Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nazwa fobii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mój problem jest taki: Wchodzę na wysokość około 20 metrów, patrzę w dół nie mam strachu, lecz gdy spojrzę w górę nogi chwieją się pode mną i wydaje mi się, że mdleję. Czy ktoś zna nazwę tej fobii? Szukałem na googlach, ale nie mogłem znaleźć :/

9cd5f804379a.jpg

Opublikowano

Też tak mam tyle, że u mnie nie jest to uczucie mdlenia a bardziej tego, że zaraz spadnę. Takie śmieszne uczucie :D

qsHVsoT.png

Opublikowano

akrofobia, zwykły lęk przed wysokością. większość ludzi go ma i nie koniecznie objawia się patrząc w dół czasem właśnie podczas patrzenia w górę albo schodzenia w dół, będąc już na dużej wysokości.

wielu ludzi bez problemu w górach wyjdzie na szczyt ale z zejściem mają już problem, takie same objawy jak opisujesz i dokładnie tak samo uginają im się nogi z uczuciem mdlenia

typowy objaw psychiczny, można się do niego przyzwyczaić stopniowo zwiększając wysokość i tylko przezwyciężając własny lęk przed spadnięciem

inne odmiany tego lęku i bardzo podobne w objawach to aerofobia i agorafobia

nie przejmował bym się tym tak strasznie, sam nie raz chodzę w pracy tylko po belce 20 cm na wysokości 40-60 m , jakoś nie sprawia mi problemu patzreć się pod nogi czy w około, ale do góry to już gorzej :/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To lęk przed Bogiem, patrząc w górę nie widzisz go, ale czujesz go w sobie, wiesz, że jesteś grzesznikiem i podświadomie boisz się jego kary.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.