Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OpenSuse vs Ubuntu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosta sprawa

Który system i dlaczego

Zależy mi na pracy tylko i wyłącznie w środowisku kde (żadnego gnoma,unity,xfce,fluxboxa czy chuj wie czego jeszcze)

W tym systemie będę się też uczył programowania tylko od jakiego języka zacząć ? [myślałem nad c++ ew. html,php] (wykurwiać z autoit chyba że ktoś pokaże mi jego użyteczność poza windowsem)

SYGNA 800 x 20 0

Opublikowano

Ani to ani to. Proponuję debiana, który po prosu w standardzie ma kde.

To jakiego języka zaczniesz się uczyć zależy tylko od ciebie, na linuxie masz takie ułatwienie, że masz całą paczkę gcc, pythona i coś tam jeszcze już zainstalowanego od razu i nie musisz ściągać niczego więcej. Na początek polecam ci pythona bo jest po prostu prosty.

RAsfepN.png
Opublikowano (edytowane)

Czytając o debianie natrafiłem na wpis o braku graficznych konfiguratorów a jebanie się z konsolą to nie mój żywioł

Wersja stabilna czy testowa ? (wiem czym się różnią)

Edytowane przez dupeczkens

SYGNA 800 x 20 0

Opublikowano

Bierz Debiana Squeeze 6.0 jest jak najbardziej stabilny bo sam go uzywam od wypuszczenia tej wersji.

@ OSAMA

Co ty odpierdalasz ? Widać pseudo-znawca sie znalazl. Debian wlasnie nie jest nastawiony od razu na KDE ;). Debian daje nam mozliwosc wyboru srodowiska. Ja wybralem GNOME bo jest dla mnie ladniejsze i jeszcze jak wgram motyw i ikony to wtedy KDE nie jest lepsze w wygladzie ;).

jqeuR.png

Opublikowano

a kto ci karze instalowac czystego debiana , przecież chcesz z KDE które zainstalujesz bez problemy nawet z konsoli

wystarczy ubuntu + kde jak masz problemy z konsolą , reszte co będziesz chciał doinstalujesz z repozytoriów

chociaż do nauki wygodniejsze będzie na pewno Xfce niż pamięciożerny KDE

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@ OSAMA

Co ty odpierdalasz ? Widać pseudo-znawca sie znalazl. Debian wlasnie nie jest nastawiony od razu na KDE ;). Debian daje nam mozliwosc wyboru srodowiska. Ja wybralem GNOME bo jest dla mnie ladniejsze i jeszcze jak wgram motyw i ikony to wtedy KDE nie jest lepsze w wygladzie ;).

A czy ja napisałem, że jest nastawiony od razu na KDE? Kurwa, kolejne dziecko, które nie umie czytać i bierze się za krytykę.

RAsfepN.png
Opublikowano

jak zauważyłem większość co przechodzi z Windows na Linuxa w większości zaczyna od KDE bo wyglądem przypomina Windows ale nie jest żadnym Windowsem o czym się przekonują po jakimś czasie użytkowania, to samo Unity w Ubuntu jako aktualnie domyślny interfejs

trzeba sie przyzwyczaić że Linux nie zobowiązuje do żadnego interfejsu graficznego który przy odrobinie zdolności można sobie samemu dowolnie modyfikować według potrzeb i co najważniejsze w tym wybrać samemu

@UP Osama jakoś nie zauważyłem byś go przekonywał do czegokolwiek , nawet do KDE więc dziwna była wypowiedź że coś promujesz :)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Do obsługi debiana muszę uczyć się komend ? Z obsługą ubuntu nie miałem problemów bo większość załatwiałem graficznie

Z linuxów totalnie początkujący nie jestem bo pracowałem już w ubuntu 11.04 ale kilka dni po wyjściu był tak zajebiście niestabilny że go wyjebałem

SYGNA 800 x 20 0