Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pytanie dotyczące ogółem drugiej klasy w grze ROM :). Chodzi o to, że to jest moja pierwsza postać, stworzyłem Scouta. Może mi ktoś powiedzieć czy jest opłacalny ? To pierwsze. Drugą sprawą jest to, że dowiedziałem się o mieszaniu klas NP. Warrior/ Mage. I mam pytanie. Na jakiej zasadzie to działa ? Z tego co mi wiadomo to wybieram se gdzieś drugą klasę od 10 lvl, którą expię. Ale pytanie na jakiej zasadzie :D Muszę gdzieś iść i wybrać kogo chcę expić ? Czy scouta, czy np. Warriora ? Czy to, jaką postać wybiorę ma jakiś wpływ ? Moge np. zrobić sobie Mage/ Warrior i expiąc nawalał z Magii, jak mob podbiegnie to dobijać go ze sworda, czy się nie da ? :D Mam tego scouta i myslę nad 2 klasą Mage, ponieważ gra z łukiem/daggerami czy czym tam walę może być monotonniczna jak dam drugą klasę warriora np (bo wszystko w zwarciu). Ale jeżeli to ma jakiś wpływ to wiadomo, że lepiej dodać jakąś klase, która jak by wspomagała tego Scouta, którym gram, dlatego piszę. Jaką subkę byście polecili i dlaczego i wyjaśnijcie mi to mniej więcej. Z góry dzięki.

Widzę, że przeważnie grają Scout/rogue. Dlaczego tak ? :D

Edytowane przez DroniC

Opublikowano

Ale namieszałeś :P ale po kolei :

1. Tak Scuout nadal jest opłacalny (mniej niż w CH III jednak nadal jest dośc dobry [wymaga tylko trochę więcej myślenia niż wcześniej])

2.W RoMie istnieje dwuklasowość (właściwie trójklasowość) tzn. na 10 lvl idziesz do Auli klas w Varanas i wybierasz drugą klasę. Potem żeby ja expić idziesz do pokojówki i tak masz możliwość np. Warrior/Mage na Mage/Warrior i wtedy expisz Maga. To jaką klasę masz na subce ma ogromne znaczenie gdyż możesz wykorzystywać jej skille z zakładki Ogólne oraz masz z tego bonusy (10% statów subki) elitki itp.

3. Teraz po wejściu dla Zwiadowcy polecam Wojownika(jeżeli jesteś człowiekiem) lub Strażnika (jeżeli jesteś elfem). Większość grało Zwiad/Łotr ze zwykłej hipokryzjii, od dawna podejrzewano że osłabią zwiada i teraz spora część zwiadów/łotrów gra jako łotr/zwiad gdyż łotr jest teraz (podobno) najmocniejszy.Było to po prostu zabezpieczenia na przyszłość

Opublikowano (edytowane)

3. Teraz po wejściu dla Zwiadowcy polecam Wojownika(jeżeli jesteś człowiekiem) lub Strażnika (jeżeli jesteś elfem). Większość grało Zwiad/Łotr ze zwykłej hipokryzjii, od dawna podejrzewano że osłabią zwiada i teraz spora część zwiadów/łotrów gra jako łotr/zwiad gdyż łotr jest teraz (podobno) najmocniejszy.Było to po prostu zabezpieczenia na przyszłość

Ciut się z tym nie zgodzę, po pierwsze to właśnie Łotra osłabili, ze Zwiadem nic nie zrobili i nie zamierzają (wystarczy poczytać na boardzie). Po drugie do Zwiadowcy fakt faktem pasuje ten Wojownik, lecz ja bym proponował Druida (nie kapłana, tylko druida), Wojownika możesz wziąść na 3 klasę. Teraz pytanie czemu Wojownika a nie Rycerza ? Od Wojownika będą lepsze elitki i przede wszystkim tańsze eq.

Edytowane przez TrueFaith
Opublikowano

Zwiada osłabili (np. Strzał z 330% spadł do ok. 150% zmniejszył się czas trwania i moc Krwawej Strzały Chwały Łucznika itp.) a Łotra wzmocnili o % od zręczności a to ma znaczenie (sam mam ok. 8k DEX a jestem zwiadem łotr ma zwykle więcej więc trochę zwiększa obrażenia). Przyznam Druid też jest dobrą klasą drugorzędną (możliwość leczenia itp.) za Strażnikiem przemawiają głównie elitki :

1.15/15 - Ciernista Strzała (nadal ma ok.300% obrażeń i zadaje mniej więcej 2x więcej obrażeń niż Strzał czy Wietrzna)

2.20/20 - Dar Enciątka (trochę zwiększa obrażenia od Strzału)

3.25/25 - Ukryte Niebezpieczeństwo - (tak samo jak ciernista ma nadal ok. 300 nawet 400% i zmniejsza cast Przycelowania do 1sec.)

4.30/30 - Naładowanie Mocą (rzadko sie przydaje chociaż na poziomie 50 ma ponad 800% obrażeń ale castuje się 2sec. Jeżeli już chcesz to lepiej rozpoczynać Przycelowaniem które ma ok. 1000% DPS)

5.35/35 - Troska Natury (Wiadomo dostajesz mocniejsze leczenie i zadajesz więcej obrażeń(

6.40/40 - Zamaskuj Zapach (Przydaje się gdy przegniesz z Aggro albo musisz się schować/przemknąć gdzieś blisko na wojnie)

7.45/45 - Atak Wichru (Salwa nie jest przerywana i dodatkowo po wejściu kryta [w eq na lvl 55+ kryt z salwy wchodzi prawie zawsze] jeszcze bardziej osłabia bossa na kryty)

8.50/50 - Uderzenie Gryfa (nawet niezły skill obszarówka wchodzi prawie zawsze [mi osobiście zawsze] obrażenia na poziomi Strzału i dodatkowo prawie zawsze Krytyk )