Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Program przestał działać

ArthasDL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem gdy chcę włączyć APB lanuncher się włącza patchuje, naciskam start pokazuje się czarny ekran, a po chwili wyskakuje bląd "Program APB przestał działać". Proszę o pomoc.

PS:Dodam jeszcze że mam viste.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Paramtery komputera podaj. po pierwsze gra APBR wymaga conajmniej 3 giga ramu a nie jak pisza 2 gb 2 gb wykorystuje sama gra. musiz miec co najmniej 3 gb ramu. a po drugie system vista jak wiadomo nie jest zbytnio systemem przystosowanym do gier zawsze sa na nim jakies problemy najlepjej zainstaluj win 7 64bity.

chyba ze masz 2 gb ramu to jest taka opcjia jak 3gb switch masz tutaj linka jesli ci to nie pomoze to musisz dokupic 1gb ramu.

3GB SWITCH

Część z Was doznaje różnego rodzaju crashów, CTD związanych z błędami pamięci. Poza typowymi wadami sprzętu, najczęstszym powodem tych błędów jest wykorzystanie przestrzeni adresowej dla jednego procesu. Dla systemów 32bitowych maksymalna przestrzeń adresowa procesu to 2GB danych. Sam proces APB wykorzystuje jednak około 2-2,5GB danych, przez co (w przypadku przepełnienia) proces automatycznie się zamyka. I tutaj mamy dwie opcje: upgrade do wersji 64bitowej (szczerze mówiąc to jest najlepsze rozwiązanie) lub wykorzystanie tzw. "3GB switch".

3GB switch to generalnie próba wymuszenia na systemie, aby przestrzeń adresowa dla jednego procesu wynosiła 3GB, a nie 2GB jak jest to ustalone w ustawieniu domyślnym. Proces aplikacji nie wymaga jakiejś wielkiej wiedzy informatycznej, jednak radzę dokładnie przeczytać poniższy post i dla pewności stworzyć sobie punkt przywracania systemu (jeśli nie wiecie jak go zrobić skorzystajcie z pomocy systemu, F1 na pulpicie).

Windows XP

1. Na klawiaturze: [Windows] + [R]

2. Otworzy się okno "Uruchamianie", w którym należy wpisać sysdm.cpl i dać ENTER.

3. Otworzy się okno "Właściwości" systemu. Przejdźcie na zakładkę "Zaawansowane", tam znajdźcie grupę "Uruchamianie i odzyskiwanie", kliknijcie "Ustawienia".

4. W otwartym oknie kliknijcie na przycisk "Edytuj".

W tym momencie będziecie modyfikować zawartość pliku startowego boot.ini, nie schrzańcie sprawy.

5. Poszukajcie wiersza z napisem [operating systems].

6. W wierszu poniżej dopiszcie "/3GB /USERVA=2990", bez cudzysłowów. Całość powinna wyglądać mniejwięcej tak (może się różnić, w zależności od innych ustawień i dodatkowych komend).

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /3GB /USERVA=2990

7. Zapiszcie zmiany i włączcie ponownie komputer.

Windows Vista / 7

1. Menu Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria

2. Kliknijcie prawym przyciskiem myszy na "Wiersz poleceń" i wybierzcie "Uruchom jako administrator".

3. W oknie wiersza poleceń wpiszcie "bcdedit /set IncreaseUserVA 2990" (bez cudzysłowów) i wciśnijcie ENTER.

4. Włączcie ponownie komputer.

Ponadto warto jest również zmienić ustawienia pamięci wirtualnej/swap/pliku stronnicowania na ręczne zamiast automatycznych. Ogólnie rzecz biorąc Microsoft sugeruje ustawienia dolne na 1.5x RAM i górne na 3x RAM. Jeśli ktoś nie wie jak zmienić to ustawienia to zapraszam do google (opisów jest mnóstwo, można też sobie doczytać na jakiej działa to zasadzie).

Cofanie zmian:

W Windowsie XP idźcie tą samą ścieżką do punktu 6. Tam usuńcie dodany tekst.

W Vista / 7 róbcie dokładnie to samo tylko zamiast 2990 wpiszcie 2048.

PS.

W przypadku systemów 64bitowych problem nie powinien występować. Jeśli jednak dalej macie crashe - ustawcie ręcznie plik stronicowania. Jeśli to nic nie daje - próbujcie nowszych/starszych sterowników dla karty graficznej. Dalej nic? Hmm... dokupcie RAMu?

Opublikowano

Jest to komunikat DirectX, że wprowadzone ustawienia graficzne nie są obsługiwane

-instaluj najnowsze biblioteki DirectX

-uruchom w rozdzielczości 640x480 we właściwościach (nie launcher tylko grę!)

-Aktualizacja sterownika do grafiki

Jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie gra nie obsługuje twojej karty graficznej

@EDIT: UP- jak by było za mało pamięci to gra i tak by się odpaliła. Potem po jakimś czasie wyskoczyły by mu log i opis błędu: OUT OF MEMORY

@EDIT2: Co was tak kuźwa na te ramy wzieło? mam wina 7 32 i 2,5gb ramu (powinno być ponad 3) jakoś śmigam z cheatem i sie gra nie dopierdala o nic

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam problem gdyż po ostatnim patchu gdy daje start gra mi sie nie włacza czytałem pare innych tematow i ludzie pisali zeby karte graficzna zaktualizowac zrobilem to i nic prosze o pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...