Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Do czego język Java?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu powiem, że szukałem w google informacji na ten temat, ale zapewne źle wpisywałem frazy, bo na pewno takie coś jest napisane.

Mam pytanie odnośnie języka Java Platform, Enterprise Edition. Czy w tym języku pisze się strony, czy może programy? (Nie mylić z JavaScript/JQuery!)

Obecnie znam 3 języki (HTML,PHP,CSS) i chciałbym nauczyć się czegoś nowego, no i w internecie pierwsze co mi wpadło, to właśnie ten język.

I jeszcze pytanie czy nauka tego języka może być jakąś inwestycją w późniejszy zarobek? Czy opłaca się go uczyć? Jak szeroki próg ma ten język?

I czy ten język to normalna potoczna "Java" ? czy może to jakaś Java z rozszerzeniem czy coś skoro ma w nazwie "Platform, Enterprise Edition" ?

Dziękuję z góry za podanie mi tych informacji, pozdrawiam Weles.

Kontakt ze mną & moja strona domowa: http://xeer.tech

Opublikowano

>> Chmm ja nic nie wiem

Ja wiem 2 rzeczy: Ty jesteś kompletnym idiotą, a moderator którego zadaniem jest pilnowanie tego działu kompletnie dał dupy - nie jestem w stanie w inny sposób wyjaśnić twojej obecności tutaj.

Co do tematu: Java ma bardzo wiele zastosowań, zaczynając od pisania aplikacji na Windows, Linux i MacOS, poprzez programy na androida, na telefony komórkowe, po aplety osadzane na stronach www. Na pewno warto znać chociaż podstawy tego języka, jeżeli chcesz w przyszłości zarabiać jako programista.

>> I czy ten język to normalna potoczna "Java" ?

Język nazywa się "Java",

>> "Platform, Enterprise Edition" ?

To chyba nazwa platformy, pod którą uruchamia się kod javy. Skompilowane programy Javy uruchamiane są w wirtualnej maszynie JVM, nie są kompilowane do kodu maszynowego.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

>> Chmm ja nic nie wiem

Ja wiem 2 rzeczy: Ty jesteś kompletnym idiotą, a moderator którego zadaniem jest pilnowanie tego działu kompletnie dał dupy - nie jestem w stanie w inny sposób wyjaśnić twojej obecności tutaj.

czy wedugł Ciebie, każdy moderator musi siedzieć 15 godzin na dobe na forum ?

Jesteś idiotą oceniając ludzi w ten sposób.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

@Kidjamkas

Brak słów... Jesteś hejterem - to oczywiste, nie wyganiam cię ale wypie*****j stąd. :(

Co do tematu to nie mam dużego - edit: nie mam w ogóle pojęcia na temat java.

Jednak wiem jedno - Minecraft (wszyscy normalni ludzie w to już grają ^^) jest napisany w języku Java. To chyba dobry przykład tej potęgi. :)

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Przykład czego ?

Tego że gra z grafiką sprzed 40 lat tnie się na nowych kompach ?

To jest własnie prawdziwa potęga jawy.

Opublikowano

Jeżeli ci się tnie normalnie minecraft to pozdro dla twojego kompa.Jedynie ściny jakie u mnie występują to jak 150 bomb ustawie i zaczną po kolei wybuchać.

72f79e82c7f545ec9e76917290d7acf2.0.gif
Opublikowano

Już nie chodzi o to, że się tnie. Popatrz na takiego crysisa 2 np. Grafika świetna i co pomyślisz - jakiego to trzeba mieć kompa żeby w to zagrać. A wręcz przeciwnie. Wystarczy dobry dualcore i przeciętna karta graficzna 1GB (może nawet 512) żeby grać na średnich ustawieniach.

A minecraft? Grafika taka, jak z przed kilkunastu, kilkudziesięciu lat, a niektórym dobre kompy muli, I 1gb ramu zabiera. Jak w crysisie 2 mam kolo 35 fps, a w minecraft jakieś 150 to powiesz mi, że to jest normalne? Gdyby minecraft był pisany w C++ to myślę, że działałby przynajmniej 2 razy szybciej....

Poza tym java ma jeszcze troche dziwną składnie.

Ogółem nie jest to nalepszy język do pisania gier.

Najlepiej jest chyba w nim pisać gry na komórke.

PS. jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić

Opublikowano

To bez różnicy w jakim języku Minecraft był by napisany, ta gra ma dość duże wymagania, ta gra jest nowa.

(Weźcie pod uwagę że każdy sześcian w ustawionej odległości musi być wczytany, każdy - i to ma mieć małe wymagania?)

A co do tematu mam pytanie: Czym różni się JavaScript od Javy? :> (Tutaj jestem zielony);

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

To bez różnicy w jakim języku Minecraft był by napisany, ta gra ma dość duże wymagania, ta gra jest nowa.

(Weźcie pod uwagę że każdy sześcian w ustawionej odległości musi być wczytany, każdy - i to ma mieć małe wymagania?)

A co do tematu mam pytanie: Czym różni się JavaScript od Javy? :> (Tutaj jestem zielony);

W grafice 3d wszystko zbudowane jest z trójkątów równobocznych. Na jedną ścianę sześcianu przypadają 2 takie trójkąty. W 1 momencie możesz widzieć 2 lub 3 boki takie sześcianu co daje 4 lub 6 trójkątów. W crysisie sama jezdnia składa się z 20+, do tego drzewa 20+, budynki 20+, broń 100+, wrogowie 100+ itd. Minecraft jest wolny bo napisany jest w javie.

Tym się różni, że to zupełnie 2 różne języki....

RAsfepN.png
Opublikowano

Java to język wykorzystywany głównie do pisania programów/gier, natomiast JavaScript to język do pisania głównie strony internetowych.

@TOP:

Hmm.. skoro mówicie, że Java jest takim zamulaczem i w ogóle, to może zapytam co polecilibyście się uczyć (pisanie gier) ?

Java, C#, czy może jeszcze coś innego?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Do gier i większości innych rzeczy zdecydowanie C++.

Ale jeżeli jesteś początkujący to możesz zacząć od autoit, jest bardzo przyjazny i udokumentowany, a potem przejść na C++ jak już będziesz trochę umiał, albo od razu zacząć w C++, ale nie wiem czy to byłaby dobra ścieżka.

Opublikowano

zauważ że np gta4 crisisa piszą potężne firmy

a minecrafta studio niezależne skłądające się z paru osób

i minecraft tnie się dlayego że jest źle zoptymalizowany

jak pomogłem pamiętaj o +'y

11923506.jpg

10[OK]

25[OK]

50[OK]

75[OK]

100[OK]

125[OK]

150[OK]

175[NO]

200[NO]

Opublikowano

Nie, minecraft tnie się dlatego że to java. Możliwe że jest tam jeszcze miejsce na optymalizacje ale to i tak nie zmienia faktu że ta gra powinna klaskać uszami i gwizdać pępkiem.

A tak nie jest. Hmm, porównujecie ją do takiego crysisa.

To ja porównam ją z Wolfensteinem Enemy Territory.

Wymagania wofa na którym wolf chodzi na najwyższych detalach i bez żadnej ściny :

Pentium III 600MHz,

128MB RAM,

32MB akcelerator 3D.

a grafika ? Spójrz choćby na ten screen : http://gry.downloadcentral.pl/upload/screenshot561-4.jpg .

I porównaj to z minecraftem.

Minecraft nie pójdzie Ci nawet na 2 razy lepszym sprzęcie niż wspomniane wyżej Pentium III 600 MHz i 128 ramu.

To jasne że Java jest koszmarnie wolna i nie nadaje się do pisania poważnych gier. Może najwyżej jakiś 2d.

Opublikowano

kid racja bo gry takie jak wolf są robione na silnikach graficznych a tylko skrypty są napisane

jak pomogłem pamiętaj o +'y

11923506.jpg

10[OK]

25[OK]

50[OK]

75[OK]

100[OK]

125[OK]

150[OK]

175[NO]

200[NO]

Opublikowano

kid racja bo gry takie jak wolf są robione na silnikach graficznych a tylko skrypty są napisane

A taki silnik to co? Też jest napisany...

RAsfepN.png
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

No Minecraft to jedna z najbardziej wymagających gierek co do RAM jaką miałem, 1,5GB i nadal wcina nie wiem kto to pisał ale można było lepiej xD

a co do gier Mario jest bardziej grywalne od Crysis 2 :P

A w JAVA można wszystko ostatnio nawet program graficzny w Javie napisali, IRC, i inne duperele..

Opublikowano

Witam.

Od razu powiem, że szukałem w google informacji na ten temat, ale zapewne źle wpisywałem frazy, bo na pewno takie coś jest napisane.

Mam pytanie odnośnie języka Java Platform, Enterprise Edition. Czy w tym języku pisze się strony, czy może programy? (Nie mylić z JavaScript/JQuery!)

Obecnie znam 3 języki (HTML,PHP,CSS) i chciałbym nauczyć się czegoś nowego, no i w internecie pierwsze co mi wpadło, to właśnie ten język.

I jeszcze pytanie czy nauka tego języka może być jakąś inwestycją w późniejszy zarobek? Czy opłaca się go uczyć? Jak szeroki próg ma ten język?

I czy ten język to normalna potoczna "Java" ? czy może to jakaś Java z rozszerzeniem czy coś skoro ma w nazwie "Platform, Enterprise Edition" ?

Dziękuję z góry za podanie mi tych informacji, pozdrawiam Weles.

HTML i CSS to nie języki programowania.

mjut.png
Opublikowano

@up

a kto powiedział że to języki programowania ;) ?

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

HTML i CSS to nie języki programowania.

A gdzie tam napisałem że to języki programowania? ^^

Programuje się w PHP i JavaScripcie

A Koduje się w HTML i CSS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...