene.Ja używam regen many ,ponieważ w moich itemach nie znajduje się nic na owy regen ,a ten regen bardzo często się przydaje.

Masteries:

http://leaguecraft.com/masteries/0010000000000002030420140000013040032000000

Dlaczego tak ,a nie inaczej?5 golda ze smita zawsze się przyda,armor i resy też.Blokowanie 4% jakoś mnie nie kręci ,a mana regen się przyda.Dodatkowo nasze buffy są o 30% dłuższe=szybsze ganki+dżunglowanie

Granie amumciem :

Early

Kupujemy cloth-armor.gif + 5xhealth-potion.gif

lub regrowth-pendant.gif + potek.Składamy z tego philosophers-stone.gif.

Zaczynamy od mana buffa ,odpalamy skill W ,a potem wilki ,duchy,red i golemy. Wracamy się i idziemy na bot/mid/top na gank.Powinniśmy mieć już 4 lvl. Używamy q żeby zestunować ,i jeżeli ludzie na top/mid/bot nie są debilami to powinni nam pomóc. Jeżeli jakiś lane woła nas o pomoc ,to idziemy pomóc jak najszybciej.Dżunglujemy , dżunglujemy ,aż do mid game.

Mid:

Czas Team Fightów ,czyli czas wkońcu wykorzystywać potencjał naszego ulti.Inicjujemy q ,przyciągamy się i staramy użyć naszego ulta przynajmniej na AP i AD Carry.Najlepiej by było złapać 4-5 osób ,ale czasami się to nie udaje.Jako iż nasi przeciwnicy są „zestunowani” to nasz team ma szanse zfocusować Carry ,i ich zabić.

Late:

To samo co w mid, powinniśmy już mieć większość itemów ,więc tankowanie przeciwników to dla nas pikuś.

Dobrze użyty ult potrafi przeszkodzić nawet nafeedowanej drużynie.

Jeżeli w nie możemy zainicjować q ,bo miniony zasłaniają ,to flashujemy się pomiędzy grupkę przeciwników ,i oczywiście używamy ulta.

To by było na tyle ,jest to mój pierwszy taki poradnik.

Mam nadzieje że się podobał i nie było błędów językowych.

Jest to amumu którym ja gram.Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano
Możesz kupić ,ale jak to zrobisz to znaczy że jesteś kompletnym debilem(no chyba że grasz na botach :>)

Zaraz, zaraz, to po co tu to w ogóle podajesz?

Czyli dodatkowe życie ,trochę tego trochę tamtego ,a pomaga.Świetny item ,składamy jeżeli dedamy(co nie powinno się zdarzać).Składam tylko wtedy gdy przeciwnicy mnie focusują(tylko na normalach ;/)

Item przydatny zawsze jeśli w przeciwnym teamie jest kilku nukerów, wyrzucających skille i nie mających co robić (focus Amumu? tu się trzeba cieszyć, nie krzywić.)

Opis gry jest bardzo krótki, opisałeś właściwie to co powinna wiedzieć każda osoba grająca Amumu ze 2,3 gry.

Zabrakło mi też rozpisu jak rozdawać skille.

Opublikowano

a i polecam zmiksować żółte runy tzn. 5 armor, 4 mana reg per lvl, a quinty zostawić na hp

armor pomaga w early, a te 4 runki na mana reg wystarczają na late i możemy oddawać golema ap carry

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Zaraz, zaraz, to po co tu to w ogóle podajesz?

Item przydatny zawsze jeśli w przeciwnym teamie jest kilku nukerów, wyrzucających skille i nie mających co robić (focus Amumu? tu się trzeba cieszyć, nie krzywić.)

Opis gry jest bardzo krótki, opisałeś właściwie to co powinna wiedzieć każda osoba grająca Amumu ze 2,3 gry.

Zabrakło mi też rozpisu jak rozdawać skille.

Hehe ,phantoma usuwam ,bo widzę że ludzie zaraz będą mnie za niego jechać :>.

A o rozdawaniu sklli zapomniałem ,za jakieś 2-3 minuty dodam.

Ogólnie to trzeba maxować W ,dla jak największego dmg ,a potem E żeby nim spamować.

A dlaczego się krzywię bo mnie focusują?

Bo na rankedach niestety tego nie zaznaję :/.

Chociaż na normalach czasami są większe ogary niż na premade ranked.

Jednak należy pamiętać ,że Amumem sobie często nie pogramy ,często jest banowany na rankedach.

Tutaj przykładowe bany(amumu banowany w 4/5 gier):

banys.png

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Refresh :>.

Bo temacik trochę się stoczył ,a chciałbym żeby go więcej osób zobaczyło :}.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Amumu na lane jest dobry niewiem o co wam chodzi ostatnio mialem 39/4/10

Na botach to ja mogę zdobyć nawet 1xx/0/xx

Amumu na lane nie ma co robić ,tylko feeduje.

Opublikowano

Na botach to ja mogę zdobyć nawet 1xx/0/xx

Amumu na lane nie ma co robić ,tylko feeduje.

Amumu na lane to fail, tak samo jak amumu na jungle z cloth armorem, albo branie ap zamiast hp...

Amumu jungluje z regro pedantem, zeby rushnac philo stone, co daje kase, bo takto odstajesz, a tank ma zawsze najdrozszy build.

Opublikowano

Tak, a mówisz tak tylko dlatego bo jakieś teamy takie coś robią ... Wcześniej zawsze z cloth armorem się junglowało i dalej jest to dobre bo zrobisz sobie z niego aegisa

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Tak, a mówisz tak tylko dlatego bo jakieś teamy takie coś robią ... Wcześniej zawsze z cloth armorem się junglowało i dalej jest to dobre bo zrobisz sobie z niego aegisa

Mowie tak, bo sam tak gram, i robie jungle na full hp, a nie zostaje z 400 hp, i nie wiem czy gankowac czy nie, bo moze padne na combo...

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...