Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Build] Master Yi: My blade is yours.

Mariek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HP/AD/SURVI MASTER YI by Mariek

2gw955h.jpg

Witam w moim pierwszym poradniku! Pewnie denerwują Was już tematy, gdzie podawane są buildy 3xPD, 2xBT, IE. Ja mam zamiar przedstawić Wam naszego Yi od innej strony. Strony, gdzie można pogodzić i HP, i survi, i AD. Yi staje się wtedy takim małym offtankiem. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

1. Umiejętności.

Pewnie większość z nas zna skille Mastera Yi, jednak tym którzy ich nie znają pozwolę sobie przypomnieć co daje nam każda z umiejętności.

DoubleStrike.jpg

Double Strike(pasyw) - co 7. atak Yi zadaje podwójne obrażenia. Bardzo fajny pasyw.

AlphaStrike.jpg

Alpha Strike(Q) - świetny skill do farmienia. Atakuje 4 cele(losowo, tylko pierwszy jest zawsze pewny). Ma umiarkowany cd, jednak duże zapotrzebowanie na manę. Skaluje się co prawda na AP, ale ma on fajną właściwość. Ma on 20/30/40/50/60% na zabicie miniona natychmiast. Czyli na 5tym poziomie mamy 4x60% szans na zabicie któregoś z minionów. Dobry też do harrasu(może zaatakować oddalonego championa). Używany też do doskoku.

Meditate.jpg

Meditate(W) - skilll dobry do tankowania, gdy w pobliżu nie ma kogoś z cc możliwym przerwać castowanie tego skilla. Na 5tym poziomie daje on na chwilę po 300 resów. Leczenie na buildzie AD jest znikome, jednak na AP jest naprawdę przekoksane. Mało ważny skill na AD Yi, ze względu na jego manożerność(już dostatecznie Q zjada nam naszą cenną esencję).

WujuStyle.jpg

Wuju Style(E) - kolejny fajny pasyw. Na 5tym poziomie dodaje nam 35 dmg. Niby mało, ale po aktywacji na kilka sekund otrzymujemy ten pasyw jeszcze raz(czyli 70 dmg). Jednak potem na taki sam czas pasyw jest w ogóle wyłączany.

Highlander.jpg

Highlander® - nasze ulti. Źródło naszego speeda i attack speeda. Pozwala też wyjść z cało z wielu opresji, gdyż podczas jego działania jesteśmy niewrażliwi na część cc. Perma slow ze śnieżki Nunu nam nie straszny.

No dobrze, wiem już co one dają. Ale jak dodawać punkty? Ano tak:

slk4l5.png

2. Runy i masteries.

j9ouow.png

Więc tak. Marki i quinty pod arm.pen(daje nam to 25 flat penetracji), seale pod mana regen@18, a glyphy m.res@18. Wydają mi się najlepsze na naszego samuraja.

333fxhd.png

Masteries raczej nie wymagają komentarza wyjaśnienia.

3. Summoner Spells.

Ignite.png

Ignite - naszemu Yi brakuje w early dmg, ten spell to nadrabia.

Flash.png

Flash - spell uniwersalny. Dogonić? Flash. Ucieczka? Flash.

Mogę też polecić Exhausta i Ghosta, ale ja najbardziej lubię te powyżej.

4. Item build.

Chyba to, z czym będzie się wiązało najwięcej kontrowersji. No to jedziem.

Core:

2rn7b5t.png

Warmog - musi być jako pierwszy. Da nam jako takie survi na początek, a i trzeba go dość wcześnie nastackować.

Buty - jedynki wystarczą na start. Dokończymy je później.

Atma - kwintesencja tego buildu. Zamienia 2% naszego życia na AD. Dodatkowo daje szansę na krytyka i trochę armoru.

Zaczynamy z Regrowth_Pendant.gif i 1x Health_Potion.gif. Farmimy aż uzyskamy to 3k golda - kupujemy Warmoga i nabijamy dodatkowe hp. Potem butki, a na końcu Atma. Ten zestaw itemów powinniśmy skończyć najpóźniej w 25 minucie. Jeśli tak nie jest - najwidoczniej masz problem z farmą.

Jak prezentuje się nasza postać po atmie:

http://i52.tinypic.com/mrybso.png

Dalej kupujemy w końcu buty item_83.jpg. Następnie item_19.jpg. A potem składamy w końcu item_15.jpg zaczynając od item_2.jpg. Da nam to trochę AD, slowa, HP, no i znowu AD. Kończymy item_36.jpg.

W końcu build wygląda tak:

2hzij43.png

5. Podsumowanie.

No cóż, co by tu jeszcze napisać. Gra takim Yi jest zdecydowanie łatwiejsza - mamy 4k hp i ~140 resów. Mamy też ~330 dmg. Szybkość ataku mamy z ulti, a i tak jesteśmy blisko capu na attack speed. Żyć nie umierać. Myślę, że udało mi się znaleźć złoty środek między ad, a survi. Ma to jednak jeden minus - brak lifesteala. Nadrabiamy to trochę dużym regenem z Warmoga i FoNa.

Obrazki z leaguecraft.com oraz leagueoflegends.wikia.com. Pomysł mój, wykonanie moje. ;x.

POWODZENIA!

EDIT1: No nie czaję czemu ten obrazek Malleta nie działa...

Opublikowano

Ciekawy build ,ale moim zdaniem hoojowy.

Taki build działałby na Olafa/Jarvana ,ale nie Mastera.

Master to postać która musi mieć bloothistera,fantoma.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Build ssie totalnie, bez cleanse albo quicksilver sasha, przy ogarnietych enemy nie podejdziemy do nich, bo dadza stuna i papa. Nastepny fail to to, ze nie junglujesz... Jak dla mnie core to latarnia>merce>youmunu i to do dmg wystarcza a potem jakis banshees veil itp.

Opublikowano

ale to jest hp ad tank yi

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Co do cleanese albo qss, to to samo możesz powiedzieć całej rzeszy offtanków? Ok, od teraz marnuję exhausta na rzecz cleanese na Irelce i Jarvanie. Nie wiedziałem, że stun w tym wypadku mnie autuje. Przecież nie opieram się na lifestealu i mam trochę survi by przetrzymać chwilowy focus. Wg leaguecraft przestoję ok. 9-10k dmg(nie wliczając penetracji).

Nie jungluję, bo ten build jest dość kosztowny w early. Na linii jestem w stanie nabić znacznie więcej kasy, niż w dżungli.

A ja mam inne core. Ty możesz mieć takie, ja mam inne. Build dla Ciebie ssie, bo najwidoczniej nie próbowałeś. Imo Yommuu i latarenka ssą, bo rolę Yommuu dobrze pełni ulti i Atma, a latarnia dostała nerfa.

Dobra, kolejna rada co do PD i BT - uzasadnij. Ja też mogę pisać, że Master musi mieć Archangela(co nie jest głupim pomysłem patrząc na jego m.reg oraz bonus do Q i W). Odpieram BT zanim napiszesz - lifesteal mi niepotrzebny, a dmg mam z hp i IE. PD - szybkość ataku mam z ulti jak już napisałem w poradniu, a kryta z Atmy i IE.

Ten build był inspirowany Olafem, to prawda. Ale na Yi też bardzo ładnie daje radę. Co do Jarvana, to on na niego nie pasuje. ;x

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, sugestie - jestem otwarty, mogę dyskutować.

Btw, dziś zaliczyłem flame od strony Shena, że jestem tankiem. Miałem tyle resów co on w pewnym momencie, jednak o 150 dmg więcej. Potem siedział jakoś tak dziwnie cicho...

EDIT: Literówka.

Opublikowano

przewaga AD yi na tym jest tylko w early bo na semi tanka trzeba zebrać itemy

moim zdaniem to jest jeden z lepszych buildów bo masz dużo resistów, a i spory DMG robisz

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Co do cleanese albo qss, to to samo możesz powiedzieć całej rzeszy offtanków? Ok, od teraz marnuję exhausta na rzecz cleanese na Irelce i Jarvanie. Nie wiedziałem, że stun w tym wypadku mnie autuje. Przecież nie opieram się na lifestealu i mam trochę survi by przetrzymać chwilowy focus. Wg leaguecraft przestoję ok. 9-10k dmg(nie wliczając penetracji).

Nie jungluję, bo ten build jest dość kosztowny w early. Na linii jestem w stanie nabić znacznie więcej kasy, niż w dżungli.

A ja mam inne core. Ty możesz mieć takie, ja mam inne. Build dla Ciebie ssie, bo najwidoczniej nie próbowałeś. Imo Yommuu i latarenka ssą, bo rolę Yommuu dobrze pełni ulti i Atma, a latarnia dostała nerfa.

Dobra, kolejna rada co do PD i BT - uzasadnij. Ja też mogę pisać, że Master musi mieć Archangela(co nie jest głupim pomysłem patrząc na jego m.reg oraz bonus do Q i W). Odpieram BT zanim napiszesz - lifesteal mi niepotrzebny, a dmg mam z hp i IE. PD - szybkość ataku mam z ulti jak już napisałem w poradniu, a kryta z Atmy i IE.

Ten build był inspirowany Olafem, to prawda. Ale na Yi też bardzo ładnie daje radę. Co do Jarvana, to on na niego nie pasuje. ;x

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, sugestie - jestem otwarty, mogę dyskutować.

Btw, dziś zaliczyłem flame od strony Shena, że jestem tankiem. Miałem tyle resów co on w pewnym momencie, jednak o 150 dmg więcej. Potem siedział jakoś tak dziwnie cicho...

EDIT: Literówka.

Nie wiem gdzie ty grasz, ale dd albo idzie na jungle albo solo top. To tak po pierwsze a latarnia wrace do mody na solo topie, bo sie przekonali ze daje wszystko czego potrzeba przeciwko ad championom, a takze pozwala na dosc dobry last hit, o ile wiesz co to jest. Btw. master ma jedna z najszybszych jungli ( ja robie w 3 min czy jakos tak) i jego ganki tez nie sa zle. Nie wiem ale chyba masz <25 lvla, bo kazdy na rankedzie cie wysmieje za samo pojscie na linie masterem, a jeszcze bez qss i cleansa to cie zreportuja...

Opublikowano

Taki build nie przejdzie na normal czy też ranked game. Z takim buildem to możesz sobie grać na botach... Z survi może i cię nie zabiją tak szybko na teamfightach ale ty też nikogo nie zabijesz. Master Yi z takim buildem jest bez użyteczny. Ani nikogo nie zabije ani nie przytankuje... Według mnie ten build to kompletne dno, które tylko ośmiesza MPCFORUM.

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

twój post ośmiesza Ciebie, więc pomyśl, przetestuj build, a potem się wypowiedz bo jeżeli tak myślisz to gracz, który grał podobnym buildem w finałach GoPL4LoLa w Zabrzu jest zerowcem ..

35205.jpg

33071.png

Opublikowano
dd albo idzie na jungle albo solo top

Przestań myśleć tak wąsko. Trochę wyobraźni. Yi ma całkiem niezły harras z Alpha Strike. Q jest lepsze niż latarenka.

Master+support - bot.

np. Ashe - mid

np. Karthus(robi ją sprawnie) - jungla

np. Vlad - solo top.

Da się? Inny przykład.

Master+support - bot.

np. Anivia - mid

np. Ezreal(też ją robi nieźle) - jungla

np. Malzahar - solo top.

Mnie nie przekonała. Nie ma już tego imba heala, a last hitować miniony spokojnie, umiem w miarę. Nie potrzebuję do tego bonusowego 500 dmg, bo nie potrafię wycelować. Reportuj śmiało jak się spotkamy. Dziś kolejna gra - kolejne wyśmianie, a następnie przeprosiny. Dobra, czyli od teraz na JIV tez muszę składać QSS lub brać Cleanese? No kurczę.

lukasz - na botach gram full damage - ~500 AD. Chyba na botach się też nie znasz, jeśli budujesz na nie survi. Powiedz mi ile AD wyciągasz na swoim buildzie i czy martwy Yi zadaje większy dmg niż żywy Yi?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hueheuheu zagrales dzis, i z early wyszedlem 4/0/2, a mecz i tak przegralem, co prawda uwazam, ze taki yi ssie, ale do tego przyczynil sie kolega mundo, ktory mial 2lv i staty 0/3 kiedy ja mialem 5, a niby bylismy na tej samej linii ^^ Skonczyl mecz z statmi 3/17 oczywiscie przegralismy dzieki niemu.

Opublikowano

Hueheuheu zagrales dzis, i z early wyszedlem 4/0/2, a mecz i tak przegralem, co prawda uwazam, ze taki yi ssie, ale do tego przyczynil sie kolega mundo, ktory mial 2lv i staty 0/3 kiedy ja mialem 5, a niby bylismy na tej samej linii ^^ Skonczyl mecz z statmi 3/17 oczywiscie przegralismy dzieki niemu.

<sarkazm>No a dzieki komu mogliscie przegrac. Przeciez ty taki elo ogarniacz jestes ze sam na 5 wyskoczysz. Dodaj mnie do friends plx </sarkazm>

Opublikowano

Ehhh w co 2 poście gadasz o mid elo czy high a teraz gadasz, że chodzisz na duo linie Yi + Mundo myślałem, że takie coś kończy się mniej więcej bo przebiciu magicznego progu posiadania - 50 winsów od lose, lub wbiciu 25~~ lvla.To taki offtop

Co do buildu niic nowego nie odkryłeś, nie jest to złe ale ma poważną wadę - na normalnym yi na dps po lotarni + ghostblade mamy już konkretny dmg.A tutaj, żeby coś znaczyć musimy mieć warmoga i atme a nie jest to tanie połączenie ;s

Opublikowano

ta troche trzeba wydać, ale build się jak najbardziej sprawdza

35205.jpg

33071.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...