Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja : Plan treningowy na początek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Ostatnio zacząłem ćwiczyć ( trzeba nabrać trochę muskulatury i masy ).

Aktualnie mam 15 lat 185-187 cm wzrostu i ważę ok 75 kg.

Aby nie ćwiczyć bez sensu różne nieregularne ćwiczenia, wymyśliłem sobie plan treningowy.

Ćwiczę codziennie raz, dwa lub 3 razy ( 1 raz = pełna seria treningowa ).

Mój plan to :

Pompki 10 powtórzeń, 2 serie

Brzuszki pełne 20 powtórzeń, 2 serie

Brzuszki z nogami w górze 10 powtórzeń, 2 serie

Hantle ( na siedząco ) 25 powtórzeń, 2 serie na każdą rękę. ( Podnoszenie z wysokości kostek na wys. klatki piersiowej - pełny wyprost ręki )

Hantle ( na stojąco ) 15 powtórzeń, 2 serie na każdą rękę ( podnoszenie z prostej ręki do pełnego zgięcia ręki )

Hantle ( za głową ) 7 powtórzeń , 2 serie na każdą rękę ( tutaj obciążenie 4,5 kg bo bardzo ciężko to podnieść , tutaj mięśnie ramienia - prostowniki - szybko się męczą. )

Ogólnie nóg nie chcę ćwiczyć w domu bo dość dużo gram w kosza i mam nieźle wykształcone mięśnie ud i łydki.

Co do hantli na początek obciążenie 7,5 kg, bo jak wyczytałem w necie lepiej zrobić więcej na mniejszym obciążeniu niż mniej na większym.

Co myślicie o takim planie treningowym na początek ? Oczywiście z biegiem czasu będę zwiększał obciążenie oraz ilość powtórzeń ale póki co to mi wystarcza. Piszcie swoje opinie na ten temat. Pozdrawiam.

@PS. Niech zakompleksione dzieci neo które nie potrafią się wziąć za siebie nie wypowiadają się tutaj bo po prostu będzie to strata waszego i mojego czasu.

Opublikowano

Zwiększ brzuski do 30-40. Jak wytrzymiesz, i pomki do 20, spróbuj na jednej ok. 5.

Opublikowano

Zwiększ brzuski do 30-40. Jak wytrzymiesz, i pomki do 20, spróbuj na jednej ok. 5.

Raczej na 1 ręce nie dam póki co rady. Ćwiczę dopiero ok 2-3 tyg.

Dodam, że na razie obwód bicepsa to 29 cm , klatki 99 cm a uda 45 cm

Opublikowano

Ach czytając 40 brzuszków wpadam w śmiech i robi mi się żal dawnej formy :D

kiedyś brzuszki były moją ulubioną zabawą, konkurencją itd. robiłem je w tysiącach i to pełne brzuszki ;p

teraz nie wiem czy bez treningu bym dał radę 100 zrobić ;p

@top

Jak mój post nawiązuje do tematu? a no wywnioskowałem że ćwiczenia są bardzo mało skuteczne xD

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

Ach czytając 40 brzuszków wpadam w śmiech i robi mi się żal dawnej formy :D

kiedyś brzuszki były moją ulubioną zabawą, konkurencją itd. robiłem je w tysiącach i to pełne brzuszki ;p

teraz nie wiem czy bez treningu bym dał radę 100 zrobić ;p

@top

Jak mój post nawiązuje do tematu? a no wywnioskowałem że ćwiczenia są bardzo mało skuteczne xD

i co mam wpierdalać odzywki i sterydy ? nie dzięki.

Opublikowano

i co mam wpierdalać odzywki i sterydy ? nie dzięki.

Nie, lej na to :D

ja żadnych odżywek ani sterydów nie biorę, a mam się dobrze ;)

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

brzuszki to gowno zrob jakies a6w czy cos codziennie .

Co do treningu 4 dni w tyg po 2 miesnie na dzien mniej wiecej. Nie lacz np plecow z klatka .

Ciezary rob tak zebys nie dociagal do konca treningu :P Jak mialem 16 lat to smigalem 12.5 na biceps duzymi seriami ale to wtedy cwiczylem boks itp.

Jesli nie mozes zzrobic na luzie 50 pompek to odpusc wszystko i wpraw sie do formy :P

@ Jesli bedziesz twardo cwiczyl bedziesz musial brac suplementy koniecznie . Sterydy przyjda ci po 3/4 lat cwiczenia haha jak juz nie bedziesz mogl samodzielnie rozwijac miesni .

POMPKI POMPKI I POMPKI JESZCZE RAZ . Jesli nie wytrzymasz robienia pompek tak od siebie nie bierz sie za ciezary wiem co mowie . ;P Codziennie rob pompki non stop gdziekolwiek przez tydzien i zobaczysz bedziesz robil po 50 po tyg .

wakow9.png