Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Pomocy

Emil0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie:

1.Topór Strażnika

2.Gasiekiera

3.Burzyciel

4.Lewarek

5.Drapaczka

6.Naostrzony Fragment Wulkanu

Proszę o podanie która z tych broni jest najlepsza dla pyro i o uzasadnienie wyboru.

Za każdy komentarz będzie + :)

Opublikowano

Zależy jaką konkretnie funkcję chcesz pełnić w drużynie i jaki typ mapy jest aktualnie grany. Ja osobiście wykreślił bym podstawowy topór strażnika bo nie posiada żadnych ciekawych opcji. Sam używam na przemian Gasiekiery i Burzyciela, krótki opis moich spostrzeżeń:

1. Gasiekiera - W połączeniu z odtłuszczaczem, który daje szybszą zmianę broni tworzy zabójczy set przeciwko większości wrogów. Jeżeli podpalisz wroga i szybko walniesz jeszcze płonącego gasiekierą otrzyma on krytyka co w większości przypadków skutkuje one hitem (z zaskoczenia można w chaosie wyrżnąć np. cały punkt). Problemem może być heavy z medykiem bo jeden cios nie wystarczy i można się łatwo wkopać, ale to już kwestia szczęścia.

2. Burzyciel - Melee dobre w wypadku gdy skupiasz się na obronie, a nie ataku. Jeżeli pełnisz drużynie funkcję spy checkera i obrońcy działek tudzież innych zabudowań engy, to homewrecker jest idealny do takich zadań bo może zdjąć sappera spy'a.

Jeżeli chodzi o pozostałe melee to:

- Lewarek - niby daje to HP po zabiciu, ale osobiście wolę gasiekiere i możliwość zabicia większej ilości osób na raz, niż regenerację.

- Drapaczka - dobry do walki typu melee vs melee, najlepszy wybór na serwery typu medival fortress dla pyro (możliwe, że fragment wulkanu jest lepszy, ale o tym za chwile).

- Naostrzony Fragment Wulkanu - nigdy nie było mi dane zagrać z tą bronią więc nie mogę o niej zbyt wiele powiedzieć, ale gdybym ją posiadał pewnie trafiła by do moich ulubionych.

- Maul - Nie wymieniłeś jeszcze Maul'a, który doszedł w uber update'cie, ale tak samo jak fragmentu jeszcze go nie posiadam i nie mogę nic szczególnego o nim powiedzieć poza tym co można wyczytać na każdej tf2wiki.

Reasumująć do walki ofensywnej w moim przypadku Axtinguisher aka Gasiekiera, a do defensywnej Burzyciel aka Homewrecker. Oczywiście jest to tylko moje zdanie i mogę się mylić.