Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

zditm - niesłuszna kara?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś zostałem bardzo nietypowo skontrolowany.

1 sprawa - jechałem autobusem z rowerem posiadając 2 bilety ulgowe.

1. Opłacie bagażowej, według obowiązującej taryfy podlegają:

1) bagaż przekraczający wymiary 60x40x20 cm. Decyduje suma wymiarów: długość, szerokość i

wysokość przekraczająca 120 cm,

2) narty, plecaki ze stelażem, listwy, dywany itp.

3) psy przewożone zgodnie z warunkami § 13 ust.2.

2. Opłacie za przewóz nie podlegają:

1) przedmioty stanowiące bagaż ręczny i nie przekraczające sumy wymiarów (długość,

szerokość i wysokość) 120 cm,

2) małe zwierzęta (w tym małe psy) trzymane na kolanach lub rękach,

3) wózki inwalidzkie,

4) wózki dziecięce, w których przewożone są dzieci do lat 4; ograniczenie wieku 4 lat nie

dotyczy przypadku gdy w zwykłym wózku dziecięcym przewożone jest dziecko starsze

niepełnosprawne, nie poruszające się samodzielnie wózkiem inwalidzkim,

5) instrumenty muzyczne, sztalugi, rulony, teczki ochronne itp. pomoce szkolne przewożone

przez uczniów i studentów na podstawie legitymacji szkolnej lub studenckiej.

3. Opłacie podlega każda sztuka bagażu oddzielnie i nie są stosowane żadne ulgi i zwolnienia z opłat.

Nigdzie tu nie ma mowy o rowerze. Mimo posiadania biletu ulgowego dla niego pan kontroler postanowił wlepić mi za niego mandat, choć w regulaminie nie ma konkretnej mowy o rowerze.

2 sprawa - brak legitymacji

To już moja wina, nie miałem legitymacji, zastanawia mnie tylko jedno - cena kary 154 zł.(70%)

Jeżeli pasażer udowodni, że posiada ważny na czas kontroli bilet okresowy imienny, względnie

udokumentuje uprawnienia do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego, po wniesieniu opłaty

manipulacyjnej w wysokości 5-krotności najtańszego biletu jednorazowego normalnego, następuje jej

anulowanie lub zwrot kwoty zapłaconej kontrolerowi biletowemu, pomniejszonej o wysokość opłaty

manipulacyjnej.

Czy aby nie troszkę za dużo? Ten przepis mówi inaczej

Proszę o w miare szybkie odpowiedzi. Ten z legitką przyjąłem, lecz drugiego nie.

Jeszcze jedno, w autobusie zawiązała się bardzo ciekawa sytuacja. Jechałem wtedy z kolegą, on też miał bilet ulgowy dla siebie + rower. Pan kanarek zaproponował nam, że złączymy 2 bilety ulgowe, a kara będzie tylko 1. Następnie się z tego wycofał. Nic takiego nie znalazłem w regulaminie. Co na to powiecie?

Pozdrawiam

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Sam sobie jesteś winien skoro nie czytasz i nie potrafisz interpretowac tego co tam jest napisane. Rower jest bagazem podlegajacym oplacie dodatkowej :).

Skoro nie uiściłeś opłaty to daruj sobie tłumaczenie : ALE MIAŁEM 2 BILETY ULGOWE. Jak nie miałeś legitki ... to ULGOWE są nieważne bo one są ważne wtedy jak masz legitke przy sobie ;). Także powtórzę się : SAM SOBIE JESTEŚ WINIEN.

Wysokość kary moim zdaniem jest jak najbardziej słuszna gdyż złamałeś 2 pkt regulaminu :) . Ciesz się, że nie wlepił ci więcej.

Może na przyszłość nauczysz się nie popełniać tego błędu.

jqeuR.png

Opublikowano

Sam sobie jesteś winien skoro nie czytasz i nie potrafisz interpretowac tego co tam jest napisane. Rower jest bagazem podlegajacym oplacie dodatkowej :).

Skoro nie uiściłeś opłaty to daruj sobie tłumaczenie : ALE MIAŁEM 2 BILETY ULGOWE. Jak nie miałeś legitki ... to ULGOWE są nieważne bo one są ważne wtedy jak masz legitke przy sobie ;). Także powtórzę się : SAM SOBIE JESTEŚ WINIEN.

Wysokość kary moim zdaniem jest jak najbardziej słuszna gdyż złamałeś 2 pkt regulaminu :) . Ciesz się, że nie wlepił ci więcej.

Może na przyszłość nauczysz się nie popełniać tego błędu.

Od kiedy rower ma szerokość 40 cm? Nie ma tu mowy o przekroczeniu jednego wymiaru. Bagaż przekraczający wymiary! Nie wymiar.

Mam trzech prawników w rodzinie (właśnie jeden wrócił) i to jest ten właśnie hak na nich. Więc na chłopski rozum nie potrzebowałem nawet tego biletu.

A to kara to tylko za legitke. Mimo, że w regulaminie pisze, że jak doniosę to płacę o wiele mnie. Ciekawe co oni na to? właśnie coś koło 10-20 zł.

Mam jeszcze kilka rzeczy na niego bo to co się działo w autobusie to jakaś paranoja.

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Polska to poje**ny kraj niby są prawa i wogóle, ale każdy robi co chce. Jak by w rządzie nie było samych imbecyli to by ten kraj jakoś się trzymał. A co do tego twojego problemu to sam widzisz po wyższych postach, że wszędzie jest inaczej, bo jak już napisałem każdy robi co chce.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Do roweru mam napisane odwołanie, a co do legitki jadę się kłócić. Po prostu podłoże babce/facetowi pod gębę regulamin dostępny dla konsumenta, jeśli tam mają inny to przykro mi....

A orientuje się ktoś jaka jest kara za chamskie zachowanie kanarka? Z takim brakiem szacunku to już dawno się nie spotkałem, mnie to oczywiście jebie, ale zawsze działa na niekorzyść takiego chuja.

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Dowiedz się gdzie mieszka i nasraj mu na wycieraczkę.

Co za pojebana kara z tym autobusem, o,o u nas 70 zł. (Co też jest pojebane)

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

mogles sie zz nim w autobusie klocic a to ze dopiero potem skapnoles sie ze kara jest fee -.-

teraz musisz zaplacic bo sie zgodziles na otrzymanie kary

Na legitke tak, tej za rower nie przyjąłem. Właśnie po to są odwołania. Nie trzeba znać regulaminu na pamięć

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Szczecin,nie? Największe kary w Polsce przy najniższych średnich zarobkach.Co do legitymacji to musisz pojechać i im ją pokazać,wtedy zapłacisz chyba 11zł.Z rowerem raczej nic już nie wymyślisz.

pozdr

\m/ \m/

GG: 9261310

Opublikowano

Szczecin,nie? Największe kary w Polsce przy najniższych średnich zarobkach.Co do legitymacji to musisz pojechać i im ją pokazać,wtedy zapłacisz chyba 11zł.Z rowerem raczej nic już nie wymyślisz.

pozdr

Tak, za legitke 11. Nie wiem skąd się wzięło 154 zł.

A co do roweru. Będę ich łapał za każde słówko w regulaminie.

50a8d03627325.png

| Edytor |

Weteran
Opublikowano

Trzeba było spierdolić mu..było was dwóch to by się pobał ;D

Dziwne, bo ja jak jeżdże na ulgowym to normal bez legitki, a jak sprawdzają to no problem.

Miałeś pecha, albo wyjątkowo wrednego kanara ;D

1329036830-U154499.png
Opublikowano

skoro nie ma samochodu w regulaminie to może zaczną pakować samochody i motorowery do autobusu, bo nie napisano o tym? rower to też bagaż, opłata za niego to cały bilet tak jak za każdy inny bagaż, więc nie wiem w czym problem.

chyba tylko o legitymacje i zniżkę, ale udowodnij im że rower ma zniżki czy to stawowe czy normalne i chodzi do szkoły czy się gdziekolwiek uczy by z nich skorzystać

:)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

skoro nie ma samochodu w regulaminie to może zaczną pakować samochody i motorowery do autobusu, bo nie napisano o tym? rower to też bagaż, opłata za niego to cały bilet tak jak za każdy inny bagaż, więc nie wiem w czym problem.

chyba tylko o legitymacje i zniżkę, ale udowodnij im że rower ma zniżki czy to stawowe czy normalne i chodzi do szkoły czy się gdziekolwiek uczy by z nich skorzystać

:)

Jednak geny prawnicze mam. ZA legitke 11 zł. A co do roweru. Wystarczy, że wezmę siorki. Chodzi o sumę wymiarów. A jej nie przekracza 120 cm. Nie udowodnią mi, że miałem inny. Facet nie spisał wymiarów, a autobus nie był monitorowany. Skoro rower ma odpowiednie wymiary, nie ma go opisanego konkretnie - wygrywam.

Teoretycznie włożysz sobie tam i samochód(jak zmieścisz) i kupisz dla niego bilet. Ale jeżeli chodzi o ulgowe dla roweru. Przeczytałem cały regulamin konsumenta i w autobusie. Nie ma tam mowy o tym, że musi mieć normalny bilet. A skoro ja chodzę do szkoły - on też.

50a8d03627325.png

| Edytor |