Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pora myślec o przyszłości...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No hej ....

przede mną ostatni rok gimnazjum...

wolę nie zostawiać tego na ostatnią chwilę

No każdy już nastolatek , około mojego wieku myślał kim by chciał być w przyszłości

Oczywiście , w dalszym ciągu chcę się uczyć ..

Chce iść na technikum...

Dokładnie

...>Technikum Językowe

...>Technikum Informatyczne

Pomocy?

zalety wady ... może poradzicie?

ostatni rok mi został... muszę coś wybrać...

Oba kierunki mnie interesują.:)

sygnaturkaj.jpg
Opublikowano

Ja polecam Technikum Informatyczne... możesz się dużo nauczyć i potem znaleźć dobrą pracę.

Weteran
Opublikowano

W moim regionie wogóle się nie poszukuję informatyków, idź za polityka tam nie trzeba mieć wykształcenia, tylko wymagana podstawówka..

Idź lepiej na studia ;d

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Językowe. Czemu na awatarze masz inny nick, w sygnaturze inny, na prawdę inny?

TO jest ten sam nick ^^ tylko że awatar miał 300 x 300 i forum go zmniejszyło to wyszedł taki:) ... potem przerobię:) jak się wczytasz to zobaczysz:)

Hmm zobacze jeszcze... o jaką posadę mogę się obiegać po skończeniu technikum językowego ( angielski ) i studiów?

I to samo w związku z informatyką

sygnaturkaj.jpg
Opublikowano

Mozesz byc tlumaczem, o ile sie nie myle nauczycielem jezyka angielskiego.

Ja polecam Technikum Informatyczne :D, a pozniej moze jakies studia na Politechnice zwiazane z informatyka, elektroniką. Ten dzial sie bardzo rozwija wiec jest pewnosc ze po tym bedzie pewna praca :)

Opublikowano

Jezu. Kolego naprawdę daj sobie z tym spokój. Wiem z własnego doświadczenia, że i tak w ciągu roku zmienisz zdanie kilkaset razy. Ja sam zrobiłem taki temat jakieś 5-6lat temu (Planowałem iść do Liceum później studia, bo tak naprawdę nie wiedziałem co chcę w życiu robić). Wyszło tak, że miesiąc przed rekrutacją zmieniłem zdanie i poszedłem do technikum elektronicznego (Nie polecam) i teraz po technikum zamierzam iść na studia (Informatyka - Grafika - Strony internetowe), ponieważ tak naprawdę z komputerami mam styczność na co dzień i postanowiłem wykorzystać mój talent*? plastyczny akurat w tej dziedzinie.

Teraz po przeczytaniu tego zastanów się w czym tak naprawdę jesteś dobry (co Cię interesuje?), a jeżeli naprawdę NIE WIESZ co chcesz w życiu robić pod żadnym pozorem nie wybieraj technikum.

Technikum językowe to też bardzo dobry pomysł, ponieważ uczysz się języków, potem możesz iść na Germanistykę bądź też japonistykę? Po takim wykształceniu możesz zostać nauczycielem(Dodatkowe studia), tłumaczem... itd.

Po najmniejszej linii oporu wybieraj Kierunki Techniczne tkz. Informatykę, Elektronikę, ponieważ po takich studiach(!) nie musisz martwić się o pracę. :) Znalezienie pracy za granicą też nie będzie problemem.

Opublikowano

Zaczne od informatyki... ale jeszcze się zastanowię ... dziękuje ... myślę że spokojnie mogę rozwinąć te 2 dziedziny!

sygnaturkaj.jpg
Opublikowano
idź za polityka tam nie trzeba mieć wykształcenia

no a czy żeby iść np. do marketu trzeba mieć jakieś wykształcenie ? o.0?

Ja jestem w technikum Informatycznym,

jestem z tego zadowolony, przedmioty zawodowe są jak dla mnie banalne, programowanie na poziomie szkolmy ogarniam, aplikacje internetowe także, lecz już na poziomie dużo wyższym niż klasa którą skończyłem, po prostu mnie to kręci, oprogramowanie biurowe (OB) jakoś specjalnie mnie nie jara, może dla tego że ciągle robisz tabele, coś w Wordzie, prezentacje, itp. UTK - urządzenia technologii komputerowej o ile się nie mylę w rozwinięciu to dość nudny przedmiot, poznajesz budowę komputera od podszewki, budowę procesorów i innych podzespołów ... SOiSK - Systemy operacyjne i sieci komputerowe, to jest najnudniejszy przedmiot zawodowy ... polega on na poznawaniu struktury sieci, systemów operacyjnych itp. a jest to realizowane ( w mojej szkole bynajmniej ) w sposób "temat : bla bla bla, znajdźcie informacje na temat tego czegoś w internecie i przepiszcie to, a za tydzień sprawdzam notatki.

rozmawiając z Panem od Aplikacji i Programowania to on na prawdę poleca ten zawód, bo jest mobilny, jeśli jesteś webmasterem, stronki kupujesz laptopa, licencje Adobe DreamWaever i możesz strony robić w każdym miejscu na ziemi, i w każdej wolnej chwili, więc tak na prawdę możesz nawet mieć 2 zawody, nie raz robiłem z nim stronkę na lekcji, więc wg. mnie po skończeniu tej szkoły i uzupełnieniu jej jakimiś studiami czy czymś możesz kroić nieprzeciętną kasę ;)