Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Build] Shen - Cholerny Ninja

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Witam.

Postanowiłem napisać ten poradnik aby podzielić się moją wiedzą na temat tej postaci z osobami które dopiero zaczynają grę, a chcą zagrać właśnie Shenem.

Informacje

Zaczynając od początku - Shen to tank z jednym skillem supportującym naszych sojuszników. Jest jednym z lepszych solo-lanerów, w niektórych sytuacjach może pushnąć linię 1vs2 czy nawet zabić obu, zbyt pewnych siebie przeciwników. Shen jest postacią dość uniwersalną, można robić go pod AD, AP, tanka czy nawet supporta. Oczywiście najbardziej opłacalna jest 3 opcja.

Historia

Na wyspach ioniańskich ma swoją siedzibę starożytny zakon, mający na celu zachowanie równowagi. Porządek, chaos, światło, ciemność - wszystko musi istnieć w idealnej równowadze, gdyż taka jest wola wszechświata. Zakon ten, znany jako Kinkou, ma na swoich usługach trójcę wojowników cienia, których zadaniem jest egzekwowanie przesłania zakonu. Jednym z tych wojowników jest Shen, obarczony świętą powinnością Obserwowania Gwiazd - wydawania osądów, bez żadnych uprzedzeń.

Urodzony w klanie, którego członkowie przez wiele pokoleń byli włączani w szeregi Kinkou, Shen przez całe życie trenował, aby zostać Okiem Zmierzchu i obojętnie decydować co należy czynić w celu zachowania równowagi. Ostatnią próbą przed osiągnięciem stopnia był udział w Takanau, ceremonii w trakcie której, jego ojciec został poddany torturom, podczas gdy on musiał patrzeć, w celu sprawdzenia jego determinacji. Jakakolwiek reakcja z jego strony doprowadziłaby do natychmiastowego odrzucenia go jako kandydata, lecz Shen nigdy nie odwrócił wzroku. Jako Oko Zmierzchu Shen często musi podejmować niemożliwe decyzje, usuwając na bok swoje emocje. Podróżuje teraz ze swoimi współpracownikami, Akali i Kennenem, w celu zachowania równowagi w Valoran. Ich święta misja doprowadziła ich na Fields of Justice.

Oko Zmierzchu nie widzi rozpaczy swoich ofiar, a jedynie piękno równowagi.

Shen w liczbach

Obrażenia 53.8 (+3.075 / na poziom)

Zdrowie 428 (+85 / na poziom)

Mana 200 (+0 / na poziom)

Prędkość ruchu 310

Pancerz 18 (+4 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+0 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 1.49 (+0.11 / na poziom)

Regeneracja many 10 (+0 / na poziom)

Umiejętności

Polska wersja gdyż zauważyłem że większość graczy z MPC ma właśnie ją.

Migłbystalne Ostrze - Zadaje obrażenia wybranej jednostce, sprawiając, że atakujące go jednostki są uzdrawiane.
Zadaje 50/90/130/170/210 (+0.65) pkt. obrażeń wybranej jednostce. Atakowanie tej jednostki przywraca bohaterom 10/20/30/40/50 (+) pkt. zdrowia w przeciągu 3 sekund.

Cena
   70/65/60/55/50 pkt. energii
Zasięg
   475 

Nasz podstawowy skill. Ma bardzo wiele zastosowań - harras, last hitowanie, leczenie siebie i sojuszników. Zadaje też bardzo duże obrażenia w early dlatego powinien być maxowany jako pierwszy.

Finta - Shen na kilka sekund pochłania część obrażeń.
Shen przybiera postawę obronną, pochłaniając 50/100/150/200/250 (+0.6) pkt. obrażeń. Trwa to do 2,5 sekundy.

Cena
   45/45/45/45/45 pkt. energii
Zasięg
   20 

Skill według mnie najmniej przydatny. Przydaje się do unikania obrażeń w early lecz później nie daje nam dużej przewagi. Powinien być maxowany jako ostatni.

Bieg przez Cienie - Shen gwałtownie pędzi w wybrane miejsce, prowokując napotkanych przeciwników.
Shen szybko przemieszcza się w wybrane miejsce, prowokując przeciwników, na których wpadnie na 0.8/1.1/1.4/1.7/2 sek.
Jeśli podczas Biegu przez Cienie trafi w bohatera, to przywraca sobie 50 pkt. energii.

Cena
   120/115/110/105/100 pkt. energii
Zasięg
   25000 

Skill który bardzo pomaga w early na linii, oraz w team fightach w late. Dzięki niemu możemy z łatwością zabić osobę która podeszła zbyt blisko do naszej wieży. Jest to też świetny skill do inicjowania team fightów - nie ma to jak zmusić cały wrog team do focusowania tanka.

Wsparcie - Shen chroni wybranego sojuszniczego bohatera przed obrażeniami, a po chwili teleportuje się do niego.
Otacza sojuszniczego bohatera tarczą pochłaniającą 200/475/750 (+1) pkt. obrażeń w przeciągu 7,5 sekund. Po 2,5 sekundy koncentracji, Shen teleportuje się w wybrane miejsce.

Cena
   50/50/50 pkt. energii
Zasięg
   25000 

Super mega OP skill Shena. Dzięki niemu przegrana walka 2vs1 zamienia się w wygraną 2vs2, nie ominie nas żaden team fight a karthus ze wściekłości zje swój fotel gdy jego ulti znowu nie dobije naszego sojusznika umykającego wesoło z 50hp.

Uderzenie Ki - Co 8 sekund ataki Shena zadają dodatkowe obrażenia.

Bardzo przydatny pasyw w early. Przydaje się do lasthitowania oraz zadawania sporych ilości dmg naszym wrogom.

Build

Umiejętności

shen.jpg

Dlaczego tak, opisane wyżej.

Runy

Mark : 9x Greater Mark of Insight (+0,95 magic penetration) lub Greater Mark of Fortitude(+3,47 hp)

Glyph : 9x Greater Glyph of Shielding (+0,15 magic resist co lvl)

Seal : 9x Greater Seal of Vitality (+1,08 hp co lvl)

Quint : 3x Greater Quint of Swiftness(+1,5 szybkości poruszania się) lub Greater Quint of Fortitude(+26 hp)

Masteries

shen.jpg

Standardowy układ masterek na tanka.

Summoner Spells

ghost.pngexhaust.pngfortify.pngignite.png

Ghost - No cóż, doganianie, uciekanie, pomaganie, pushowanie... Miliony zastosowań. Jak dla mnie must have.

Exhaust - Bardzo pomaga na solo linii a w late możemy wyłączyć z tf-a wrogiego carry na 3s.

Fortify - Nigdy z nim nie grałem, ale podobno jest dobry, dodam ale nie napiszę jego zastosowań.

Ignite - Do dobijania w early, do zmniejszania lifesteala w late.

Te których brać nie należy

revive.png Czy widział ktoś kiedyś bota używającego go? Nie? Czyżby nawet one wiedziały że niczego bardziej OP wziąć się nie da?

clarity.png Właściwie mógłby być przydatny, gdyby nie to że nie jest.

Itemy

Core: 1054.gif

No cóż, Shen to tank, cały jego build jest opcjonalny więc podam tylko sytuacje w których należy składać konkretne itemy.

Mocny team AP (3+ postacie zadające obrażenia od magii)

Core: 3111.gif3109.gif

Grę zaczynamy standardowo z Dorans Shiled1054.gif. Idziemy na linię, jeśli mamy junglera to na solo topa, jeśli nie to na linię najlepiej z carry. Staramy się jak najwięcej lasthitwać i harrasować przeciwnika. Jeśli przeciwnik ostro nas pushuje, staramy się wciągnąć go pod wieże i użyć shadow dasha - wieża zacznie go atakować a my mamy prawie pewnego killa. Gdy tylko nazbieramy na buty, upewniamy się że przeciwnik nie pushnie naszej wieży i wracamy do bazy kupić Mercury's Treads3111.gif. Gdy tylko dobijemy 6lvl-a pilnujemy innych linii, być może komuś będzie potrzebne nasze ulti. Staramy się jak najszybciej zbierać kasę (nie zabieramy killi, inni potrzebują ich bardziej niż my). Kupujemy Negatron Cloak1057.gif oraz 2xRegrowth Pendant1007.gif. Większość czasu siedzimy na linii, w razie potrzeby używamy naszego ulti aby pomóc naszym sojusznikom lub szybko dołączyć do TeamFighta. Core kończmy kupując 3109.gif W late biegamy cały z naszą drużyną - zawsze może zacząć się jakiś TF.

Opcjonalne:

3083.gifWarmog's Armor - Bardzo dużo hp, zawsze się przyda.

3065.gifSpirit Visage - trochę m.res-a i hp.

3140.gifQuicksilver Sash - dużo m.res-a - jeśli w przeciwnym teamie jest 4+ postacie korzystające z AP.

3068.gifSunfire Cape - przydatne do farmienia minionów.

Mocny team AD (3+postacie zadające obrażenia fizyczne)

3068.gif3075.gif3143.gif

Grę zaczynamy z Doransem. Staramy się jak najszybciej złożyć Sunfire Cape3068.gif - pomoże to nam w farmiei znacznie zwiększy nasze surivi. Kupujemy buty i zamieniamy je w : Ninja Tabi 3047.gif (jeśli jest jakiś Right Click typu Trynda) lub Mercury's Treads3111.gif (jeśli jest dużo efektów CC). Składamy Thornmaila 3075.gif i przeciwnicy już powinni robić nam niewiele, jeśli jednak robią - Randuin's Omen3143.gif powinien to zmienić.

Opcjonalne:

3083.gifWarmog - Dużo hp.

Itemy podane wyżej, jeśli nie dajesz sobie rady z postaciami pod AP.

Team zrównoważony

Core 3111.gif3068.gif

Opcjonalne 3083.gif3075.gif3143.gif3140.gif3065.gif3109.gif

Wszystko zależne od tego kto jest bardziej wyfarmiony.

Opis gry

Early

Wybieramy się na solo linię. Nasze zadanie jest bardzo proste - nie dać spushować i jak najwięcej lasthitować. Głównym błędem który często popełnia się na solo linii jest chęć jak najszybszego zabicia wroga. Dlaczego jest to błąd? Przeciwnik zawsze może się cofnąć i zregenerować hp a my w ten sposób pozbywamy się farmy a nasz jungler traci możliwość łatwego ganku. Jeśli przeciwnik focusuje nas gdy tylko chcemy podejść do minionów, używamy W podbiegamy do miniona z małą ilością hp i dobijamy go Q. Dobrym sposobem na zebranie jakiegoś killa, nawet przed 4 lvl-em naszego junglera jest stracenie HP (około 3/4) tak aby przeciwnik myślał że jest w stanie nas zdive-ować. Używamy wtedy na nim shadow dash i patrzymy jak ginie od strzałów naszej wieżyczki. Jeśli nasz jungler będzie gotowy do ganku, dajemy spushować pod naszą wieżyczkę i staramy się harrasować wroga który ma mniej hp. Jak tylko nasz sojusznik wyskoczy z krzaków, wbijamy się we wrogów shadow dashem. Czas tauntu powinien spokojnie wystarczyć aby nasz sojusznik dobiegł. Jeśli gank się uda, pushujemy linię i wracamy do bazy dokupić coś do naszego ekwipunku. Wracamy na linię i dobijamy 6lvl-a. Teraz musimy bardzo często oglądać minimapę(najlepiej klikać co chwilę f1-f5 co pozwoli nie tracić kontroli nad swoją linią) aby być pewnym że żaden z naszych sojuszników nie potrzebuje pomocy. Gdy tylko widzimy że blisko naszych członków drużyny pojawia się wróg, sprawdzamy sytuację i w razie potrzeby teleportujemy się i używamy shadow dasha + feint oraz vorpal blade na przeciwniku z najmniejszą ilością HP.

Mid

Większość czasu spędzamy na linii pilnując czy żaden sojusznik nie potrzebuje pomocy. Gdy tylko w jednym miejscu zbierze się ponad 4 przeciwników, biegniemy tam. Musimy uczestniczyć w każdym team fight-cie. Team figty inicjujemy combo E+W oraz spam Q w osobę którą ma focusować twój team - dodatkowe leczenie zawsze się przyda. Nigdy nie oddalamy się od naszego carry dalej niż na długość Shadow Dasha. Nie staramy się dobijać wrogów - naszym zadaniem jest bronienie teamu - zbieramy tylko asysty. Nie gonimy uciekającego ze 100 hp wroga dłużej niż 3s - może się zdarzyć tak że go zabijemy ale wrogi carry zdobędzie quadra killa na teamie pozbawionego swojego obrońcy. 4 za 1. Opłacało się?

Late

Tutaj biegamy ze swoim teamem cały czas. Przyjmujemy na siebie wszystkie skill shoty, poświęcamy się za swojego carry. Nasza śmierć znaczy dużo mniej niż śmierć naszych postaci zadających dmg. Gdy walczymy blisko wieży przyjmujemy na siebie jej damage jako pierwszemu atakując przeciwnika. Dobra prowokacja do wyrzucenia na ciebie jakiś CC czy ulti to już połowa wygranego tf-a. Porady końcowe: nie staraj się zgarniać kill-i za to bardzo dużo last hituj. Gold ze śmierci przeciwnika dużo bardziej przyda się reszcie twojej drużyny. Używaj swojego ulti w czasie team fghtu. Dodatkowe 700 hp może ocalić komuś życie i przeważyć szalę zwycięstwa.

Jungla

Shen także może być junglerem. Może nie robi jungli tak szybko jak Shaco czy Nunu i dużo bardziej nadaje się na solo linię, ale jungla nim jest możliwa.

Build

Summoner Spells

ghost.pngsmite.pngexhaust.png

Smite - wiadomo

Ghost - przyda się nie tylko do gankowania

Exhaust - opcjonalnie, przydaje się do gankowania.

Masteries

Tak samo jak wyżej z tą różnicą że punkt zamiast w exhaust dodajemy w smite.

Runy

Tak jak wyżej - marki ma magic penetration.

Itemy

Cloth Armor1029.gif + 5x hp potka.

Reszta tak jak w normalnym buildzie.

Umiejętności

1. Q

2. W

3. Q

4. E

Reszta jak wyżej

Jungle Route

Zaczynamy od blue - Najlepiej aby ktoś nam go pull-ną, będzie dużo łatwiej. Rzucamy w dużego vorpal blade, łykamy pota i atakujemy dopóki nie zostanie mu 450 hp. Używamy smite. Jako drugi skill wybieramy W. Idziemy na wilki, rzucamy vorpal blade w dużego i używamy W. Dobijamy z łapy, używając Q gdy tylko się da. Używamy pota i idziemy na wraithy. Jeśli zszedł już cd ze smite używamy go na dużego i dobijamy małe. Dodajemy punkt w Q i idzemy na lizarda. Jeśli do końca cd smite zostało 10s atakujemy dużego z Q, używamy W i łykamy pota. Spamując Q oraz W dobijamy mu hp do 500 i używamy smite. Dobijamy małe i idziemy na golemy. Po zabiciu ich dodajemy punkt w E i wracamy do bazy po buty. Sprawdzamy która linia jest pushnięta. Jeśli ktoś potrzebuje ganku, idziemy tam, jeśli nie - wracamy do jungli.

Zakończenie.

Nie jest to jeszcze koniec tego poradnika. Dodam jeszcze opis early, mid, late/ jungle/ bonus. Teraz nie mam czasu - prawdopodobnie aktualizacja pojawi się wieczorem.

Opublikowano

Znasz może sztuczkę taunt+fortify? Z punkcikiem w masteries(splash dmg) możemy zgarnąć 2 kille zamiast 1 przy wieży. Exhausta zostawiłbym carry.

Przypnę się jeszcze do QSS. Od dużej ilości mresa mamy FoNa. Jakby tego było mało można jeszcze dołożyć Banshee. Bo z aktywu QSS nie skorzystamy raczej, bo kto wyrzuca cc na tanka ><.

Reszta powinna być na razie ok... Do itembuildu się nie przyczepiam zbytnio. Chociaż mój to doran>merce>pelerynka>fon. Zapewnia on efektywność pod względem hp/arm/mres. Jak gra idzie w zaparte, to buduję Rylai'a. AP wzmacnia flintę(mi się ona bardzo przydaje w late) i ulti, a slow z Q też przyda się teamowi.

Opublikowano

Znasz może sztuczkę taunt+fortify? Z punkcikiem w masteries(splash dmg) możemy zgarnąć 2 kille zamiast 1 przy wieży. Exhausta zostawiłbym carry.

Przypnę się jeszcze do QSS. Od dużej ilości mresa mamy FoNa. Jakby tego było mało można jeszcze dołożyć Banshee. Bo z aktywu QSS nie skorzystamy raczej, bo kto wyrzuca cc na tanka ><.

No cóż, czasem rzuca się stuna na tanka na początku tf-a aby nie mógł obronić carry. Banshee raczej nie składam - marnuje się 400 many.

Sztuczki nie próbowałem, przetestuje i podam efekt.

Opublikowano

warmoga na shena się nie robi bo to gówno, spirit visage też bo nie ma żadnego heala, tak samo quicksilvera bo to item dla carry postaci, jak chcesz m. resa zrób fona albo banshee

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

HP i bańka za to się nie marnują. Shen ma imba early leczenie z Q, więc spirit mógłby ostatecznie być. A spirit to nie tylko pasyw. Ja nie jestem jego zwolennikiem, ale jak kto chce, to może robić.

Nie należy ładować resów ile wlezie kosztem hp.

Mała tabelka co do efektywności hp/resy.

500 HP = Buy more HP

1000 HP = Buy more HP

1500 HP = get at least 25 armor/MR for balanced, 50 armor for all physical

2000 HP = get at least 67 armor/MR for balanced, 133 armor for all physical

2500 HP = get at least 108 armor/MR for balanced, 216 armor for all physical

3000 HP = get at least 150 armor/MR for balanced, 300 armor for all physical

3500 HP = get at least 192 armor/MR for balanced, 383 armor for all physical

4000 HP = get at least 233 armor/MR for balanced, 467 armor for all physical

EDIT: Warmog to nie takie gówno. Zawsze można zrobić Atmę - trochę armora i dmg nie zaszkodzi. Dołożyć do tego Malleta/Rylaia i jest niezłe dmg z łapy.

Opublikowano

Ja tam nigdy shena nie kupie, nie wiem po co on w ogóle jak bez problemu na każdym lvlu można go zabijać jak się chcę...

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

76561198014515809.png

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Ja tam nigdy shena nie kupie, nie wiem po co on w ogóle jak bez problemu na każdym lvlu można go zabijać jak się chcę...

shena early nikt nie pociśnie, powtarzam nikt

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

"Śmiech na sali powoli zaczyna cichnąć do czasu gdy twoja wypowiedź wyświetlana jest ponownie"

Nie wiem na którym grasz lvl-u ale nie sądzę aby na 10+.

Dobrze prowadzony shen jest strasznie ciężki do zabicia. W early niszczy sam dwóch. Może solo pushować linię gdzie jest dwóch. Jedyne postacie które mogą dać mu radę na solo linii to renekton, urgot i prawdopodobnie malphite.

Opublikowano

Shen - mój main. Poradnik jak poradnik ujdzie ale:

- exhaust i ghost?

już lepiej flash i fortifity/teleport na solo linie

- masterki w takim wypadku do przestawienia - pkt do fortifity, odejmujemy od pierwszego masterka w drugiej lini. dodajemy sobie 1 do ap w offensie, 1 pkt w regen lajfa w utility .

- niezgodze sie ze Feint jest nie przydatny. tarcza wchłaniająca dmg ZAWSZE się przydaje.

- skillcombo : Shadow dance -> Feint-> spam bladem.

i tyle.

Opublikowano

Nigdy nie grałem z fortifi, ale ghost to według mnie must have na shenie.

Feint nie jest nieprzydatny, ale shadow dash oraz blade są przydatniejsze od niego.

Opublikowano

fortify to porażka na każdym tanku .. jak wieża ma paść to padnie, jak fightujesz się przy swojej wieży to pewnie jesteście w dupie i jakiś spell nic nie pomorze

spele są dobre, jak ktoś chce brać udział w team fightach kiedy na ult ma cd to niech bierze tp, ale na litość boska nie bierzcie fortify

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

Panu, ktory maxuje q podziekujemyy.... Potem to juz nawet nie musisz dawac tarczy bo co ci da 300 hp wiecej w late..

Panu który maxuje W także.

Co jest lepsze - zadać 400dmg i wyheal-ować się za 150 czy obronić się za 250 i zadać 100?

Finta nie nadaje się w early, lepiej jest lasthitować i harrasować przeciwnika. W late 250 dodatkowego hp też nie jest w stanie nas ocalić dlatego polecam maxować ten skill jako ostatni. Blade i Dash przydają się dużo bardziej.

Opublikowano

ale co Ci z tego, że masz fortify kiedy nie przyda Ci się w tfach, a exhaust może uratować komuś dupe .. dla mnie spel bez sensu

a i jungla, nie polecam bo są postacie które robią to lepiej/szybciej, shenem najlepiej solo bo łatwo się nim farmi, a farmy potrzebuje

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

Dziwy build. QSS ? Warmog ? Spirit Visage ?

Doran shield -> Merce -> Aegis of legion -> Giants belt -> Randuins Omen -> Sunfire cape (z belta), -> FoN - > Guardian Angel.

Potem ofc można dorana i aegisa sprzedać. Gwarancja takie wytrzymałości, że nie ma bata na niego...

Testowałem około 25 buildów na normalach/rankedach. I właśnie z tym gram najczęściej i mało kiedy się zdarza, że feeduja, lub, że przegrywam z moim teamem ;]

zbyt duża sygnatura / Enzil

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...